Vélemény

Biarritzi nehéz napok

A G7-csúcs szervezése politikai rémálom, mióta Trump az elnök.
Dudás Tamás

2019. augusztus 28. 14:30

v
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

A hétvégén a franciaországi Biarritzban zajlott a G7-es országok csúcstalálkozója. Amióta Donald Trump a Fehér Ház lakója, az ilyen rendezvények szervezése politikai rémálom, ugyanis az amerikai elnök gyakran irányíthatatlan lövedékként viselkedik. Tudna erről mesélni Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, a legutóbbi G7-csúcs házigazdája: a résztvevők gondosan megfogalmazott zárónyilatkozatát ugyanis Trump már a haza tartó repülőúton megtorpedózta néhány jól irányzott twitteres bejegyzéssel. 

Emmanuel Macron, az idei házigazda, szerette volna elkerülni a fiaskót, és mesteri tervet eszelt ki. A francia elnök úgy gondolta, ha nem lesz zárónyilatkozat, a helyzet csakis jobb lehet, mint Kanadában. Az eseményeket látva ez megkérdőjelezhető. 

Egy G7-es csúcstól a megfigyelők általában nem várnak sokat: gyakran általánosnak mondható zárónyilatkozatokkal végződik, de legalább látni, hogy a világ GDP-jének csaknem felét megtermelő országok vezetői egyetértenek, és megpróbálnak kezdeni valamit a világ gondjaival. Ez viszont most lehetetlen, ugyanis az egyik tagország nem a megoldás része, hanem ő maga a probléma. 

Nem nehéz kitalálni: Trumpnak lételeme a káosz, és gond nélkül rúg fel szinte bármilyen nemzetközi egyezményt. Ilyen körülmények között nehéz érdemben tárgyalni olyan kihívásokról, mint a világkereskedelem vagy a klímaváltozás, amikor e kérdésekben Trump rendre szembehelyezkedik partnereivel. Twitterdiplomáciája kiszámíthatatlan, figyelmeztetés nélkül indít nemzetközi konfliktusokat. Ilyen partnerrel nehéz a stratégiai együttműködés, a legtöbb, amiben a többiek bízhatnak, hogy nem rombolja le azt, amit ők felépíteni próbálnak. 

Zárónyilatkozat nélkül a biarritzi tárgyalások eredményei több mint kiábrándítóak. Született ugyan egy rövid deklaráció, de szövege maximálisan leegyszerűsített és általános. Macron zárónyilatkozat nélküli stratégiájának gyengéje gyorsan megmutatkozott, ugyanis mindenki úgy értelmezte a tárgyalások eredményeit, ahogy az neki megfelel. A francia kormány szerint például a hét résztvevő egyetért abban, még nem jött el az idő, hogy Oroszország visszakerüljön ebbe az elit klubba. 

Másképp látja a helyzetet az amerikai kormány, mely szerint ilyen megegyezés biztosan nem született, és jó esély van arra, hogy Vladimír Putyin jövőre az USA-ban megrendezett csúcstalálkozón Donald Trump saját vendége lesz. Úgy tűnt, szinte semmilyen témában nem lehet értelmes megegyezést összehozni, és a résztvevők saját érdekeiket helyezték előtérbe. Trump és Abe Shinzo japán kormányfő Biarritzban jelentette be új szabadkereskedelmi egyezményüket, Macron pedig az iráni külügyminiszer meghívásával sütögette saját pecsenyéjét. 

Mindezek ellenére Macron stratégiája valamilyen szinten működött. Trump nem okozott botrányt, sőt, néhány kérdésben mérsékelt előrelépést sikerült elérni. Ennek az volt az ára, hogy a hétvége igazi fő témája az amerikai elnök kordában tartása volt. Macron figyelme javát Trump menedzselésére fordította, ugyanis minden áron sikeres csúcstalálkozót akart felmutatni. A sok komoly kihívással küszködő világban egy ambiciózusabb G7-re volna szükség, de most annak is örülhetünk, hogy ez a fórum még létezik. Jövőre viszont még rázósabb csúcstalálkozóra kell felkészülni, hiszen a házigazda maga Trump lesz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

FTC–Újpest rangadó a tévében

Frissítve

Közös javaslattal zárultak a Híd, MKDSZ és MKP tárgyalásai

Nem lesz vasúti felüljáró Szencen

Matovič aggódik a Híd és az MKP együttműködése miatt

Sándor Pál nyolcvanéves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!