Vélemény

Bond. James Bond

Januárban került a kezembe egy mű, amelynek cselekménye novemberrel kezdődik, mégpedig 1989 novemberével. A vaskos kötetet ismert szlovák politológusok írták, némi cseh beütéssel, s az egyik cseh beütés Oskar Krejčí. Írásának a Titokzatos november címet adta.
Lampl Zsuzsanna

2018. február 2. 09:30

James Bond

1989. november 17-ének tanulmányozása nemcsak arról szól, hogy hogyan zajlottak le az események és kik voltak a főszereplők, írja, hanem arról is, hogy mindez kinek az érdeme, vagyis ki/mi volt a háttérben. Ezzel kapcsolatban három magyarázat létezik: a hősök legendája, az összeesküvés-elmélet és a törvényszerű változások elmélete.

A hősök legendája szerint a maroknyi disszidens által vezetett diákok voltak azok, akik szembeszálltak a vérszomjas estébésekkel és kommunistákkal. Krejčí azonban úgy látja, hogy a két ellentábor közötti barikád novemberben már rég nem létezett. Az összeesküvés-elmélet szerint az események hátterében a titkosszolgálatok álltak, de Krejčí úgy gondolja, a nyolcvanas években a titkosszolgálat nem lett volna képes ilyen nagy erejű, stratégiai jellegű műveletre, meg a társadalomfejlődés tanulmányozása egyébként sem helyettesíthető kémregények olvasásával. Márpedig 1989 novembere épp a társadalmi fejlődés törvényszerű változásának a kicsúcsosodása. 1988 alkonya már nem arról szólt, hogy megtartható-e a szocializmus, hanem arról, hogy mily módon kerül le a színpadról: véresen vagy tárgyalással. Tehát nem hősök vannak, hanem kedvező körülmények, foglalja össze elmélkedését a szerző. S ő kicsoda?

Állítólag a szocialista érában beépített ügynök volt, ám nem sokkal a bársonyos után már ott van Havel környezetében. Amikor évekkel később Szlovákiában kapott egyetemi állást, az egyik ismert szlovák napilap megírta, hogy azért jön ide, mert odahaza nem alkalmazzák az átvilágítási törvény miatt. Érdekes ellentmondás.

Erről jut eszembe egy másik illető, akit talpig becsületesnek tartott a környezete, majd kiderült róla, hogy besúgó volt, s nemrég mégis emléktáblát állítottak neki. Amikor megkérdeztem egy embertől, akit valaha szintén megfigyeltek, hogy szerinte helyénvaló-e ez, azt válaszolta, hogy a besúgók, legalábbis némelyek, a körülmények áldozatai voltak. Azért ez érdekes vélemény. Mint ahogyan az is érdekes, hogy úgy tűnik, ma már nem érdekes, hogy annak idején hány ember, hány család élete ment tönkre, mert volt valaki, nem ritkán akár barátnak tartott illető, aki ezt-azt besúgott róluk. Gyorsan felejtünk. Olyan dolgokat, amiket átéltünk. Aztán csodálkozunk, hogy a fiatalok elfelejtenek vagy nem hisznek el olyan dolgokat, amik akkor történtek, amikor ők még nem is éltek.

Érdekes ellentmondások.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.