Az 500-as megy, a készpénz marad?

<p>Alegnagyobb címletű euróbankjegy forgalomból való kivonásával nincs semmi baj (persze sok értelme sincs), hacsak ez nem a készpénzforgalom további korlátozásának, vagy netán teljes megszüntetésének első lépése.&nbsp;</p>

Az Európai Központi Bank (EKB) döntése értelmében 2018 végéig megszűnik az 500 eurós bankjegyek nyomtatása, majd kivonják őket a forgalomból, bár elvileg – korlátlan ideig – érvényes fizetőeszköz marad. Az ötszázas, meg a hasonló nagy címletű bankjegyek elleni legfontosabb érv a szervezett bűnözésben és terrorizmusban játszott szerepük. De beszélhetünk a feketegazdaság és az adóelkerülés visszaszorításáról és a monetáris politika hatékonyabb működéséről is. A hatás persze minden esetben akkor lenne erősebb, hatékonyabb, ha minél több nagy címletű bankjegyet szüntetnénk meg, 100 százalékhoz meg akkor közelítene, ha teljesen felszámolnánk a készpénzforgalmat (és tisztán elektronikus számlapénzzel helyettesítenénk). Ez egyben a lépés legnagyobb rizikója is. 

Az ötszázasok fokozatos kivonása valóban megnehezítheti a terroristák, bűnözők, sikkasztók, pénzmosók dolgát. Szó szerint, hisz egy-két kilónyi ötszázas bankjegy helyett 10–20 kilónyi kisebb címletű bankjegyet kell majd cipelniük... Legalábbis, ha milliós tételekben utaznak. De a változás egyik tevékenységet sem lehetetleníti el, hisz ott van a 200 eurós, a dollár, hogy az euróban csaknem azonos értékű svájci ezerfrankosról ne is beszéljünk.  Sőt, a „nagypályások” úgyis kamucégek hálózatán keresztül utalgatják meg mossák a pénzeket, már most is. Csak emlékeztetőül: az évszázad kiszivárogtatása, a Panama iratok több mint 210 ezer kamucégről tartalmaz adatokat, 21 offshore területen bejegyezve. 
Ezek jó része épp a fent említett tevékenységekkel foglakozik, példásan készpénzkímélő módon. És akkor a panamai Mossack Fonseca (ahonnan az iratok származnak) csak a negyedik legnagyobb offshore jogi közvetítő és tanácsadó cég… 
Szóval az illegális tevékenységek elleni érv eléggé sántít, korántsem ez lehet az EKB döntésének egyedüli oka, sőt vélhetően nem is ez a fő ok. A készpénz ugyanis egyfajta védelem az egyre elterjedtebb negatív kamatok ellen. Ha az EKB-nak az a célja, hogy a kamatokat még lejjebb (még inkább a negatív tartományba) vigye az eurózóna gazdaságának élénkítése érdekében, akkor a bankbetétekben lévő pénzek ugye veszíthetnek értékükből. 
Nominálisan és reálisan egyaránt. Ezért, akiknek megtakarításuk van, inkább kivehetik és készpénzben tarthatják. Akiknek sok van, akár ötszázasokban is. Akiknek nagyon sok van, azoknak ez fizetett trezorokban is megérheti, akiknek meg nagyon-nagyon sok, vagyis maguknak a bankoknak – ezzel a lépéssel részben keresztbe tehetnek a monetáris politikának. Hisz nem a hitelezés fog felpörögni (ahogy az EKB szeretné), hanem a trezorokban tartott készpénztartalék. 

A logika itt is, mint az illegális tevékenységeknél és a feketegazdaság kifehérítésénél abba az irányba vezet, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedne a 200-as, 100-as stb. bankjegyek kivonására is. Ennek az útnak a végén a készpénzforgalom teljes felszámolása áll, ami ma már technikailag megoldható. Vagy esetleg megmaradnának a legkisebb címletek, mondjuk 10–20 euróig. De itt már be kell kapcsolnia a vészjelzőnek, mert nemcsak a cégek és a bűnözők, hanem valamennyien az állam adóztató gépezetének és a pénzügyi rendszernek a túszaivá válnánk, teljesen kiszolgáltatva. 

Ha a pénzügyi rendszer, vagy egy bank összeomlana, végképp nem tudnánk fizetni, de akkor sem, ha leblokkolnák a számlánkat. 
Még a szomszéd néninek sem adhatnánk (adózatlanul) 20 eurót, mert vigyázott a gyerekünkre. A Nagy testvér ugyanis mindent látna (és megadóztatna), ami banki tranzakcióként megvalósuló pénzátutalás. Itt már az lenne a legkisebb gond, hogy nem lenne hova menekülni a bankszámlákról a negatív kamatok elől… De persze ennek fordítottja, az infláció elől sem lenne könnyű eliszkolni. Szóval készpénzfronton jó lesz nyitva tartani a szemünket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?