Végzetes azerbajdzsáni vereség

Pozsony. Miután elkészítették a vb-selejtezők csoportbeosztását, szinte örömmámor uralkodott a szlovák futballválogatott háza táján. Ugyanis legyőzhető ellenfeleket kapott az Adamec-legénység, a szövetség vezérkara szinte biztosra vette, hogy megtörik a jég, és az együttes sikeresen veszi az akadályokat.

Pinte Attila (balról) a szlovák válogatott negyedik gólját lövi a Macedónia elleni vb-selejtezőnTASR-felvételVégül minden másképp alakult. Ahogyan azt már megszoktuk, a nemzeti csapat ismét hiányzik a világversenyről. Pedig jól kezdte a pontvadászatot, Macedóniát odahaza (2:0), Moldovát idegenben (1:0) győzte le. Ezután Pozsonyban, a svédekkel vívott összecsapáson is közel álltak a nyeréshez, ám helyzeteiket elpuskázták (erről Karhan többet mesélhetne), így gól nélkül végződött a meccs. Bizakodva várták a tavaszi folytatást. Isztambulban kitett magáért az együttes, kis szerencsével két vállra fektethette volna a törököket (1:1). Nem sokkal később, Nagyszombatban nem okozott gondot az azeriek legyőzése (3:1). Márciusban a csoport élén állt a válogatott, amely egy esztendeje nem szenvedett vereséget. Ekkor kevesen gondolták, hogy a veretlenségi sorozatot nyeretlenségi váltja majd fel.

Utólag úgy tűnik, óriási hiba volt három nappal a kulcsfontosságú, svédek elleni találkozó előtt megmérkőzni a németekkel. Simán kikaptak Karhanék (0:2), s ezzel megkezdődött a mélyrepülés... „Kedvező anyagi feltételeket kínáltak a németek, mivel a szövetség pénzügyi gondokkal küszködött áldásom adtam a találkozó lejátszására. Most már máshogy döntenék” – mondta Jozef Adamec.

Stockholmban gyenge teljesítményt nyújtott az együttes, örülhetett, hogy csak kétgólos vereséget szenvedett. Meglepetést keltett, hogy 0:1-nél Adamec lecserélte az egyetlen épkézláb támadót, Németh Szilárdot... A meccs után Stanislav Varga nyíltan kritizálta az edző védekező taktikáját. A tréner megfogadta a középhátvéd tanácsát, s ennek meg is lett az „eredménye”: Azerbajdzsánban is elpáholták a gárdát. Nagy megrökönyödést váltott ki a szakvezető nyilatkozta, mely szerint védencei nagyon jól játszottak Bakuban, csak elpártolt tőlük a szerencse...

Szeptemberben jöttek a törökök, fogadkoztak a futballisták, most megmutatják, mire képesek. Hakan Sükür találatával nyertek a vendégek, s ezzel elszálltak a vb-remények. Trencsénben, Moldova ellen is akadozott a gépezet, ám sikerült nyerniük (4:2). A tartalékos macedónok lehengerlése már nem változtatott a helyzeten.

Miért szerepelt le az együttes? A tréner főleg az idegenlégiósokra épített, azonban a vendégmunkások nagy része klubjában csak statiszta szerepet tölt be. Hiányzott egy igazi karmester, aki fazont adott volna a csapatnak. Karhan (Wolfsburg) a védelemben jóval hasznosabb, mint irányítóként, Demo (Mönchengladbach) lassúnak tűnik, Janočko (Austria Wien) pedig hullámzó teljesítményt nyújt. A 35 esztendős Moravčík (Celtic) felett már eljárt az idő... A három kapus közül a Görögországban védő Buček (Xanthi) igazolta az elvárásokat. A védelemben is akadtak bőven hiányosságok, Timko volt a leggyengébb láncszem. Elöl Németh Szilárd bizonyult az egyetlen gólveszélyes támadónak, a fiatal Vitteknek és Oravecnek csupán felvillanásai voltak.

Nem véletlen, hogy a szlovák válogatott rendre elbukik a selejtezőkben, ugyanis 1994-től Európa él- és középmezőnyébe tartozó csapatai ellen mindössze kétszer tudott nyerni: Lengyelország 4:1, Csehország 2:1! Viszont fiaskókban gyakran volt része: Franciaország 0:4, Lengyelország 0:5, Spanyolország 1:4, Csehország 0:3, Portugália 0:3, Románia 1:5... Jozef Adamec 1999 februárjában vette át a válogatott irányítását, összesen 34 meccsen ült a kispadon, mérlege: 13 győzelem, 11 döntetlen és 10 vereség; a gólarány 38:31. A tizenhét tétmérkőzés közül nyolcszor nyertek, négyszer döntetleneztek és ötször kikaptak védencei (a gólarány 21:15).

„Belátom, követtem el hibákat, de olyan súlyosat nem, amiért idő előtt meneszthettek volna. November végén lejár a szerződésem, mivel több az ellenségem, mint a barátom, valószínűleg távoznom kell” – jelentette ki Adamec.

A szövetség vezérkara október 18-án dönt az új vezetőedző személyéről. Dušan Galis, a ligetiek és Jozef Bubenko, az Inter mestere pályázik legnagyobb eséllyel a tisztségre. A Törökországban tevékenykedő Pecze Károly is a jelöltek között található. Egy biztos, nehéz feladat vár majd Adamec utódjára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?