Vélemény

A 24. órában

A döntéshozónak tudatosítania kell: döntését a választó minősíti.
Szilvássy József

2019. október 21. 08:45

bugár menyhárt
- Somogyi Tibor felvétele

Kezdetben volt az aggodalom, hogy jövő februártól nem lesz magyar érdekképviselet a pozsonyi parlamentben. Ezért felerősödött az a szándék, amely a nem ritkán gyűlölködésbe torkolló személyes ellentétek felszámolását, egyetlen magyar jelöltlista kivajúdását szorgalmazta. Ilyen jelszóval ültek a nyár végén tárgyalóasztalhoz a két számottevő hazai magyar párt vezetői. Nem sokkal később a Híd Országos Tanácsának döntése véget vetett a Magyar Közösség Pártjával megkezdett koalíciós egyezkedésnek. Másokkal óhajtottak szövetségre lépni. Kisvártatva megjelent a politikai porondunkon az a mozgalom, amelyben „mindazok otthonra találnak, akik az összefogás gondolatát magukénak vallják” – írták zászlajukra. Az alig három hét leforgása során összegyűjtött több mint 18 ezer támogató aláírás igazolja, hogy égetően fontos közösségi igénynek adtak hangot, formát. Beindultak a tapogatózó találkozók az MKP, a Magyar Fórum, a belügyminisztériumi bejegyzésre váró Összefogás, továbbá két civil szervezet között. Mindeközben kiderült, hogy az egységet szorgalmazó mozgalom számára nem mindenki szalonképes. Méghozzá akkori állításuk szerint nemcsak a Hídban, hanem az MKP-ban is.

Nyilván e fejlemény hatására – továbbá a két párt között megszakadt párbeszéd folytatását követelő polgármestereknek köszönhetően – a Bugár Béla vezette politikai tömörülés korábbi véleményét részben megváltoztatva, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség bevonásával választási párt létrehozását kezdeményezte. A megszólított, vagyis az MKP, illetve annak országos tanácsa lényegében elfogadta ezt az ajánlatot. Igaz, nem mindenki.

Akadtak, akik zsákutcának tartották, hogy a maffiaállam felszámolásához a jelenlegi kormánypárttal szövetkezve szeretnének hozzájárulni.

Mégis eredményesnek tűnnek az egyezkedések. Senkinek a jelölését sem zárták ki. Ugyanakkor a politikai szubjektumok képviselői is helyet kaphatnak a névsorban. Az illetékes pártelnökségek jóváhagyására váró alkujukat a Magyar Fórum élesen bírálta, kizárva velük bármiféle közösködést. Az Összefogás pedig pártpaktumként bélyegezte meg.

Szerintük „ez a javasolt közös lista nem lehet politikai túlélők mentőhajója – ezt a szavazók fogják elsüllyeszteni”.

Nem kevesen ezt elvi és morális alapállásnak, mások viszont a nagypolitikában olykor elfogadható kompromisszum kizárásának, a remélt összefogás meghiúsításának vélik.

Egyelőre tehát két szemlélet és törekvés feszül egymásnak. Okulásként érdemes legalább röpke pillantást vetni kisebbségi történelmünkre és félmúltunkra. 1936-ban a kül- és belpolitikai helyzet, valamint a budapesti nyomás kényszerítette ki ideológiai, politikai és személyi ellentétek háttérbe szorítását, az Egyesült Magyar Párt megalakítását, amelynek ügyvezető elnöke Esterházy János lett. Bő hat évtizeddel később pedig a választási törvényt önkényesen módosító Vladimír Mečiar adta meg a döntő lökést a három hazai magyar politikai erő egyesüléséhez. Ekkor a rendszerváltó Magyar Polgári Párt vezetői közösségünk igényét, érdekeit fontosabbnak tartotta annál a ténynél, hogy a velük szövetségre lépő, Duray Miklós fémjelezte Együttélés PM vezetőségében volt kommunista párttagok is tevékenykedtek.

Jelenleg csupán közös jelöltek kiválasztása a feladat, nem a pártok egyesítése. Mégis még mindig ott tátong a sokat emlegetett politikai árok. Betemetéséhez egyesek szerint a magyar–osztrák kiegyezést kiharcoló Deák Ferenc politikai bölcsességére lenne szükség, mert vészesen ketyeg a voksolások előtti határidőket jelző óra. Ezért a legfőbb ideje minden döntéshozónak tudatosítania: a közösségi érdeket szem előtt tartó döntésüket, miként makacs önzésüket végül a választópolgárok minősítik. Azt is, ha ismét két vagy még több magyar listával szembesítenék őket, ami könnyen az aggodalmak beteljesüléséhez, nemzetrészünk újabb traumájához vezethet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tunti

Hónapok óta húzódó vita az abortuszról

Milan Krajniak

Krajniak: A szociális intézetek készüljenek fel a második hullámra

 dohányzás

Koronavírus: nagyobb veszélyben a dohányosok

Gál Tamás

A szívünk mélyén ez a mi nemzetink

ingázó koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 53 új eset volt szerdán

Barsi múzeum

Lemondott tisztségéről a Barsi múzeum új igazgatója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.