Vélemény

Hol nyaralunk idén?

Nem vitás, hogy az idegenforgalom volt a globális koronavírusjárvány első áldozata: egyik napról a másikra kiürültek a szállodák, elárvultak az idegenforgalmi látványosságok.
Dudás Tamás

2020. május 20. 08:44

Nyaralás 2020
Nyaralás 2020 - Ľubomír Kotrha karikatúrája

Sok országban az emberek a lakásukat is alig hagyhatták el, ezért a belföldi idegenforgalom sem jöhetett szóba. Ahogy azonban lassan kezd az élet visszatérni Európában a járvány előtti kerékvágásba, előkerülnek a nyaralási szezonnal kapcsolatos kérdőjelek és a fő kérdés – hol nyaralunk idén? A rövid válasz többségünk számára az, hogy otthon vagy közel az otthonunkhoz. A karanténok emléke még mindannyiunk számára nagyon friss, és az egészségügyi szakemberek döntő többsége a járvány további hullámaival számol. Abban mindenki egyetért, hogy éppen az utazás, a nemzetközi forgalom lehet az új fertőzési hullám elindítója, néhány fertőzött is képes újra felizzítani a járványt. Nem véletlen, hogy a határok különféle kivételektől eltekintve még mindig le vannak zárva, és a szomszédos országok is nagyon óvatosak a nyitással. Ez nem sok jót ígér a nemzetközi idegenforgalom számára, hiszen ehhez még hozzájön a nemzetközi személyforgalom teljes leállása és sok országban a kötelező karantén.

Hogy miért beszélünk mégis egyre többet a nyári idegenforgalmi szezonról, annak természetesen gazdasági okai vannak. Európában az idegenforgalom a GDP körülbelül tíz százalékát termeli éves szinten, és a mostani összeomlás munkahelyek millióit veszélyezteti. Az idegenforgalom különösen fontos szerepet játszik az EU már amúgy is sokat próbált déli tagállamaiban. Görögországban a GDP 20 százaléka függ az idegenforgalomtól, de a portugál 16, a spanyol 14 vagy az olasz 13 százalék is jelentős függőséget jelez. Emellett az EU-tagországok közül megemlíthetjük itt akár Franciaországot, Ausztriát, Németországot vagy Horvátországot is. Érthető hát, hogy az érintett kormányok mindent követ próbálnak megmozgatni, hogy a nyári szezont legalább valamilyen korlátozott formában megmentsék. Görögországban már strandok százai nyíltak meg a hétvégén, és komoly higiéniai lépésekkel próbálják meggyőzni a turistákat arról, hogy a hellén tengerparton nem fenyegeti őket a koronavírus. Horvátország is kétségbeesetten próbálja meggyőzni a legfontosabb partnereit, hogy létesítsenek nemzetközi turistafolyosót, amelyen a közép-európai és a német nyaralók eljutnának az Adriára. Még a koronavírus-járványtól legtöbbet szenvedő Olaszország is megnyitja június elején a határait és várja a turistákat.

Ennek ellenére több dolog is szól az ellen, hogy a turisták nyáron tömegesen útnak indulnak. Elsősorban túl nagy még a félelem, még frissek az elmúlt hónapok traumái, és minden óvintézkedés ellenére sokan tartanak a fertőzéstől. Ehhez hozzájön a szakemberek óvatos hozzáállása és a kormányok félelme, hogy a külföldön üdülők újra behurcolják a vírust saját országukba. Gyakoriak ezért az olyan felhívások, amelyek arra kérik a lakosságot, hogy ebben az évben hagyják ki a tengerpartot és nyaraljanak inkább otthon. Ennek persze gazdasági megfontolásai is vannak, hiszen az otthon nyaralók segíthetnek fellendíteni a gondokkal küszködő hazai idegenforgalmat. Emellett a gazdasági válság számos munkahelyet sodort veszélybe, így sokan dönthetnek úgy, hogy az idei nyaralást kihagyják, inkább félretesznek az elkövetkező bizonytalan hónapokra. A nyári szezon ezért sokak számára elmarad Európában, vagy a belföldi turizmusra korlátozódik. Az idegenforgalomból élők csak a túlélésben bízhatnak, és abban, hogy a járvány esetleges további hullámai nem mossák el a következő szezonokat is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

Luis Suarez

Újra számíthat Suárezre az FC Barcelona

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.