Az üres spájzon túl

koronavírus

A márciusi gazdasági adatok mögött már felsejlik a Szlovákiára váró problémák mélysége.

A gazdaság leállása csak a hónap felét érintette, de az ipari termelés így is 19,6 százalékkal esett vissza. Az általános visszaesésből sajnos kiemelkedik gazdaságunk húzóágazata: az autóipar termelése elképesztő mértékben, 38,3 százalékkal esett vissza. Ennek megfelelően alakult a szlovák export is, 19,2 százalékos márciusi visszaeséssel. Ezek a számok előrevetítik az áprilisi katasztrofális számokat, hiszen abban a hónapban a szolgáltatószektor nagy része zárva volt, és a legnagyobb ipari vállalatok is korlátozott üzemmódban működtek.

Májusban a gazdasági élet ugyan lassan kezd magához térni, de ez nem lesz elég a mély recesszió elkerüléséhez. A szlovák GDP 2020-ban még a legoptimistább előrejelzések szerint is legalább 7 százalékkal esik vissza, de nem lenne váratlan egy 10 százalékos visszaesés sem. Ilyen szintű visszaesést a szocialista gazdaság összeomlásakor láttunk utoljára, ennek ellenére az embernek helyenként az az érzése támad, hogy a szlovák kormány nem teljesen érzi át a gazdasági problémák súlyosságát. Igen, relatíve gyorsan sikerült elfogadni egy gazdasági elsősegélycsomagot, de maga a pénzügyi segély csak lassan és akadozva jut el az érintettekhez. A kormány március végén gyors és egyszerű lebonyolítást ígért, de a jelenlegi állapot egyáltalán nem ezt tükrözi. Főleg a kisvállalkozók tudnak nehezen eligazodni a különféle segélyek között, és a kérvény beadása után több hetet kell várni az elbírálásra és a segítség folyósítására. Ennek eredménye, hogy május elején az állam csak 23 millió eurót folyósított az anyagi elsősegély keretében. Valljuk be, ez a vállalkozók történeteit hallva édeskevés.

Parázs politikai vita tárgya lett, hogy mi az oka a lassú pénzügyi segítségnek. A kormány szerint a Smer által vezetett előző kormány üresen hagyta a spájzot, és eltartott egy ideig, amíg sikerült forrásokat mozgósítani. Ez valamilyen szinten igaz is, ugyanis az előző évi költségvetés több mint 1 milliárd euróval nagyobb hiánnyal zárt a tervezettnél, és az ez évi költségvetés sem volt teljesen reálisan összeállítva. Ha a jó években a smeres kormányok felelősségteljesebben gazdálkodtak volna, a Költségvetési Tanács szerint a szlovák államadósság akár 8 milliárddal kisebb lehetne. Ennek ellenére állíthatjuk, hogy az üres spájzon túl más problémák is vannak a pénzügyi elsősegély folyósításában. A spájz feltöltése már hetekkel ezelőtt megkezdődött, áprilisban a kormány 4 milliárd eurót tudott kölcsönözni a pénzügyi piacon rövid lejáratú kincstári takarékjegyekben és hosszú távú államkötvényekben, és május elején további 4 milliárd euróért sikerült eladni öt- és tizenkét éves államkötvényeket.

Természetesen az államnak a lejáróban lévő államkötvényeket is finanszíroznia kell, de pillanatnyilag a spájz korántsem üres.

Az üres spájz politikailag vonzó téma, de ideje túllépni rajta és arra koncentrálni, hogyan lehetne a vállalkozók megsegítését egyszerűsíteni és gyorsítani. Érdemes volna jobban odafigyelni a vállalkozók képviselőire, mert ők pontosan tudják, hol szorít a cipő. Fontos lenne leegyszerűsíteni az ügyintézés menetét is, mert a vállalkozónak a pénzügyi segítségre most van szüksége, nem egy-két hónap múlva. Tanulni kell a környékbeli jó példákból, Németországban, Ausztriában vagy akár Csehországban is gyorsabban jutnak a vállalkozók segélyhez. Az összes munkahelyet és vállalkozást sajnos nem lehet megmenteni, de a gyors segítséggel meg tudjuk győzni a vállalkozók egy csoportját arról, hogy érdemes tovább küzdeniük ezekben a nehéz időkben is. Az életmentésben Szlovákia a világ legjobbjai közé tartozik, itt az ideje, hogy a gazdaság mentésében is felzárkózzunk a legjobbak közé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!