Szalon

A „háromkirályok” Budán

Régóta nagy kedvencem Jékely Zoltán A hóhér háza, télen című verse. Nem tartalmaz lenyűgöző költői képeket, nincs bravúros verselése, nem közvetít magvas gondolatokat, a hangulata az, amely hihetetlenül erős és magával ragadó, pedig csak azt kapjuk, amit a cím is megelőlegez: egy miniatűr életképet. Nemrégiben megtaláltam a hozzá passzoló rokon – hogy stílusos legyek, vérrokon – művet, Gráczer L. Tamás A háromfa hölgye című regényét.
author
B. Mánya Ágnes

2022. július 25. 14:30

könyvborító - A háromfa hölgye

A címadás a középkori kivégzési módokban és helyszínekben járatlanok számára kicsit sutának tűnhet, jómagam például A háromágú tölgyfa tündére című magyar népmesére asszociáltam. Rögtön a regény legelején azonban megkapjuk a magyarázatot: a háromfa az akasztófa neve, a megnevezés annak formájára utal. Az is kiderül, hogy a budai hegyek egyikén, a Galgenbergen álló vesztőhelyen a kelleténél eggyel több holttest lóg. Ezt készül szemügyre venni Marcus, a budai hóhér, aki már csak hivatalból is szeretné tudni, ki az, aki mellette/helyette föllógatott valakit, és hogy mi oka volt rá. Dühvel vegyes kíváncsisága csak fokozódik, mikor kiderül, hogy a kötélen egy fiatal, ragyogóan szép nő holtteste függ.

Marcus a pallos mellett az ezüstceruzát is ügyesen forgatja, készít is néhány rajzot a háromfa titokzatos hölgyéről. A holttestet elföldeli az akasztófa tövében, és szinte megszállottan – a képek segítségével is – keresni kezdi a tettest, aki képes volt megölni a külseje alapján előkelő származású, ragyogó teremtést. „Küldetésében” számíthat a keresztnevük után csak „háromkirályokként” emlegetett segédeire és kedvesére, Reginára. A lány amolyan korabeli femme fatale, ráadásul a veszélyesebbik fajtából: nemcsak szép, hanem okos is. Marcus a nyilvánosházként (is) működő fürdőház dézsájában és az ott dolgozó Regina karjaiban piheni ki a hóhérlét megannyi nehézségét. A lány a legfőbb bizalmasa, vele osztja meg a nyomozás részleteit, ő az, aki cinkosa és segítője is egyben. A fürdőházban, a kellemesen meleg vízben Marcus és Regina gondolatai pedig nem csak a nyomozás körül forognak: a házában „studiolót” tartó, művelt hóhér több alkalommal is a kor erotikus verseivel – és nem csak azokkal – kényezteti ifjú kedvesét.

A szerző ügyesen adagolja a nyomozás részleteit. 1464 februárjában járunk, mindenki Hunyadi Mátyás koronázására készül, hemzseg a város az idegenektől, ami nagyban nehezíti Marcusék dolgát. Az igazság kiderítése egyre veszélyesebbé válik, a háromfa hölgyét, ahogy azt a krimikben megszokhattuk, további áldozatok követik, és ahogy az ugyancsak elvárt a műfajban, a szálak egészen magasra vezetnek. A leendő Mátyás király pedig (fél)igazságot szolgáltat, mint a jól ismert népmesékben: azért csak felet, mert az előkelő főkolompos megbüntetése miatt túl sok fejnek kéne a porba hullania.

A könyvben felvonulnak a kor történelem- és irodalomkönyvekből ismert szereplői, így például a már említett király mellett Janus Pannonius, Vitéz János és Podjebrád Katalin is. Gráczer L. Tamás (történelmi) krimijének egyik fő erénye mégsem ezek beemelése a történetbe, hanem a jól eltalált fiktív figurák megformálása. Marcus szakmája amúgy is különleges az átlagolvasó számára, a szerző tovább árnyalja ezt a hóhéri hétköznapok teendőinek és segítőinek, az őket körülvevő és -lengő miliőnek a bemutatásával. A mesteri korrajzhoz hozzájárul – és a nyomozás izgalmát is nagyban fokozza –, hogy a tanulmányainkból a magyarországi kultúra bölcsőjeként ismert, tudósokkal, művészekkel, korvinákkal alaposan megpakolt Budát a maga valójában, alulról láttatja, a legalantasabb, közutálatnak örvendő szakma és képviselői szagszerű részletezésével. (Maradjunk annyiban, hogy mindenki jobban jár, ha a regényből idővel hangos- és nem szagoskönyv készül.)

Az egyes fejezetek rövid és találó címet kaptak, segítségükkel utólag is szépen felidézhető a történet, egy képzeletbeli palettán pedig a cselekményt követve a fehértől a feketén át a vörösig jutunk – megannyi beszédes, a puszta jelentésén túl is mutató színt érintve. A nyomozás folyamán rengeteg helynévvel találkozunk, miközben Marcus és társai bejárják a Mátyás korabeli Buda minden zegzugát, sőt a kapukon kívüli településeket is. A földrajzi koordináták felemlegetése korántsem öncélú, nem csakis és kizárólag a szerző történelmi jártasságáról tanúskodnak, hanem fontos, sőt kiemelt szerepük van. Bármennyire is igyekeztem, nehéz volt követnem a szereplők mozgását. Jól jött volna egy vázlatos térkép, mondjuk a belső borítón, hogy (tér)képben legyek, tudjak maradni.

Az önhibáján kívül (részletek a regényben) hóhérrá lett, jólelkű, hivatalból halálosztóként és emberségből seborvosként is működő Marcus története folytatódik. A Prae Kiadó 2021-ben meghirdetett krimipályázatának első díját elnyert A háromfa hölgye A budai hóhér sorozat első kötete. Kíváncsian várom a továbbiakat.

Gráczer L. Tamás: A háromfa hölgye

Prae Kiadó, 2022

410 oldal

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

Szlovákia újabb hadianyagot ad Ukrajnának

Szlovákia több mint tízmillió euró értékben adományoz hadi felszerelést Ukrajnának

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.