Vélemény

Főszerepben az államfő

E hét elején rivaldafénybe került Zuzana Čaputová, elsősorban a parlamentben kedden elmondott országértékelő beszéde miatt, amelynek felemás visszhangja volt a politikusok és az elemzők körében.
author
Szilvássy József

2021. október 1. 08:30

TASR-felvétel
Čaputová és Kollár négyszemközt (TASR-felvétel)

Miként az államfő szelektív válogatásának is: Eduard Hegerrel, Robert Ficóval, Boris Kollárral és Peter Pellegrinivel külön tárgyalt a Grassalkovich-palotában, Igor Matovič és Richard Sulík viszont nem kapott meghívót négyszemközti eszmecserére. Alighanem emiatt sem jelentek meg az elnök asszony parlamenti évérékelő beszédén. Ezzel a gyermekded viselkedéssel (néhány, ugyancsak távolmaradó ellenzéki képviselőhöz hasonlóan) újra igazolták, hogy országunkban a politikai kultúra a legalacsonyabb szintet sem éri el.

A tavalyi a traumák éve volt – ütötte meg az alaphangot az államfő. Szomorú statisztikai adatokat idézett a járvány áldozatairól, amelyhez bizonyos mértékig az előző kormány kapkodása, dilettantizmusa is hozzájárult. Elismerően szólt az egészségügyiek erőfeszítéseiről és a Heger-kabinet céltudatosabb munkájáról. Nevek említése nélkül bírálta az oltásellenes, csak a saját érdekeiket szem előtt tartó politikusokat. Általánosabban beszélt az igazságügyi és a bűnüldöző szervek közötti ellentétekről, amelyek tovább rombolják az állam és a kormány iránti, amúgy is minimális bizalmat, s még inkább növelik a feszültséget és a gyűlölködést. Több politikai elemző szerint túl óvatos volt az értékelés, mások úgy vélik, ha keményebb hangnemet választ, azzal csak ő is tovább szítja az ellentéteket. Aki akart, így is magára és pártjára ismerhetett – vélekednek sokan.

A megalakulás előtt álló Szövetség közleményben bírálta Zuzana Čaputovát, mert már másodszor feledkezett meg a nemzetiségekről, a többség és a kisebbségek viszonyának elemzéséről. Tanácsadóival együtt úgy gondolhatta, ezen a téren jelenleg nincsenek olyan súlyos gondok, mint a közélet egyéb területein, bár ez a feltevés legfeljebb féligazság. Ugyanakkor ha ezt a témát megemlíti, akkor nyilván nemcsak az etnikai, hanem más kisebbségiek helyzetéről is szólnia kellett volna, ami pártközi viták témája, ezért nyilván nem akart további indulatokat kavarni.

Értetlenséget, és még inkább találgatásokat váltottak ki az elnök asszony e heti megbeszélései: a másik két fő közjogi méltóságot és a két legerősebb ellenzéki párt elnökét hívta meg, a kormánypárti OĽaNO és SaS elnökét nem. Amit hivatalos tájékoztatás híján úgy lehet magyarázni, hogy biztonságpolitikai kérdések, valamint a rendőrség egyes alakulatai közötti, társadalmi szempontból is nyugtalanító viták kerültek napirendre. Mindkét terület elég távol esik a gazdasági miniszter Richard Sulíktól. Igor Matovič viszont gyakran sértegeti az államfőt, és nem világos, hogy valóban befolyásolta-e az ismert korrupciós ügyekben eljáró nyomozók tevékenységét.

Nem egyszerű eldönteni, vajon baklövés volt-e Ficót az elnöki palotába hívni, vagy a tárgyilagosan gondolkodók ezt a higgadt párbeszédre és a közéleti feszültségek enyhítésére törekvő gesztusként értékelik. A Smer elnöke ettől fényévekre van. Mindjárt a találkozó után videóüzenetben sistergett és gyűlölködött, arrogánsan megfenyegette az államfőt. Ha Čaputová nem lesz keményebb a kormánykoalícióval és az újabb ellenzéki petíciós kezdeményezésről sem ír ki népszavazást, akkor az utca népét, a párthíveit és a kormány tevékenységével elégedetlen polgárok ezreit uszítja rá. Fico újra csak igazolta, hogy más értékrendet vallókkal képtelen a párbeszédre, és csak a hatalom visszaszerzése, mostanság pedig a saját irhájának mentése érdekli. Semmi más.

Mindezek ismeretében is úgy összegezhetjük az államfő szerepléseit, hogy nem volt közepesnél jobb.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

Branislav Gröhling k

SaS: Szlovákia legnagyobb problémája Igor Matovič

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.