Vélemény

A magyar iskolák jövőjéről

A miniszterek, minisztériumok által kidolgozott tervezetek sorsa bizonytalan, mint a kutya vacsorája.
Sánta Szilárd

2020. december 7. 08:15

koronavírus iskola
- Somogyi Tibor felvétele

Ez alól Branislav Gröhling oktatási miniszter sem kivétel, iskolanyitási koncepcióját olyan látványosan ignorálta a miniszterelnök, hogy az oktatásügyet irányító tárcavezető a fölösleges, haszontalan ember új szinonimája lett.

Ha működnének a normalitás szabályai, akkor felajánlotta volna a lemondását. A miniszterelnökkel azonban nem könnyű egy gyékényen árulni, mert nagy kedvvel rántja ki a gyékényt a társak alól. De most nem róla lesz szó, hanem az oktatási minisztérium reformtervezetéről, vagy pontosabb nevén a 12 pontos javaslatról.

Gröhling november közepén mutatta be az elképzeléseit; a skála elég széles, a tankönyvpiac liberalizációjától a felsőoktatás finanszírozásának átalakításáig terjed. A Híd, az MKP és az Összefogás december 3-án és 4-én külön-külön, eltérő intenzitással és argumentációval mondta el, hogy baj van, megszüntetik, kivéreztetik az iskoláinkat. Szerintük az oktatási minisztérium tervezetének egyik pontjával, az iskolahálózat optimalizálásával van gond, mivel ez jelenti a legnagyobb veszélyt a nemzetiségi oktatásra, ugyanis a létszámkorlátozás a magyar iskolák tömeges megszüntetését hozza.

Filip Mónika oktatási államtitkár pedig „indokolatlan pánikkeltésről” beszélt, és igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az iskolahálózat átalakításakor „a nemzetiségi iskolákra specifikus kritériumokat” fognak meghatározni. A probléma egyik gyökere ott van, hogy olyan tervezetről megy a vita, amelyet még részletesen nem dolgoztak ki. A miniszter tervezete csupán vázlatos, amiért meg is kapta a kritikát a szakemberektől, hogy az ilyen söralátétre elférő vitaanyagról nem lehet érdemben beszélgetni. És itt jön a nagy lehetőség a hónapok óta egyeztető szlovákiai magyar pártoknak, amellyel bizonyíthatnák, ha létkérdésről van szó, képesek megbirkózni a feladattal. Megmutathatnák, hogy a tenni akarás hajtja őket. Ki kellene dolgozni a szlovákiai magyar iskolahálózat (Pozsonytól Nagyszelmencig) racionalizálásának tervét, mégpedig úgy, ahogy azt mi szeretnénk; megvizsgálni járásról járásra, mi lehetne a legjobb megoldás. Nem egy megoldási képletet alkalmazva, hiszen az egyes régiók nagyon eltérő helyzetben vannak.

Elindulhatna egy párbeszéd az iskolákkal, fenntartókkal, szülőkkel, oktatási szakemberekkel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével stb. – ez egy konkrét feladat, amely régóta megoldásra vár. A pártok visszaszerezhetnék a frusztrált választók alaposan erodált bizalmának egy szeletét, a nagyon erős társadalmi támogatottsággal bíró tervezetet pedig nem hagyhatná figyelmen kívül az oktatási minisztérium. Mindannyiunk érdeke, hogy a reformot követően még színvonalasabb magyar iskolarendszerünk legyen.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.