Vélemény

A kapitány zászlórúdja

A rúd körüli cirkusz akár Danko politikájának állatorvosi lova is lehetne.
Hegedűs Norbert

2019. július 20. 10:05

Andrej Danko mindig is szerette a teátrális gesztusokat (melyek általában visszafelé sültek el), most azonban szintet lépett: elérte, hogy az egész ország a zászlórúdjáról beszéljen.

Andrej Danko (SNS) házelnök harminc méter magas zászlórudat emeltet a szlovák parlament épülete elé, több tízezer euróért. A kiválasztásnál állítólag fontos szempont volt, hogy a rúd magasabb legyen, mint az, ami a magyar Országház előtt feszít. Ennyi a hír, következzen az értelmezés.

A zászlórúd körüli cirkusz akár Danko politikájának állatorvosi lova is lehetne. Populista, teátrális húzás, mely sokba kerül és az égvilágon semmi értelme nincsen. Viszont el lehet adni a soviniszták felé, mint hazafias aktust, ezért – talán – szavazatokra váltható. Valószínűleg Danko sem gondolta, hogy a téma ennyire a figyelem középpontjába kerül majd (ahogy a kapitányi rangról és a kisdoktorijáról sem hitte ezt), hiszen az SNS kommunikációja főleg Pride-ellenes lózungokról szólt az elmúlt napokban, ő maga pedig a családért készült menetelni.

Csakhogy egy harmincméteres zászlórudat nehéz nem észrevenni az uborkaszezon közepén, különösen, ha az építtető szóvivője kikotyogja, hogy a házelnök külön kérése volt, hogy a rúd nagyobb legyen, mint a magyaroké. Egy pszichológus valószínűleg hosszasan tudna mesélni a jelenség lélektani okairól, de a tény attól még tény marad: olcsó politikai pontokat lehet vele szerezni. Indiában több száz méteres szobrokkal, Magyarországon stadionokkal játsszák ugyanezt a játékot. Dankónak egy harmincméteres zászlórúd jutott. Sokat elmond ez róla is, és a helyzetéről is. Hatalmas ambíciók fűtik, de a csúcsra eddig nem tudott eljutni. Ott van a legfőbb közjogi méltóságok között, de csak házelnök lett, korlátozott hatalommal.

Tényleges témái nincsenek, mert azokat a Smer, vagy Kotlebáék már elragadták tőle. Maradnak a teátrális gesztusok, a kitüntetések, a hamis pátosz és hazafiság – a hitvány politikusok utolsó mentsvárai. Az ezekre vevő szavazói réteg azonban egyelőre limitált, a botrányokat pedig nem lehet velük elfedni.

Talán ezért gondolta a házelnök úr, hogy építtet magának egy mementót.

Bizony, a felmérések alapján tényleges esély van arra, hogy a következő év búcsút kell vennünk Danko kapitánytól. És mivel politikusként egyelőre nem alkotott maradandót, elképzelhető, hogy ennyi marad belőle a utókornak: egy harmincméteres zászlórúd a parlament előtt. Aminek ugyan semmi értelme nincs, de nagyobb, mint a budapesti. Van, akinek ez elég.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?