Harc a kultúra ellen

irónia

Mindig is szerettem az iróniát, de amióta visszaszorulóban van a népszerűsége, még inkább díjazom és szurkolok neki, mert a sportban is a gyengébbnek szoktam. Használom is néha, de csak módjával, mert sokan félreértik, vérig sértődnek tőle.

Ezért általában odabiggyesztek egy kacsintós szmájlit, vagy idézőjelbe teszem a megjegyzést. Sőt, egy ideje észrevettem magamon, hogy beszéd közben is használom az idézőjelet: mutatom a kezemmel, ha nem vagyok biztos benne, hogy beszélgetőpartnerem veszi a lapot.

A Facebookon szépen követhető az irónia lejtmenete. Míg öt-tíz évvel ezelőtt simán reagálhattam úgy egy rossz hírre, hogy „Hát, ez csodálatos!”, mert mindenki értette, hogy az ellenkezőjét gondolom, ma már lehurrognának, mondván, mit örülgetek én ennek a rossz hírnek. Szóval akkora mértékben tompult a humorérzékünk, hogy az itt következőket például eszembe sem jutna „előszó” nélkül közölni.

Szembe jött a neten ez a szöveg, amelynek címe Hogyan fosszuk meg a kultúrától a magyarságot? Huszonkét évvel ezelőtt jelent meg a Népszabadságban, egy bizonyos Knausz Imre tollából. Igazi „jóféle” „tudományos” „levezetése” annak, milyen közoktatásra lenne szükség az emberek engedelmes, ostoba nyájjá változtatásához. Íme néhány „építő jellegű” mondat.

„A legfontosabb az, hogy megtörjük a tanulók önbizalmát. Ha a fiatalok úgy érzik, képesek a nemzeti és egyetemes kulturális értékek elsajátítására, fennáll a veszély, hogy minden igyekezetünk ellenére megmarad bennük a tudásvágy, és nem fognak megelégedni a nemzetközi média által kínált zenés-táncos bódulattal. Először is állandóan hangsúlyozni kell az iskolában, hogy mindaz, amit ők tudnak és gondolnak, értéktelen és haszontalan ostobaság. Így elérjük, hogy a magas kultúra és a fiatalok világa közötti szakadék a valóságosnál is szélesebbnek – valójában áthidalhatatlannak – tűnjék, így a gyerekek érdeklődését még időben elfordíthatjuk a tudományoktól és művészetektől. Másodszor: teljesíthetetlen követelményeket kell a tanulók elé állítani. Ez tantervi eszközökkel központilag is előmozdítható. Ha mindig többet követelünk tőlük, mint amennyit teljesíteni tudnak, akár már tanulmányaik kezdetén egy életre elvehetjük a kedvüket a tanulástól. /.../ Olyan tantervi szabályozást kell bevezetni, amely megnehezíti, hogy a tanítás során a pedagógusok figyelembe vegyék a gyerekek tapasztalatait, képességeit, érdeklődését. Ennek érdekében központilag kell részletesen meghatározni a tananyagot, a felhasználható órák számát, a feldolgozás sorrendjét stb. Ezzel elkerülhetjük, hogy a tanulók megértsék a tananyag mélyebb összefüggéseit. El kell érnünk, hogy gyerekek és pedagógusok reménytelen küzdelmet folytassanak a megtanulandó adattömeggel, mert így nem marad idő a gondolkodásra. Meg kell értetni a hatalom közelében lévő barátainkkal, hogy a nép leigázásának leghatékonyabb eszköze a gondolkodásmentes iskola.”

Érdemes rákeresni a teljes szövegre, mert igazi kincs. Annak idején hangosan kacagtam volna rajta, ma viszont már inkább összeszorul tőle a gyomrom. De erről persze nem a szerző tehet, hanem a társadalmi helyzet alakulása. Ilyen az, amikor valósággá válik az utópia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?