Vélemény

Szép szokások

Hallotta? Kérdezte Ervintől Bandika délután négy után tíz perccel. Hallottam, bólintott Ervin, és leütötte a hamut. Na és azt hallotta, hogy? – kérdezett ismét Bandika. Ervin megint bólintott, hogy hallotta azt is.
Veres István

2020. március 23. 10:18

Szép szokások
- Képarchívum

És? Mit gondol? – hangzott az újabb kérdés. Semmit, mondta Ervin, majd a nyárfák tetejébe nézett… a nyárfák tetejét éppen megvilágították a lemenő nap utolsó sugarai. Helyes, bólintott Bandika, majd beleköhögött a pufajkája könyökébe. A két munkanélküli jó barát akácfát hasogatott az udvaron: egyikük a baltát emelgette, a másik meg talicskázta a fát a pinceablakon befelé. A következő térés után Bandika megállt. Tegnap nem tetszett jönni a pályára. Hiányoltuk. Ervin értetlen képet vágott. De hisz nem is volt meccs. Azt én sem állítottam, hogy volt meccs – csavarta le a szódásüveg kupakját Bandika. Akkor kik hiányoltak? – vágta bele a fatágítóba a hosszú nyelű baltát Ervin. Hát én… meg a pálya – felelte röhögve Bandika. Magyarázatképp elmondta, hogy bár általában azért szokott kijárni a pályára, mert mások is azt teszik, tegnap éppen azért ment ki, mert tudta, nem lesz ott senki. Tetszik érteni az összefüggést? – nézett Ervin hamuszürke arcába. Ervin csak percek múlva szólalt meg.
Azon gondolkodtam… kezdte, hogy itt ez a fa, amit hasogatunk, akác. Itt van ez a balta, ami még az öregapámé volt, pontosabban ennek a baltának a jó méteres nyele, ami szintén akác. Na most mitől függ az, hogy az egyik darab akácból egy talán száz évig is szolgáló baltanyél lesz, egy másik meg megy a tűzre, miután kivágják? Ki dönt erről, és jelenleg hol tartózkodik? Bandika már épp indult volna a megpakolt talicskával, de most mégis elengedte. Arról kezdett beszélni, hogy nemrég a padláson egy kartondobozt talált, régi joghurtos üvegekkel. Tetszik tudni, azok a kis totya, szűk szájú üvegek, még a szociból, azokból ettük a joghurtot. Nézegettem őket, és nem bírtam megérteni, kinek juthatott anno eszébe, hogy a joghurtos üvegeknek szűk legyen a szájuk.

Mert ugye néhány évtizede műanyag pohárkákban árusítják a joghurtokat, ami logikus, mert jobban hozzá tud férni a fogyasztó a kanállal, ráadásul azt is eldöntheti, hogy kis kanállal eszi vagy naggyal. Van az a szólás is ugye, hogy ma nagy kanállal eszünk.

Na de nem ez a lényeg, hanem engem az érdekelne nagyon, hol volt az a pont, amelyen valaki megértette, hogy a joghurtnak szűk szájú üveg helyett a széles szájú dukál?

Ervin csak nézett, picit ijedten, aztán kimozdította a baltát a tönkből.

Jó kérdés, mondta, aztán elújságolta, hogy egy fotót látott az újságban, ahogy az új szlovák kormányt kinevező szlovák államfőnek a kinevezés előtt először megmérik a lázát, aztán csak utána engedik, hogy kinevezze a kinevezni valót.

Bandika megemelte a talicskát, megindult és azt mondta: szép szokás… kár, hogy csak most kezdték alkalmazni.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.