Vélemény

Alamizsnaalapú társadalom

Tizenkét éves kormányzásával a Smer egy csomó traumát hagyott maga után, kezdve az állam elrablásától egy újságíró és a menyasszonya meggyilkolásáig, vagy hogy egészen más területet említsünk, a stagnáló gazdaságig.
Martin Vančo

2021. július 8. 16:15

a

Van egy dolog azonban, amiről keveset beszélünk, mégpedig hogy a vezetése alatt az ország megelégedett a középszerűséggel. Beletörődött.

Lemondott arról, hogy modern, sikeres ország legyen, Nyugat-Európa nyomába eredjen a felzárkózásban, a szolgáltatások fejlődésében, színvonalában, a megújulásban. Ehelyett a Smer teljesen más politikát honosított meg. Bartert a választóval. Cserekereskedelem – te odaadod a szavazatod és kapsz helyette szociális csomagokat, egy kis támogatást, egy kis előnyt, jutalmat, és mindenki elégedett lesz. Főleg én, a szavazatoddal. Ingyenvonat, 13. nyugdíj, nyugdíjba vonulási plafon. Nem mintha nem ígérhetne és tehetne ilyesmiket egy magát baloldalinak és szociálisan érzékenynek hazudó párt. A baj az, hogy képtelen bármi mást kínálni. Az pedig még nagyobb baj, hogy a választók jelentős része is tökéletesen beéri ennyivel.

Ebből aztán kialakult egy tipizált forgatókönyv, politikai szappanopera: ha felmerül valami probléma, a politikusaink fantáziája addig terjed, hogy jól megrázzák a bőségszarut.

Ami nem is bőségszaru, csak az állami költségvetés, és egyáltalán nem véges. De persze előhúzzák belőle a kellő összeget, néha csak szimbolikusat, szemfényvesztésnek, és betömködik a legnagyobb lyukakat.

És ugyanezt folytatja a jelenlegi kormánykoalíció. Igor Matovič 200 eurót akar adni gyerekenként a családoknak, válaszul a kedvezőtlen demográfiai mutatókra. Ennek érdekében adóemelést is hajlandó bevezetni. A Sme rodina bérlakásokat akar osztogatni, és a szülői bónuszt beépíteni a nyugdíjrendszerbe.

Mindannyiszor csupán ez előző politika folytatásáról van szó, egy kis jutalom, barter a választóval. Csakhogy az elmúlt évtizedek világosan megmutatták, hogy ezek az adományok egyáltalán nem oldják meg a társadalom alapvető gondjait, legfeljebb ennek látszatát keltik.

Ez az oka, hogy stagnál az ország, és abbamaradt a Nyugathoz való felzárkózás. És hogy miért elégedtek meg ezzel a választók? Talán a DNSükben van, hogy jobb egy kis alamizsna, mint esetleg nehezen induló reformokkal kísérletezni?

Ambiciózus politikusokra lenne szükség, akik komoly problémák megoldásába is bele mernek vágni, és nem félnek a népszerűtlen reformoktól sem. De a mostani kormányban sincs egyetlenegy ilyen.

A szerző a Trend kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.