Vélemény

Eldől Fico sorsa 2018-ban?

Jósolni nagyon nehéz, különösen a jövőre vonatkozóan – mondotta Mark Twain. Pontosabban sokan a híres amerikai írónak tulajdonítják e mondást, mások Niels Bohrnak, aki meg egyébként Robert Storm Petersennek tulajdonította…
Gál Zsolt

2018. január 2. 14:22

fico

Szóval nemcsak a jövőt nehéz megmondani, hanem azt is, kitől származik egyáltalán ez a mondás, azaz a múlt interpretációja sem egyszerű. Varázsgömb híján mégis jobb, ha a tényekbe és a korábbi folyamatokba kapaszkodunk és valószínűségekről beszélünk.

A szlovákiai választók mindig is túlnyomórészt blokkokon belül mozogtak. A két blokk a legszebben a 2009-es elnökválasztásokon rajzolódott ki Ivan Gašparovič (55,53 %) és Iveta Radičová (44,47 %) megszemélyesítésében. Ez is mutatja, hogy mindig a balos populista-nacionalista-autoritatív blokk volt kicsit nagyobb, ezen belül a legnagyobb „népvándorlás” a hívek Mečiartól Ficóhoz való áramlása volt. Ezen a blokkon belül többnyire egy domináns (HZDS, Smer), és több kisebb párt (főleg az SNS) működött.

A 2012-es parlamenti választások példátlan sikere (1,13 millió szavazat, 44,41%) óta a Smer leszálló ágban van, akárcsak egykor a HZDS. Először a 2014-es elnökválasztásokon szenvedett csúfos vereséget Fico (40,6 %), majd a 2016-os parlamenti választáson zuhant vissza a Smer 28,3%-ra, vagyis 16 százalékponttal. Végül legutóbb a megyei választásokon verte tönkre az ellenzék meg a függetlenek. A Smer gyengül, de szavazóinak többsége a blokkon belül az SNS-hez meg Kotlebához vándorolt vagy otthon maradt. Csakhogy a blokkban nem látszik az a kihívó, aki le tudná nyomni a Smert (ahogy annak idején Fico a HZDS-t). Valószínű, hogy erre Danko alkalmatlan lesz, ezért a Smer még mindig blokkjának fő erejeként jöhet ki a 2020-as választásokból és 2016-hoz hasonlóan megpróbálhat egy újabb „tákolmányt” összehozni a kormányzáshoz.

Az nem túl valószínű, hogy a Smer fölé kerekedne egy jobbközép párt.

A jobboldal inkább abban reménykedhet, hogy míg Fico kiábrándult hívei inkább otthon maradnak, addig a jobboldaliak, akiknek 12 év után már nagyon elege van Ficóból, jobban mozgósíthatók. Vagy abban, hogy a szavazatok főleg a másik blokkban fognak elveszni (mint 2002-ben). Így vagy úgy, összejöhet egy széles koalíció. Persze, ha Fico egészségügyi problémái miatt tartósan kidől, vagy beüt egy durva világgazdasági válság, akkor ez jelentős – de nehezen belátható – változásokat hozhat. Ilyen esetben a Smer dezintegrációja sem kizárt.

A másik blokkban a nagy kérdés Štefunko és Beblavý pártjának népszerűsége. Mennyi (potenciális) szavazót tudnak megszólítani a progresszívek és az Együtt, illetve honnan fogják őket toborozni? Ha a másik oldalról is nagyobb számban sikerülne – főleg a progresszíveknek, akkor ez az első alkalommal lenne így. Lehetne középbal (igazi szociáldemokrácia, mert a Smer csak a nevében az) a szlovák politikában, a blokkos felosztás részben meghaladottá válna, akár paradigmaváltás is lehetne. Ha azonban megint csak a korábbi blokkon belül zajlik az átcsoportosulás, akkor marad minden a régiben. Ez nem zárja ki a kormányváltást, csak a valószínűségét csökkenti, s akkor inkább valamilyen patthelyzet várható.

A magyar pártok, illetve a szélsőségesek (Kotleba) helyzetének alakulása külön fejezet. A fasiszták nulla koalíciós potenciálja miatt erősödésük a patthelyzet vagy az amorf koalíciók (tákolmányok) kialakulását segíti, esetleges kiesésük a parlamentből a minimális arányban győztes oldalt juttathatná nagyobb többséghez. A magyar pártok koalíciós potenciálja ellenben elég nagy, de ezzel – meg instabil helyzetükkel (melyik oldalon állnak, bejutnak-e és hogyan?) – inkább a bizonytalanságot erősítik. Mindezt figyelembe véve, és visszatérve a címben feltett kérdéshez, nem valószínű, hogy 2018 sorsdöntő lesz Fico számára. Úgy tűnik, a túlélésre játszik, valahogy elevickélni a 2020-as választásokig, aztán majd meglátjuk. Ez be is jöhet, hacsak nem kavar be egy váratlan esemény (Nassim Taleb fekete hattyúja), de ezt nem tudjuk, mert ugye jósolni nagyon nehéz.

Önnek ajánljuk
kovacs novotny

Kovács György (MKÖ) és Viliam Novotný (Híd) az egészségügy helyzetéről és jövőjéről

A karbantartást is Pozsonyba hozza a RegioJet, 30 új munkahely létesül

Késik a RegioJet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony szakaszon

Sebők Szilárd

Miért menjünk el minél többen szavazni február 29-én? Válaszol: Sebők Szilárd

Boris Kollár

Az egészségügyi tárca elutasítja a beteg gyerekek felhasználását kampánycélokra

sport a tv-ben

Atlético Madrid–Liverpool és Dortmund–PSG focimeccs a tévében

Kover

VIDEÓ: Újra állt a bál a magyar parlementben - Kövér László kitiltotta Hadházyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.