Volko: fantasztikus volt világsztárokkal találkozni

A 21 éves sprinter, Ján Volko üstökösként robbant be a szlo-vák atlétikába, így nem volt meglepetés, hogy az Év spor-tolója-szavazáson újoncként a negyedik helyen végzett.

A 21 éves sprinter, Ján Volko üstökösként robbant be a szlo-vák atlétikába, így nem volt meglepetés, hogy az Év spor-tolója-szavazáson újoncként a negyedik helyen végzett. Mint ahogy az sem, hogy a visszafogott, tisztelettudó egyetemistából az ünnepélyes díjátadón is harapófogóval kellett kihúzni a válaszokat.

Hogy értékeli a 4. helyét?

Nem nagyon foglalkoztam vele, ha valakik így döntenek, akkor így van, és bekerülök a legjobbak közé. Számomra az egész év egy meglepetés, ez a voksolás pedig mindennek a következménye. De természetesen ezt is lehet meglepetésnek nevezni.

Ön kire voksolt volna?

Peťo Saganra, aki harmadszor is világbajnok lett, ami tényleg hatalmas siker, tulajdonképpen megismételhetetlen. Mellette mindenképp megemlíteném Petra Vlhovát, de meg kell mondjam, 2017-ben nem volt időm túlzottan figyelni más sportágak eseményeit.

Továbbra is úgy tűnik, a médiaszereplést nem önnek találták ki...

Öltöny biztosan nem volt rajtam még annyit, mint az utóbbi hónapokban, sőt, korábban nem is repültem annyit, mint 2017-ben. Néha jobban stresszelek ezeken az eseményeken, mint a versenyeken, mert az az érzésem, hogy ilyenkor többen néznek, mint a futópályán, de már kezdem megszokni, és nincs vele nagy problémám.

Négy érmet gyűjtött világversenyeken, többször megdöntötte a szlovák rekordokat – volt egyáltalán, ami nem sikerült önnek 2017-ben?

Pár vizsgát egyelőre nem tudtam még letenni, de ez a megoldható kategóriába tartozik...

Amikor nem versenyzett vagy tanult, éremátadókra és sajtótájékoztatókra járt. Van olyan dolog, amire az újságírók még nem kérdeztek rá, de szívesen elmondaná?

Tényleg elég sok kérdést tettek fel nekem, nem is jut most eszembe olyan, ami még nem hangzott el az újságírók részéről.

Informatikushallgatóként is ez volt a sorsa?

Az egyetemen nagyon kellemes volt, a barátoknak és a csoporttársaknak szívesen elmeséltem, mi hogyan működik a versenyeken.

A vb-n 200 méteren az elődöntőig jutott. Milyen érzés volt az első találkozás a világsztárokkal?

Valami fantasztikus, az első találkozás megismételhetetlen. Ha az ember eljut idáig, nagyszerű érzések kerítik hatalmába. Nagyon örültem, hogy ott lehetek a legjobbak között, az egyes csúcstartók, a világ élvonalába tartozó sprinterek mellett.

Mennyire közvetlenek a legnagyobb sztárok, mint Usain Bolt?

Ki mennyire. De nem sok idő jut a beszélgetésre, mindenki a saját versenyére összpontosít, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa. Nincs is tér arra, hogy akár csak pár szót is váltsunk a hétköznapi életükről vagy arról, mi újság van velük.

A január végén kezdődő fedett pályás szezonja előtt Dél-Afrikában edzőtáborozott. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Jól éreztem magam, bár kicsit megártott a nagy hőmérséklet-különbség, de a megfázás nem nagy gond. Eddig minden úgy zajlik, ahogy kell. Bár az igaz, hogy itthon nincs nagyon hol edzenem, mert a csarnokokban ugyanolyan hideg van, mint a szabad ég alatt. Ezért sajnos Bécsbe kell járnunk, ha ideális körülményeket szeretnénk a felkészülésre.

Mik az idei célkitűzései?

A fedett pályás vb kapcsán nincs mit spekulálni, ott az elődöntőbe jutás a cél, vagy legalább közelíteni a 2017-es legjobb időeredményeimhez. A kinti célok a szezonom függvényében fognak alakulni, legalább egy számban nagyon örülnék a döntős szereplésnek a berlini Eb-n.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?