Van Gaal vs. Mourinho

München |

<p>A Bayern München ötödször nyerhet BEK/BL-serleget, az Inter pedig 45 év után hódíthatja el újra a trófeát.</p>

A Bayern–Inter labdarúgó BL-döntő előtt elmondhatjuk,  a két edző még a másik gondolatait is ismeri: 1997 és 2000 között ugyanis José Mourinho (Inter) Louis van Gaal (Bayern) tolmácsaként dolgozott a Barcelonánál. Azóta sokat változtak az idők: Van Gaal a Barcától történt távozása óta „csupán” három trófeát nyert (egyet az Alkmaarral, kettőt a Bayernnel), José Mourinho viszont tizenhatot (hatot a Portóval, hatot a Chelsea-vel és négyet az Interrel). Egyvalami közös a két sztáredzőben: a finálé után a győztes biztosan csatlakozik az elitklubhoz, Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld mellett Van Gaal vagy Mourinho lehet a harmadik tréner, akinek sikerül két különböző klubcsapattal is BEK/BL-címet szereznie.
A bajorok számára kiváló előjel, hogy a Bayern idén már két olasz csapattal is elbánt. Van Gaalék az utolsó csoportmeccsükön Torinóban végezték ki a Juventust (4:1), majd a nyolcaddöntőben a Fiorentinát búcsúztatták (2:1, 2:3). A BEK/BL-történelem is a németek számára nyújt kellemesebb emlékeket, a sorozat mindkét német–olasz döntőjét a német csapat nyerte meg: 1983-ban a Hamburg, 1997-ben a Dortmund verte a fináléban a Juventust.
S még egy csöppet időzzünk a statisztikás könyvek lapjain: győzelmével a Bayern a harmadik legeredményesebb európai klubcsapat lenne a BEK/BL története során, öt trófeával ugyanis beérné a Liverpoolt. Az Inter a harmadik diadalát arathatja, amivel a Barcelona és a Manchester United mellé zárkózna fel az örökranglistán.
A fogadóirodák sokkal esélyesebbnek tartják az olasz csapatot, a William Hillnél például az Inter győzelmének szorzója 2,3, míg a Bayern sikerével 3,3-szoros pénz nyerhető. Jellemző, hogy az UEFA hivatalos magazinja, a Champions is José Mourinhót helyezte a címlapjára. Az olaszok sokat tettek az esélyességükért. A nerazzurrik – olykor imponáló játékkal – kiverték a Chelsea-t és a Barcelonát, vagyis az angol és a spanyol bajnokság idei győztesét. A siker kulcsfigurája José Mourinho, aki négy újonnan érkezett támadóval (Sneijder, Eto’o, Milito, Pandev) forradalmasította a korábban Ibrahimovic-függő Inter játékát. Játékosai az Internél is istenként tekintenek rá: „Mourinho edzőként és emberként is egyedülálló. Mindig kimondja azt, amit gondol.
Megtalálta a csapat legjobb felállását, ez pedig jó eredményeket hoz” – nyilatkozta a portugál edzőről Samuel Eto’o, a csapat kameruni csillaga.
Ikonnak számít Van Gaal is, aki a szezon során olyan fiatal focistákat épített be az együttesbe, mint Badstuber, Contento vagy Thomas Müller. S bár Arjen Robben élete legjobb szezonját futotta (eddig 23 gólt lőtt tétmeccseken!), ne feledkezzünk meg Ivica Olicról sem, aki az utolsó négy BL-fellépése alatt öt gólt rúgott! Olic egyébként 1998-ban éppen az Internél szerepelt próbajátékon, de a horvát csatár – Sandro Mazzola marasztalása ellenére – végül a Hertha BSC ajánlatát fogadta el. A Bayernnél kissé bosszús a hangulat, miután a héten eldőlt, hogy a Lyon elleni odavágón kiállított Franck Ribéry nem léphet pályára a fináléban sem – hiába kereste meg az ügyben a német gárda a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot.
Többen is egyetértenek abban, hogy a madridi meccsen az Inter középpályása, Wesley Sneijder lehet a nyerőember. Olyan egykori futballisták hangoztatják ezt a véleményt, mint Sandro Mazzola vagy Michael Laudrup. A döntőnek a madridi Bernabéu
ad otthont, a BEK, illetve BL története során negyedik alkalommal.
A Real Madrid szurkolói alighanem furcsa érzésekkel nézik majd a meccset. A fináléban ott lesz a királyiak két egykori játékosa (Robben, Sneijder), ráadásul mindketten kulcsszerepet vállaltak abban, hogy csapatuk a döntőbe jutott. A Real mindkettejükről könnyű szívvel lemondott 2009 nyarán, majd 220 millió euró elköltése után is meg kellett elégednie a legjobb tizenhat közé kerüléssel. A legnagyobb szégyent azonban a drukkerek mégis megúszták: a Barcelona biztos nem ünnepel majd a Bernabéuban…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?