Vélemény

Automata világ

Éppen visszatért az esős évszak, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy meghalt Fülöp herceg.
Veres István

2021. április 14. 08:30

Szomorúan bámulták a kandalló üvege mögött táncoló lángnyelveket. Mindig először a jókat szólítja magához az úr, szinte automatikusan – mondta szomorúan Bandika. Ez az egyik, a másik meg, hogy ha jól emlékszem, Edinborough hercege mondta azt, hogy a szülők leginkább azért küldik a gyerekeiket iskolába, hogy ne legyenek otthon – tette hozzá Ervin.

És azt hallotta, hogy Szlovákiában betiltják a Covid-automatát? – nyúlt a teáskancsóért Bandika. Azt sem tudom, mi az. Maga tudja? – felelt kérdéssel Ervin. Bandika tejet öntött a teájába, majd elmagyarázta, hogy a Covid-automatát úgy kell elképzelni, mint a tej-, vagy frissítő, vagy csokiautomatákat. Az ember bedobja a pénzt, beírja a kódot, a gép pedig kiadja a kiválasztott terméket. Értem, bólintott Ervin, majd tejet öntött a csészéje aljára, és arra öntötte rá a gőzölgő darjeelinget. Bandika a lángok közé tekintett, majd szóra nyitotta a száját. Már azt sem értettem, miért szerepelt Ben Affleck a Jay és néma Bob visszavág című filmben, meg azt sem, hogy minek kell a Covidhoz automata, de azt még annyira sem értem, hogy miért a tejhez önti a teát, és nem a teához a tejet. Ervin elmondta, hogy mindkét rejtélynek gazdasági okai vannak. Ha először a teát öntöm a csészébe, és csak aztán a tejet, a kiskanálért kell nyúlnom, hogy összekeverhessem a teát a beleöntött tejjel. Ha először a tejet öntöm a csészébe, az utána érkező teával automatikusan összekeveredik. Ben Affleck pedig azért szerepelt a Jay és néma Bob visszavágban, mert a film így automatikusan nagy nézettséget hozott. Ilyenek ezek az automatizált dolgok. Bandika bólintott. Aztán eszébe jutott egy Hrabal-novella, 
A világ automata büfében. Mivel Ervin nem ismerte, elmesélte neki, hogy A világ automata büfében egy esős napon a csapos asszony kiment a vécére, majd felfigyelt rá, hogy a vécéablak kilincséről egy fiatal nő lóg, nyakára tekert ballonkabátövvel. Amíg a halottszállítók megérkeztek, egy fiatal férfi búslakodott a pultnál, és azt panaszolta a csapos asszonynak, hogy megszökött a menyasszonya. Pedig jól megvoltak: kalapáccsal törték a vacsorához a száraz kenyeret, a kislány pedig egyszer azt kiabálta, hogy „Karlíkom, én a te mutterednek legszívesebben kézigránátot nyomnék a pofájába”.

De mitől volt a büfé automata? – érdeklődött Ervin. Bandika nem tudta a választ. Ez talán csak egy divatszó volt akkoriban, mint manapság az extra, meg a szuper, meg a mega. Jut eszembe, most volt a költészet napja. Mivel ünnepelte? Prózát olvastam egész nap – vallotta be Ervin. Bandika döbbent arccal nézett. Ez valami dupla fenekű poénbomba, vagy mi? Ó, nem – szabadkozott Ervin –, csak szerettem volna, ha a verseknek is van egy szabadnapjuk. Pihenjenek ők is, rájuk fér. Dolgoznak, lüktetnek értünk megállás nélkül, mint a sima izom. Bandika bólintott. És milyen lehet a versautomata? Vagy az automata vers? Ha létezhet automata mosógép, automata fegyver, akkor automata versnek is lennie kell. Ervin kinézett, vízszintesen fújta az esőt a szél. Szerintem a vers olyan, mint a köztulajdon. Meglátszik, mennyire érezzük a magunkénak.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
eu

Eurobarométer: jobban bízunk az Európai Unióban, mint a saját kormányunkban

Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

koronavírus-vakcina

Jövő héttől újra megkezdik a pedagógusok oltását

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

koronavírus

Koronavírus – Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma, kicsivel öt százalék felett a PCR-tesztek pozitivitási aránya

fegyverkereskedelem

7 személyt tartóztatott le a NAKA, fegyverekkel kereskedtek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.