Tárgyalás a kulturális miniszterrel

Megerősített magyar adás, kulturális önkormányzatiság, több kisebbségi kulturális támogatás, módosított államnyelvtörvény, Krasznahorka felújítása. Ezek a témák kerültek terítékre a Magyar Közösségi Összefogás vezetősége és Natália Milanová kulturális miniszter pénteki találkozóján.
Pártsajtó

2020. május 29. 17:46

Összefogás

A kultúra egy kisebbségi közösség megtartó ereje, ezért rendkívül fontos, hogy a minket érintő kulturális kérdésekben párbeszéd legyen a kormányzat és a magyarság között. A miniszter asszony rendkívül nyitott volt a párbeszédre, aminek ígérete szerint folytatása is lesz” – mondta Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke. A találkozón Mózes Szabolcs, Orosz Örs és Bauer Ildikó alelnökök, a tárca részéről pedig a miniszter mellett Radoslav Ragač, a kulturális örökség és kisebbségi kultúra főosztályának vezetője is részt vett.

A megbeszélésen szóba kerültek azok az ügyek, amelyek előmozdításában a tárca aktívan tenni tud. „Az RTVS-ről szóló törvény tizedik éve nincs betartva, mivel a magyar adásidő elsősorban a tévében a töredéke a magyarság részarányának. A miniszter asszony tájékoztatása szerint elvárja az RTVS vezérigazgatójától, hogy mutasson tervet ennek az állapotnak a megoldására” – tájékoztatott Mózes Szabolcs.

Szóba került a Kisebbségi Kulturális Alap, amelyben részben érvényesül az önkormányzatiság, ám amelyet több szempontból is meg kellene erősíteni. „A Matica slovenská mintájára a kiemelt fontosságú magyar intézmények működését is támogatni kellene átalánytámogatással, hogy az alapvető működéshez meglegyenek a biztos források” – mondta Orosz Örs, a mozgalom alelnöke. A miniszter jelezte, a koronaválság nyomán fellépő várható gazdasági visszaesés miatt forráshiányos idők következhetnek, ám ezek az ügyek elsősorban szerkezeti módosítást igényelnek.

A találkozón felmerült az államnyelvtörvény és a nyelvrendőrség ügye is, a miniszter szerint szintén elutasítandó, ha egyesek nem akarják, hogy a szlovák mellett más nyelvek használata is fejlődjön. „Ebben a kérdésben is nyitottságot észleltünk, van remény az államnyelvtörvény változtatására” – tette hozzá Bauer Ildikó.

A megbeszélésen terítékre került a krasznahorkai vár ügye is, amelynek nyolcadik éve húzódó felújítása és az átadás időpontjának folyamatos kitolása elégedetlenséget szül. „Krasznahorka egy szimbolikus hely, minél korábban be kell fejezni a felújítást. A vár amellett, hogy szimbólum, Észak-Gömör egyik legfontosabb turisztikai célpontja” – tette hozzá Orosz Örs. A miniszter nem kívánt felelőtlen ígéreteket tenni, azt szeretné, ha legalább a részbeni megnyitásra már ebben a kormányzati ciklusban sor kerülne. Elmondása szerint ebben az esetben sok hibát követett el a tárca korábbi vezetése, a felújítás ügye már sokkal előrébb tarthatna.

A megbeszélés annak a sorozatnak a része, amelyet az Összefogás a vezető kormányzati képviselőkkel folytat a felvidéki magyar közösség ügyeiről. „30 év után nincs intézményes politikai képviseletünk a parlamentben, kötelességünk ügyeinkkel megkeresni az arra nyitott kormányzati csúcsvezetőket, és a témák előmozdításáról beszélni, ismertetni velük a főbb problémákat. Örülök neki, hogy a miniszter asszony maximálisan nyitott volt és ígéretet tett a párbeszéd folytatására” – zárta Mózes Szabolcs.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.