Vélemény

Adjuk el az államot

Létezik az emberi természetnek egy olyan szelete, amely Közép-Európában igen szépen megmutatja magát, és amit talán a következő mondattal jellemezhetnénk: ami az enyém, azzal törődök, ami közös, azzal törődjön más.
Veres István

2016. január 19. 16:36

Az állami szféra ettől a hozzáállástól működik olyan jól. Példa. Szlovákiában működik három egészségbiztosító. Ficótól tudjuk, hogy az államin kívül a másik kettő kapitalista szörnyeteg, nem csinál mást, csak viszi az emberek pénzét.
 
Velem meg az történt, hogy nemrég mindhárom biztosítótól ki kellett kérnem egy igazolást. Elmegyek az Unionba, egy szinten az egész iroda, kivárom a sort, mondom, mit akarok, a néni kinyomtatja, viszlát. Elmegyek a Dôverába, ők egy szintrészt bérelnek, kivárom a sort, a néni nyomtat, viszlát. Elmegyek az állami Általános Egészségbiztosítóba, hatalmas épület, portás néni megállít, mit akarok. Megmondom, azt mondja, menjek az iktatóba. Iktatóban a néni éppen tízóraizik. Jó napot. Kérnék egy igazolást, tetszik tudni, arról. Ó, igen. Hozott kérvényt? 
 
Hoztam, odaadom, elteszi, viszlát. Mondom, hát az igazolás? Azt majd küldjük. De néni, nekem most kéne, mert határidőre kell elküldenem satöbbi. Hogy ő ebben már nem segíthet. De hisz, mondom, a másik két biztosítóban kinyomtatták szempillantás alatt. Lehet, de itt erre van egy másik emeleten egy másik irodában egy másik néni, akinek ő ezt a papírt átküldi, és a másik néninek van három munkanapja arra, hogy ezt kiállítsa. Szóval eldönthetem, hogy személyesen jövök be érte, vagy kiküldjék. 

Akkor bejövök inkább. 

Aztán eszembe jutott Robert Fico nagy terve, hogy a szlovák állam vegye meg a két magán-egészségbiztosítót, és maradjon csak az állami általános, mert akkor minden jobb lesz, hiszen az emberek pénzét nem nyúlják le a külföldiek. Remélem, ez soha nem fog sikerülni. Sőt, azt is remélem, hogy eladják az általánost is valami külföldinek. Meg eladnak minden állami céget, minisztériumot, adják el még a parlamentet is. Adjuk el az egészállamot!
 
Hogy miért? 

Azért, hogy végre elkezdjen működni. Mert igazából a mi szempontunkból nagyon mindegy, ki viszi el a pénzt a rendszerből. A külföldi biztosító, ahol azonnal kiadják a papírt, vagy a jóval nagyobb apparátussal dolgozó állami, amely az állami költségvetésből, vagyis a miadóinkból működik, ha működik. Ha nem, akkor meg majd kipótolják a hiányt a költségvetésből, ami az általunk befizetett adóból táplálkozik. Így szokott ez lenni: ha a politikusok a külföldiektől akarják megvédeni a köztulajdont, az valószínűleg azért van, hogy ellophassák a belföldiek. Hozzánk tehát az a pénz így se, úgy se jut el. És legalább kevesebbet kell várakozni. 
Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!