Durayt kizárhatják a bizottságból

Jozef Migas szlovák házelnök hétfőn két parlamenti bizottságot kért fel arra, hogy vizsgálják meg: nem minősíthetők-e a képviselői eskü súlyos megszegésének Duray Miklós közszereplései?

Jozef Migas szlovák házelnök hétfőn két parlamenti bizottságot kért fel arra, hogy vizsgálják meg: nem minősíthetők-e a képviselői eskü súlyos megszegésének Duray Miklós közszereplései? A Fidesz - MPP április 13-i Kossuth-téri nagygyűlésén Duray Miklós - a tömegben látszó egyik transzparens feliratát felolvasva - azt mondta: "A Felvidék veled van, a Felvidék téged támogat, Viktor!"

A szlovák sajtó és a pártok azóta rendszeresen bírálják a szlovák parlament képviselőjének, a Magyar Koalíció Pártja (MKP)
ügyvezető alelnökének kijelentését. Azt vetik a szemére, hogy beavatkozott a magyar választási kampányba, ráadásul "Felvidéknek merte nevezni a Szlovák Köztársaságot", melynek nyelvtörvényét másutt "kulturális fasizmusnak" minősítette. Csak olaj volt a tűzre, hogy Duray később az egyik szlovák kereskedelmi televízióban úgy nyilatkozott, hogy "magyar politikus vagyok, aki Szlovákiában él".

Szlovák részről azóta sem csillapodik a Duray-ellenes hangulat. A bírálók nem csak személyét, hanem pártját is támadják, és azt vetik az MKP szemére, hogy nem határolódik el eléggé határozottan a képviselőjétől. Duray egy ideje - az MKP "részleges nyilatkozási tilalmát" méltányolva - nem nyilatkozik.

Ha a házelnök lépése nyomán a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság Duray Miklós esküszegését állapítaná meg, a képviselő ellen fegyelmi eljárás indul, és megeshet, hogy a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságából is kizárják. Migas ugyanis ellenzéki képviselők indítványa nyomán ennél a parlamenti bizottságnál is kezdeményezte, hogy vizsgálja meg, vajon Duray bizottsági tagsága összeegyeztethető-e a megnyilvánulásaival.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?