Vélemény

Árnyak a tavaszi égen

Egyre több a szorongó ember, olyanok is, akik mindig vidámak voltak.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. április 11. 10:33

depresszió
Illusztrációs felvétel - Képarchívum

Tömegesen adják hírül az emberek az interneten, hogy a fagy ellenére kivirágzott a magnóliafájuk. Milyen jó, hogy tudnak örülni ennek a szépségnek. Hogy egyáltalán tudnak örülni. Mert a tavaszunkat komor felhők árnyékolják.

Orvos ismerősöm szerint egyre több a szorongó ember. Próbáljuk hárítani a háborús információkat, mondja, mert tudjuk, hogy nem tehetünk semmit. Kiszolgáltatottak vagyunk a politikusainknak.

Ugyanakkor lehetetlen kizárni a gondolatainkba, lelkünkbe hatoló rettenetet. Ő maga is így van ezzel: a pandémia második évétől sokszor már csak nyugtatóval tud elaludni, és amióta háború van, néha nem elég a fél tabletta. Ha felébred, a két gyerekére gondol és arra, vajon mi az, ami Európa politikusait kollektív gazdasági öngyilkosságra készteti. Hát, ez engem is nagyon érdekelne, mondom neki. Igen, fiatalok, idősek aggódnak. Olyan emberek is, akiket eddig mindig vidámnak, optimistának ismertem, mint például az egyik volt diákom, aki csupa nagy betűvel teszi fel a kérdést: akkor most, hogy Szlovákia átadta Ukrajnának a légvédelmi rendszerét, mi is beléptünk a háborúba?

Nem. De ezzel hozzájárultunk annak a háborúnak az elhúzódásához, amelyről egyébként azt hangoztatjuk, hogy be kellene fejezni. Szerintem ez csak tárgyalásokkal lehetséges. Politikusaink abban bíznak, hogy szükség esetén minket, mint tagországot, megvédene a NATO. Szerintem is, bár jobb lenne nem játszogatni ennek a „szükség”nek a gondolatával, mert ebbe a két atomnagyhatalom közötti, messze az ő területükön kívül vívott nemes védelmi harcba mi pusztulnánk bele, nem ők. Ezért a fegyverátadási lépés nem a békét szolgálta. Mint ahogy nem a (lelki) békét szolgálja az az iszonyatosan elharapódzott gyűlöletkeltés, ami a politikai közbeszédből és egyes zsurnaliszták által a médiából sikeresen átszivárgott a mindennapi életbe. Például tagja vagyok a Facebookon egy lakáskultúra csoportnak. Valaki azt írta, hogy a háztetőn levő ablakot be fogja falazni, hogy ha ősszel nem lesz gáz, minél kevesebb helyen menjen ki a meleg. A hozzászólók közül egyesek elélcelődtek azon, hogy lesz gáz, csak a jóval drágább amerikai. Erre megjelent egy ismeretlen, s vulgáris módon mindenkinek tudtára adta, hogy azért nem értünk egyet az orosz gáz leállításával – amiről a beszélgetésben egyébként szó sem volt –, mert fizetett orosz trollok vagyunk. Ezt a provokációt figyelmen kívül lehetett volna hagyni vagy lezárni néhány nyugodt szóval. De nem. Elindult egy olyan oda-vissza áramló és gyorsan dagadó gyűlöletbeszéd, amiről lelki épségem megőrzése végett inkább lekapcsolódtam.

S hogy „bírjam a strapát”, sportolok. Soha életemben nem sportoltam annyit, mint most. Veszem a botokat és szélsebesen gyalogolok (na jó, valamivel lassabban). Örülök az elsuhanó fáknak, a daloló madaraknak, a szembejövő kocogó ismerősöknek. Örülök, hogy van hol laknunk, van mit ennünk, hogy élünk, hogy nem kell menekülnünk. Hogy meddig vagyunk biztonságban, arra inkább nem gondolok. Minden olyan törékeny. Nagyon törékeny.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.