Vince Carter, a zsákolás királya, aki megelőzte a korát

Vince Carter

Bár a nemrég visszavonult Vince Carter nem tartozik a valaha volt legsikeresebb NBA-játékosok közé, hiba volna figyelmen kívül hagyni karrierjét. Ő rendelkezik ugyanis a leghosszabb pályafutással az NBA történelmében (22 szezon), illetve ő az egyetlen, aki négy évtizedben is pályára lépett 1998-tól 2020-ig. 

Már maga a hosszú karrier is elismerésre méltó eredmény, azonban amivel Carter igazán bevéste magát minden kosárlabda-rajongó emlékezetébe, az a kreatív zsákolása és atletikus képességei. 


A legendás verseny
Az NBA keretein belül minden évben sor kerül a Slam Dunk Contest nevezetű zsákolóversenyre. 2000-ben Vince Carter nemcsak hogy győzött, de a zsákolóteljesítménye egyértelműen megelőzte korát. E rendezvényen megszokott reakció a közönségtől, hogy ünnepelnek, tapsolnak. 
Carter zsákolásait látva azonban valósággal megdöbbentek, fogták a fejüket, és csak bámultak. Nem láttak azelőtt ahhoz fogható robbanékonyságot egy zsákolási mozdulatban. Carter fordított irányban pördült meg a levegőben 360 fokban, közben pedig a szélmalom, avagy „windmill” mozdulatot hajtotta végre, mely a kéz teljes fordulatát jelenti. 
Egy következő nekifutáskor, Carter, miután bezsákolta a labdát, a zsákoló kezének könyökhajlatával csimpaszkodott bele a gyűrűbe, ezzel is mutatva, hogy mennyire könnyedén emelkedik a magasba. 
A nézők csak nevettek, próbálták befogadni, mit is láttak, és valószínűleg még órákig tudták volna nézni, ahogy Carter minden alkalommal valami újat húz elő a tarsolyból. 
 

Vince Carter

A karrier és az egyetem
Vince Carter soha nem nyerte meg az NBA-t, nem kapta meg a liga legjobb játékosának járó MVP-címet. Karrierje elején sokan meg is kérdőjelezték a sport melletti elkötelezettséget. 2001 tavaszán ugyanis Vince Carter és a Toronto Raptors bejutott a rájátszás második fordulójába, ahol az Allen Iverson vezette Philadelphia 76ers ellen játszottak. A két csapat közti sorozat elhúzódott a hetedik, sorsdöntő mérkőzésig. A meccs napjának reggelén azonban Vince Carter nem tudott részt venni a csapatával a döntőre való felkészülésen, mivel át kellett vennie az egyetemi diplomáját. 
A döntő utolsó másodperceiben azonban Carterre került a sor, hogy bedobja a győztes kosarat, a labda azonban kipattant a gyűrűről. Bár e két történés összekapcsolása minden bizonnyal alaptalan, a médiának elég volt, hogy felhozzák Carter ellen.


Sikerek, eredmények
A dobóhátvéd (shooting-guard), illetve alacsonybedobó (small-forward) posztokat betöltő Carter későbbi karrierje során többször is küszködött térdproblémákkal, emiatt nem is mindig tudott állandó jó formában maradni. 
Vince Carter a sérülései ellenére mégis 8-szoros All-Star válogatott, illetve kétszer is beválogatták az All-NBA Csapatába. 
A 22 éves profi karrierje során játszott többek között a New Jersey Netsben, a Dallas Mavericksben is, melyek közül előbbiben még a fiatal domináns támadót láthattuk, az utóbbiban pedig a tapasztalt veteránt. 2000-ben Sydney-ben olimpiai bajnok lett az amerikai válogatottal, ahol az egyik meccsen úgy zsákolt, hogy szó szerint átugorta 218 centi magas ellenfelét. 
A zsákolás mestersége mára elengedhetetlen alkotóelemmé vált a kosárlabdában, s Vince Carter az egyik, ha nem a legmeghatározóbb figurának számít ezen a téren a sportág történetében. A 43 éves kosarasnak a 2019/20-as szezon volt az utolsó az NBA-ben. A jelenlegi csapata, az Atlanta Hawks nem jutott be koronavírus-járvány utáni rájátszásba, így valószínűleg nem látjuk már többet profiként a ligában.
Azonban Carter páratlanul ikonikus stílusát még legalább évekig, vagy inkább évtizedekig emlegetni fogják a kosárlabda-rajongók...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?