Utazz

Így védekeznek Los Angelesben a hőség ellen

Szürkésfehér színűre festett, úgynevezett „hűvös útburkolattal” harcolnak a hőség ellen Los Angelesben, ahol a hőmérséklet nyáron akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja.
MTI

2017. augusztus 16. 02:43

Szürkésfehér színűre festett, úgynevezett „hűvös útburkolattal” harcolnak a hőség ellen Los Angelesben, ahol a hőmérséklet nyáron akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja.

A hagyományos fekete bitumen a napfény 80-90 százalékát elraktározza, míg a világos színű burkolat visszaveri a hőt, látványosan csökkentve a hőmennyiséget - állítják a technológia hívei.

"Itt a fekete felületen jelenleg a hőmérséklet 42-43 Celsius-fok. A másik oldalon, ahová már felvittünk egy fehér réteget, és ahová egy másodikat is tervezünk felvinni, 36 Celsius-fok. A különbség tehát 6-7 Celsius-fok" - magyarázta Jeff Luzar, a bevonatot szállító Guartop cég alelnöke.

George Ban-Weiss, a Dél-kaliforniai Egyetem építő- és környezetmérnöki karának tanársegéde szerint a "hűvös útburkolat" ígéretes megoldást kínál a globális felmelegedés elleni harcban a városokban, ahol a bitumen, a nagy népsűrűség és a sok gépjármű úgynevezett hőszigeti hatást kelt.

"A nap hőjét visszaverő úttestek az egyik stratégia a zöldtető és a fásítás mellett, amivel a városok csökkenthetik a hőmérsékletet" - vélte a technológia szakértője.

Az "angyalok városa" az első kaliforniai település, ahol a "hűvös útburkolatot" közúton tesztelik - hangsúlyozta Greg Spotts, a Los Angeles-i útfenntartó iroda igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy parkolókban már kipróbálták az eljárást.

Alan Barreca, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem környezettudományok tanára hangoztatta, hogy van már hatékony védekezés a hőség ellen, a klímaberendezés, de mindenkinek nem áll módjában ilyet beszerezni, míg a "hűvös úttestek" előnyét mindenki élvezi. A klímaberendezésektől való függés csökkentése egyben kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást is jelent - tette hozzá.

A professzor szerint az olcsó technológia - hét évre mérföldenként (1,6 kilométer) 40 ezer dollárba kerül - "alacsony költséggel sok embert óvhat meg az olyan sűrűn lakott városi övezetekben, mint Los Angeles, és hasznosabbnak tűnik, mint a kevésbé sűrűn lakott elővárosokban".

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?