Vélemény

A Threema és az állatok nyelvén tudó juhász

Az a bizonyos Threema-rendszer a modern megfelelője lehet a mesebeli juhásznak, aki tudott az állatok nyelvén. Dekódolta, mit beszélnek, mondhatnánk mai kifejezéssel.
Márius Kopcsay

2019. augusztus 17. 14:55

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Bizony nem győzne csodálkozni a mesebeli juhász, hogy miről suttognak ma a kígyók, a kutyák és a kancák.

Az emberek is csak kapkodják a fejüket, mi mindent kódolt meg dekódolt az a bizonyos „Threema” mobilalkalmazás, amiről a hétköznapi SMS-eket küldözgetők azt se tudják, hogy eszik-e vagy isszák. 
A Smer elnöke közben azon dühöng, Marián K. és Alena Zs. üzenetváltásai kiszivárogtak – de hát az kiabál, akinek a háza ég.

Ha figyelembe vesszük, hogy kicsoda ez a Marián és kegyesen elosztjuk tízzel mindazt, amiket az üzeneteiben írt, akkor is kijelenthetjük, hogy a hazai viszonyok messze túllépték az elviselhetőség határát. 

Ordít belőlük a politika, a biznisz és az alvilág perverz összefonódása. A szinte banális, hétköznapi csalások és a közpénzek lenyúlásán át a rendőrség, ügyészség, bíróságok befolyásolásáig 

– figyelem, azokról az intézményekről van szó, amelyeknek védeniük kellene az embereket, nem pedig titokban segédkezni az átverésükben.

Ezeket a beteges viszonyokat a Smer internetes hiperaktív képviselője koronázta meg azzal a bejegyzésével, hogy az igazi tettesek és minden rossz okozói a kávéházi okoskodó értelmiség és a liberális maffia.

Tulajdonképpen ugyanazt mondta, mint Fico (csak nyíltabban): hogy az egész SMS-ügy a média és az ellenzék ellene indított hajtóvadászata. És ha a nyomozók és az ügyészek nem arra az eredményre jutnak, amit a sajtó szeretne, akkor mediális lincselésnek vannak kitéve. „Sejteni engedik, hogy gyakran megalapozatlanul emelnek vádat, de ha nem ezt tennék, a média meglincselné őket”, jelentette ki Fico. Nem felejtett el hozzáfűzni egy riasztó figyelmeztetést, hogy ha Szlovákiában megölnek majd egy politikust, azért a média és a gyűlöletkeltő politikusok lesznek a felelősek. „Tartok tőle, hogy ez is bekövetkezhet”, így Fico. 

Mennyire hasonlít másfél évvel ezelőtti riadt önmagára, amikor kockaköveket mutogatott a kormányhivatalban, mintegy bizonyítékként, hogy zavargások lesznek a kormány megbuktatása érdekében. Nem, szó sincs zavargásokról, liberális maffiáról, csak a polgárok őszinte felháborodásáról, a nyilvánosság nyomásgyakorlásáról, arról, hogy már torkig vannak az emberek, és nem hajlandók mindent bevenni, amit Fico mond nekik. 

Nyilván ez nem tetszik a politikusoknak, de a számlát állniuk kell. Annyi mindenre derült fény a tavaly februári kettős gyilkosság óta, hogy annak bőven elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy minimum a politikai felelősséget vállalják és levonják a megfelelő következtetéseket (néhányuk meg is tette).

Most végre kiderült, hogy mennyi vadállat van a szlovák dzsungelben, és szörnyűbb dolgok történnek, mint azt bárki is gondolta volna.
A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?