Vélemény

Hogyan tovább?

Igor Matovič biztosan nem úgy képzelte el kormánya hatalomra lépését, hogy Szlovákia modern kori történelmének legnagyobb kihívásával kell szembenéznie.
Dudás Tamás

2020. március 24. 20:00

Matovič

A globális koronavírus-járvány nemcsak a világ népességét fenyegeti, de szinte már teljesen leállította Európa és az Egyesült Államok gazdaságát. A leköszönő szlovák kormány az üzletek és az iskolák bezárásával ugyan sokat tett a vírus terjedése ellen, de a legnehezebb feladat már az új kormányra maradt – megtalálni az egyensúlyt a lakosság védelme és a gazdasági szempontok között.

Mindenki számára jól látható ugyanis, hogy a gazdasági leállás minden napja egyre nagyobb gazdasági költségekkel jár, és hamarosan akár a szlovák gazdaság töréspontjához is eljuthatunk. A média a mostani helyzetet gyakran hasonlítja a legutóbbi globális pénzügyi és gazdasági válsághoz, de a világgazdaság ma ennél sokkal rosszabb helyzetben van. Az elmúlt napokban több elemzés is készült a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, de a legkifejezőbb talán a német Ifo gazdasági kutatóintézet tanulmánya, amely a német gazdaságra váró következményekre koncentrál. Az Ifo elemzői szerint már egy hónapos gazdasági leállás is legalább 4 százalékos GDP-csökkenést eredményez – az optimista forgatókönyvek szerint. Két hónapos leállás már 14 százalékos GDP-csökkenést is jelenthet, és három hónap után a csökkenés akár a GDP 20 százalékát is elérheti.

Ebből jól látszik, hogy a drákói korlátozásoknak hatalmas ára van, és ezt minél tovább fenntartják a kormányok, annál nagyobbak lesznek a járulékos gazdasági veszteségek, és annál nehezebb lesz az újraindulás. A legújabb prognózisok már Szlovákia esetében is nagyobb gazdasági visszaesést jósolnak, mint a 2009-es válságévben. A Tatra banka elemzése szerint 2020-ban 6 százalékos GDP-visszaeséssel kell számolni, és ez természetesen a munkanélküliség növekedésével fog járni. Ugyan a Tatra banka elemzői csak rövid recesszióval számolnak, de a gazdasági kilátások ma annyira gyorsan változnak, hogy ebben a pillanatban ez rendkívül optimista jóslatnak tűnik. Ne feledjük, hogy ugyanezek az elemzők március közepén még csak 50 százalékos esélyt láttak egy recesszióra Szlovákiában.

A bezárt üzletek, éttermek és kávéházak, az üres gyártelepek minden nappal közelebb visznek minket egy mély és elhúzódó recesszióhoz. Szlovákia kicsi és nyitott gazdaságként természetesen nem tud befolyással lenni a világgazdasági eseményekre, ennek ellenére a szlovák kormánynak is elegendő eszköz van a kezében arra, hogy csökkentse a lakosságra és a vállalatokra nehezedő nyomást. Az elkövetkező napokban olyan kiegyensúlyozott intézkedéscsomagra van szükség, amely nemcsak a vállalkozói szektorra gondol, hanem kompenzálja a lakosság bevételkiesését is. Ezt több formában is el lehet képzelni, de a legfontosabb az, hogy a pénzügyi források gyorsan eljussanak a bevételkiesés miatt küszködő emberekhez, legyenek akár alkalmazottak, akár kisvállalkozók. Jó ötletnek tűnik például a családi pótlék nagyobb összeggel való emelése, mely gyorsan eljutna minden gyermeket nevelő szülőhöz, akiket a járvány gazdasági következményei fenyegetnek. A szlovák kormány legfontosabb feladata ma az, hogy reményt adjon a lakosságnak, és felvázolja a korlátozások végét. A gazdaság gyors újraindítására van szükség, még akkor is, ha ez esetleg magában hordozza a koronavírus terjedésének veszélyét is. Ezért egy átfogó, részletes tervre van szükség, mely összekapcsolja a gazdaság újraindítását a koronavírus által legjobban veszélyeztetett csoportok védelmével. Sürgősen lépni kell, mert különben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett intézkedések nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozhatnak, mint maga a koronavírus.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.