Vélemény

Fuldokló sportélet

Mi marad a sportból a koronavírus utánra, ha egyáltalán bekövetkezik ez valaha, és nem a vírussal való együttélés lesz belőle?
author
J. Mészáros Károly

2021. február 10. 18:30

Kotrha
Kotrha

Bármi jön is, nem lesz már olyan virágzó sportélete az emberiségnek, mint korábban. Legfeljebb megmaradnak az életképes sportágak, megcsorbított, kordában tartott profi világgal, kedvüket szegett vagy megrögzött mozgásfüggő amatőrökkel, de a mozgáskultúra színessége, a versenyzési lehetőségek változatossága aligha tér már vissza teljesen. S ha ehhez hozzáadjuk, hogy a jövő, az iskolaköteles fiatalság is a szervezett testmozgásból kirekesztettek csapdájában van, fokozatosan leszokhat a rendszeres tevékenységről, és a fiatalabbak pedig el sem sajátítják azt, akkor nincs minek örülnünk. Mert zárt tornatermekkel, betiltott edzésekkel, képernyő elé kényszerített emberekkel nem növelhető a mozgáskedv. Ahol erre rádöbbentek, továbbra is vagy újfent engedik az embert sportolni, nemcsak a természetbe járni, futni, hanem bőségesen támogatják is ezt a tevékenységet, ott reményteljesebbnek tűnik a vírushelyzetből való kilábalás. Nemcsak a pillanatnyi, bonyolult időszakra fókuszálva, hanem arra is gondolva, hogy az edzettebb ember egészségesebb, kevesebbet jár orvoshoz, ami az egészségügyre fordítandó állami kiadásokban, azok csökkenésében jelentkezhet. És az edzettebb ember szervezetének állóképessége is nagyobb, bármilyen mutálódott ragállyal kell felvennie a harcot.

Szándékosan nem említek országokat, mert a hozzáállás mindenütt eltérő. Mi azonban Szlovákiában élünk, ahol a pandémia előtti évtizedekben sem jelent meg a bőkezűség a sporttevékenység támogatásában, megbecsülésében. Ezért gondol az ember kiábrándultan a sport jövőjére.

Mi marad belőle? Mi lesz az iskolai testneveléssel, az utánpótlássporttal, a tekével, az asztalitenisszel, a birkózással, az úszással és a többi, állambácsiéknál jelentéktelennek tartott kis sportággal, emberi közösségeket összetartó erejükkel? Vagy elkezdünk futni a profi világ után? Majd egyszer csak megvár bennünket, mert nem lesz miből táplálkoznia. S mire rádöbben a valóságra, billentyűbajnokok, képernyőhöz szegezett és szobrokká merevedett emberfiókák sokaságára bukkan, akiket egy komolyabb vírushullám még jobban befészkel hétköznapjaikba, és még arra sem fognak vágyni, hogy együtt éljenek át valamit embertársaikkal. A testmozgást szükséges rossznak fogják tartani, a sport meg lassan feledésbe merül.

Ebben a világban én robot szeretnék lenni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.