Vélemény

Erőre kaptak

A magyar kormány „konzultációt” szervezne az oktatásról. A tapasztalatok alapján ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az általa meghatározott témáról az általa meghatározott kérdések alapján az általa kiválasztott partnerek bevonásával meg sem állna az általa elérni kívánt eredményig.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. február 13. 10:04

Bár a miniszterelnök sajtósa felháborodottan utasította vissza, hogy Orbán Viktor valamiféle összeesküvést vetített volna a tanárok tiltakozása mögé pártja évindító frakcióülésén, ám eddig minden pártos és nem pártos tüntetést a külső és a belső ellenség összejátszásának tulajdonított a kormányfő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárgyalás elutasítása miatt teremtette le a szombatra tüntetést szervező Pedagógusok Szakszervezetét, amely korábban inkább hajlott a tárgyalásra és megegyezésre. A kormány tárgyalási szándékainak komolyságát az oktatásban is számos alkalommal felmérhették az érintettek – rendszeres a „megkonzultált”, majd a kormány által egyoldalúan megváltoztatott javaslatok jogerőre emelése. A kormány eddig jól bevált halogató és megosztó stratégiája ezúttal vagy legalábbis eddig nem vált be. 

Azok a tiltakozók, akik elmentek a sebtében összerántott – a lassacskán mindenható Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Művészeti Akadémia részvételével, de például a diák- és szülőszervezetek meghívása nélkül ülésező „köznevelési kerekasztalra” – utólag hamut szórtak a fejükre és visszaálltak a protestálók közé. 

A kormánypárt nem számított arra, hogy ismét tiltakozások lesznek az oktatásban. Ráadásul ezúttal nem a renitens, jobbára eleve „gyanús” társadalomtudományokkal fertőzött hallgatók akcióznak, hanem a százféle módon megfegyelmezett pedagógusok. Még csak nem is béremelést követelnek, hiába állítja róluk ezt a kormány. Ami a pénzről szól, az a továbbképzések vagy a túlmunka kifizetésére vonatkozik.

A tiltakozásokat elindító Hermanos-pontok annyiban foglalkoznak a béremeléssel, hogy leírják, miért nem igazak a kormány győzelmi jelentései. Ezzel szemben a legfontosabb követelések az oktatás működésével, a tanítás hétköznapjaival függnek össze. Nem azért, mert 2010 előtt minden rendben volt, hanem azért, mert bebizonyosodott, lehet annál rosszabb. A kormány nagyon próbálja az „elmúltnyolcév” skatulyájába gyömöszölni a tanárokat meg az őket támogatókat, de ők sehogyan se passzolnak bele. Talán maguk is meglepődnek rajta, de ahelyett, hogy belementek volna a „konzultációs” játszmába, erőre kaptak. Inkább tüntetnek, mert tanítani akarnak. 

A szerző magyarországi politológus

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.