Világbajnok a szlovákiai négyes

Fantasztikus eredményt ért el a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor négyes a milánói kajak-kenu világbajnokságon, amely gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott 1000 méteren.

Fantasztikus eredményt ért el a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor négyes a milánói kajak-kenu világbajnokságon, amely gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott 1000 méteren. Magyarország három arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárta a viadalt.

Vlček és Tarr két számban, párosban és négyesben is érdekelt volt a vb-n. A milánói verseny előtt Vlček úgy nyilatkozott, az edzéseken a négyes sokkal jobban ment, mint a páros.

Aranyat érő 4. hely

Vlček és Tarr címvédőként várhatta a férfi K2-esek 1000 méteres számát, ahol végül negyedikek lettek. Ez a negyedik hely azonban most aranyat ér, hiszen riói kvótát biztosít a két komáromi kajakosnak.

„A szolnoki felkészülés alatt Denis Myšák és Linka Tibor hat másodpercet vert ránk párosban. Azt is mondtuk már Erikkel, hogy minek is megyünk mi Milánóba – árulta el Tarr György. – A középfutam után azonban már bíztunk magunkban. Az ausztrálok, akik szintén Magyarországon készültek velünk, azt mondták a középfutamunkat látva, hogy visszatértünk a világ élvonalába, és amit Szolnokon műveltünk, az már a múlté.”

A bakui európai játékokhoz hasonlóan Vlček és Tarr ismét csak egy hajszállal maradt le a bronzról. „Van viszont két olimpiai kvótánk, ami nagyszerű” – hangsúlyozta Tarr.

Vlček Eriknek felhólyagosodott a lába, mert még a verseny elején kicsit kifordult a hajójuk a helyes irányból, és neki kellett korrigálni. „A taktika világos volt, az elejétől kezdve semmit sem hagyni az ellenfeleknek. Jól rajtoltunk, elkaptuk a tempót. Ötszáznál kezdtük fokozni az iramot, az utolsó kétszáz méteren pedig már mindent kiadtunk magunkból. Az utolsó métert már alig bírtuk megtenni” – mondta Vlček.

Gelle nyolcadik lett

Gelle Péter K1 1000 méteren a legjobb idővel került be a döntőbe, de ott végül csak nyolcadik lett. Ugyan csak az első hét hajó kvótaszerző, mivel azonban a Gelle előtt végzett versenyzők közül többen is érdekeltek voltak a K4-esek csatájában is, a párkányi származású versenyző joggal reménykedett, hogy nem fog lemaradni Rióról. „Ötszáznál már éreztem, hogy ez nem az igazi. Az utolsó kétszázon gyorsítani akartam, de az utolsó száz méter egyáltalán nem jött össze. Bemerevedtem, és nem tudtam az első hétben zárni” – nyilatkozta a verseny után Gelle, aki számára vasárnap biztossá vált az olimpiai kvóta.

Fantasztikus négyes

A vasárnap nagyszerű eredményt tartogatott a szlovákiai küldöttség számára: a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összetételű négyes rajt-cél győzelmet aratott, a második helyen a jól hajrázó magyar hajó ért célba. Szlovákia utoljára 12 éve nyert K4-ben világbajnoki aranyérmet, Vlček Erik pályafutása tizedik vb-aranyát szerezte.

„Nem számítottam rá, hogy rögtön a rajt után meglépünk a többiektől, és az előnyünket a célig megőrizzük. Háromszáz méterrel a cél előtt már tudtam, hogy miénk az arany, mert miénk a legjobb finis a mezőnyben. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen társakra találtunk” – lelkendezett Vlček.

Vlček és Tarr év elején állt össze a fiatal Myšákkal és Linkával, először csak azért, hogy a duisburgi Vk-n több számban tudjanak versenyezni. Az új egység azonban az első percektől fogva remekül ment, ennek a kicsúcsosodása a milánói arany.

„A célban azt mondtam Tibornak magyarul: első vb, első arany! Szerintem még fel sem fogta, mit ért el. Pár nap múlva tudatosítja majd igazán, mit is jelent ez a győzelem” – mondta Tarr György, akinek a K4-es vb-arany eddig még hiányzott a gyűjteményéből (2003-ban nem volt tagja az egységnek).

„Mi vagyunk a legfiatalabb szlovákiai négyes, amely aranyérmet nyert a vb-n. Remélem, ez a csapatmunka kitart az olimpiáig” – hangsúlyozta Linka Tibor.

A négyes természetesen olimpiai kvótát is szerzett (ez két plusz helyet jelent, mert Vlček és Tarr már egy nappal korábban kiharcolt két kvótát).

Éhes Kozákék

A magyar versenyzők három aranyat, hat ezüstöt és négy bronzot gyűjtöttek Milánóban.

A női kajakketteseknél három év szünet után ismét a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó indult 500 méteren. Az idén újra összeült páros 2008-ban éppen Milánóban, az Idroscalo tavon rendezett Eb-n aratta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is begyűjtött. Kozákék most már a rajt után kiváltak a többiek közül, s végig vezetve magabiztos győzelmet arattak.

„Már otthon nagyon jól mentek a közös edzések, és úgy jöttünk ki, hogy nagyon éhesek vagyunk a sikerre” – nyilatkozta Kozák, aki hozzátette, jövőre, az olimpián is szívesen indulnának ebben a számban.

„Kicsit nyomasztott ugyan minket, hogy mindenki győzelmet várt tőlünk, de ezt félre kellett tenni, és sikerült is – mondta Szabó. – A hét évvel ezelőtti sikerhez képest sokkal érettebb, tapasztaltabb versenyzők lettünk.”

Tótkáék kétszer nyertek

Komoly bravúrral lett világbajnok Tótka Sándor és Molnár Péter férfi K2 200 méteren, mivel kétszer is megnyerték a döntőt.

Az első rajt ugyanis rossz volt, két egység is beragadt, de ez csak azután derült ki, hogy a többiek végigküzdötték a távot. A futamot a magyarok nyerték, de a versenybíróság úgy döntött, hogy újra lebonyolítják a döntőt. Szűk egy óra múlva ismét elrajtolt a mezőny. A megismételt futamban aztán az európai játékokon bronzérmes magyar kettős még jobban is lapátolt, mint korábban, és ismét elsőként haladt át a célvonalon – így egy órán belül kétszer is megnyerve a versenyt aranyérmes lett.

„Nem hallottuk, hogy visszalőtték volna a versenyt, csak a beérkezés után tudtuk meg, hogy ismétlés lesz – mondta Molnár Péter. – Természetesen nem örültünk, de a köztes időben sikerült regenerálódnunk, s végül még nagyobb különbséggel is nyertünk, mint az első versenyben. Mentálisan dőlt el minden, apró, pici dolgok döntöttek.”

„Edzésen is gyakoroltunk ilyen szituációt, hogy mentünk egy maximális pályát, majd utána nem sokkal még egyet. Így nem ijedtünk meg a kialakult helyzettől” – árulta el Tótka Sándor.

Örömkajakozás

Egy nem olimpiai számban is született magyar aranyérem: a kajakos Medveczky Erika remekül versenyzett 1000 méteren, végig az élbollyal tartott, majd a hajrában robbantott, és simán faképnél hagyta a többieket. Ezzel 2013 után másodszor lett aranyérmes ebben a számban.

„Ugyanolyanok voltak a körülmények, mint két éve, Duisburgban. Most is szembeszél volt, és tudtam, hogy a többiek nem fogják bírni a hajrát. Az utolsó 250 méter már örömkajakozás volt” – fogalmazott a könnyeivel küszködő magyar versenyző.

Felemás ezüstérmek

A nők K1 500 méteres számában Kárász Anna nagyot küzdött, de a favoritnak tartott új-zélandi Lisa Carringtonnal nem tudta felvenni a versenyt, végül ezüstérmes lett. „Ez sokkal nehezebb verseny volt, mint az otthoni válogató” – mondta Kárász, aki otthon Kozákot győzte le.

Második lett a férfi és a női kajaknégyes is. Míg a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel kvartett örült az ezüstnek, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna összeállítású egység csalódott volt, hogy a magyar négyes elvesztette 2009 óta tartó veretlenségét.

Elégedett volt a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros is, amely úgy lett második ezer méteren, hogy féltávnál még az utolsó helyen lapátolt.

Nem olimpiai számok

A nem olimpiai számokban két további ezüstöt és négy bronzot szereztek a magyarok, női C2 500 méteren Takács Kincső és Lakatos Zsanett címvédőként lett harmadik, női K2 1000 méteren pedig Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Női C1-ben Takács Kincső remek hajrával a második helyen végzett, és szintén ezüstérmes lett női K2 200 méteren Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa. A Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású kenunégyes ezren bronzérmesként zárt, és harmadik lett a Hérics Dávid, Somorácz Tamás duó is K2 500 méteren. (SITA, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?