Véget ért a házigazdák átka

<p>Stockholm. 27 év után tudta megnyerni a jégkorong-világbajnokságot a rendező ország válogatottja, a svédek a stockholmi döntőben 5:1-re győzték le Svájcot, a torna meglepetéscsapatát.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az idei hoki-vb-t Finnország és Svédország közösen rendezte, ám az érmekért zajló valamennyi meccset Stockholmban játszották, így joggal tekinthető hazai elsőségnek a svédek sikere (a társházigazda finnek negyedikek lettek). Erre legutóbb 1986-ban volt példa, amikor Moszkvában a Szovjetunió nyert aranyat.

27 évvel később a svédek Pär Maarts szövetségi kapitány vezetésével megismételték ezt a bravúrt (legutóbb 2006-ban voltak elsők), s kilencedszer lettek bajnokok. „Ez hihetetlen. Sikerült megszakítanunk egy ilyen hosszú sorozatot. Fantasztikus, ez gyönyörű eredmény” – áradozott Gabriel Landeskog, a svédek támadója.

A szakértők szerint Henrik és Daniel Sedin érkezése volt kulcsfontosságú a sárga-kékek győzelmében. Az ikertestvérek csak a torna folyamán csatlakoztak a válogatotthoz, miután klubcsapatuk, a Vancouver kiesett az NHL rájátszásából, s az addig akadozó svéd gépezet beindult. A tíz meccsből csak négyen szereplő Henriket még a torna All Star-csapatába is beválasztották. „Nagyon jól beilleszkedtünk a gárdába. Ez egy olyan siker, amit sok játékosnak esélye sincs elérni, pedig ez a kisfiúk álma” – nyilatkozta a döntőben két gólt is ütő, és összességében 9 ponttal záró Henrik.

A svédek a nagy ünneplés közepette megemlékeztek egykori csapattársukról, Stefan Livról is, aki a Lokomotiv Jaroszlavl hokisaként a 2011-es repülőszerencsétlenségben vesztette életét. „Elmegyek a sírjához, és ott hagyok neki egy mezt vagy egy zászlót az összes játékos aláírásával” – mondta Martin Thörnberg.

A döntőben még 1:0-ra vezető svájciak nem tudták megismételni a svédek ellen a csoportban elért eredményt (3:2), de 60 év után így is vb-érmet szereztek hazájuknak. „Most még nagyon sajnáljuk az elszalasztott lehetőséget, de idővel majd tudatosítjuk, milyen nagyszerű eredményt is értünk el. Az egész országot megbolondítottuk, otthon mindenki hokimezben járt-kelt” – nyilatkozta Reto Suri, a svájciak egyik legveszélyesebb támadója. „Csak nagyon kevesen gondolták, hogy döntőbe juthatunk. A finálét elveszítettük ugyan, de előtte kilencszer nyertünk. Nagyon büszke vagyok a csapatra” – tette hozzá a svájciak szövetségi kapitánya, a kanadai származású Sean Simpson. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?