Vélemény

Bosszús amerikaiak

Bár még csak az amerikai elnökválasztási folyamat elején tartunk, máris kristálytisztán érződik, hogy sokan elvetik az olyan hagyományos, fősodorbeli áramlatokat képviselő politikusokat, mint Jeb Bush vagy Hillary Clinton.
Sidó H. Zoltán

2016. február 15. 17:44

Emellett olyan nézetekkel, amelyekkel korábban csak a politikai paletta perifériáján lehetett eddig tengődni az USA-ban, most a népszerűségi listák élére lehet ugrani. Gondoljunk csak bele: a bevándorláson alapuló, a politikai korrektségre kínosan ügyelő országban a republikánus Donald Trump bevándorlóellenes, xenofób kirohanásai rendkívül népszerűek. Vagy a másik oldal: a formálisan demokrata Bernie Sanders, aki a maga 74 évével lett a fiatal választók üdvöskéje, azzal tölti meg a sportstadionokat, egyetemi aulákat, hogy nyíltan szapulja a kapitalizmust, a Wall Street, azaz a pénzvilág zsarnokságáról beszél, emellett Skandináv módra adókat akar emelni, állami egészségbiztosítót építene. S ha ez még nem volna elég, a piacgazdaság őshazájában nyíltan szocialistának vallja magát, ez utóbbi – normális körülmények között – egyenesen szitokszónak számít Amerikában. 
 
Korábban is voltak különc jelöltek az elnökválasztásokon, a 2008-as világgazdasági válság kirobbanása után pedig megjelent és évekig mozgolódott a Foglaljuk el a Wall Streetet rendszerellenes mozgalom, vagyis voltak előzmények, azonban az kirívó, hogy mind a republikánus, mind a demokrata oldalon több, a hivatalos washingtoni politikát csípőből elutasító, mégis esélyekkel bíró elnökjelölt bukkant fel. Bár az Egyesült Államok gazdasága már talpra állt, de a 2008-as válság utáni recesszió milliókat taszított szegénységbe, sokaktól vett el jelzáloggal terhelt ingatlant. Az átlagpolgár bosszúsan látja, hogy miközben emberek milliói stagnálnak, az állam a kisujját sem mozdította értük. Nem úgy a Wall Street-i befektetési bankokért és biztosítókért, melyeket az adófizetők pénzén mentett meg. Ráadásul a válság kialakulásában kulcsszerepet játszó pénzintézetek vezetői börtön helyett pár év múlva újra milliós bónuszokat kaptak. A felsőoktatás egyre drágább, nehezebb jó munkát találni, illetve az állást megtartani. A második világháború óta tartó életszínvonal-emelkedés után a most felnövő generáció lehet az első, melynek kilátásai rosszabbak a korábbiakénál, s egyben úgy érzi, a társadalmi felemelkedést biztosító lift megállt. 
 
Összességében tehát nőtt a vélt vagy valós fenyegetettség érzése, másrészt csökkent a demokrácia intézményeibe vetett bizalom. Az amerikai álom sokak számára szertefoszlott, a középosztály reálbére évtizedek óta nem emelkedik érdemben, a vagyoni különbségek pedig ütemesen nőnek. 
 
A most felbukkanó formabontó elnökjelöltek ezt megérezve ugyanarra a választói rétegre építenek: a dühös, csalódott, egyre lejjebb csúszó amerikai középosztályra, amelynek tagjai félnek a terrortámadásoktól, a bevándorlóktól, akik elvennék a munkájukat, és úgy érzik, az állam vezetése cserben hagyta őket. Természetesen az USA ereje és hatalma sziklaszilárd, a választópolgárok hangulata mégis rossz. A novemberi választás tétje, hogy az Egyesült Államok megtalálja-e a megfelelő választ az elmúlt évtizedben felhalmozott belpolitikai feszültségekre, vagy győz a frusztráltság, aminek eredménye az lehet, hogy esetleg világpolitikai zavarokat okozó új elnök kerül a Fehér Házba. 
 
Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.