Sport

Van-e remény a magyar futball számára?

Komárom | Megmenthető-e a magyar futball? Ez volt a témája a legutóbbi Komáromi Szalonnak, amelyben Hegyi Ivánnal, a Népszabadság sportrovatvezetőjével és Szöllősi Györggyel, a FourFourTwo futballmagazin magyar kiadásának főszerkesztőjével beszélgetett lapunk Focitipp mellékletének szerkesztője, Gazdag József. A több mint kétórás beszélgetőest során a résztvevők sok érdekes témát érintettek, az alapkérdésre azonban nem kaptunk választ.
author
Bőd Titanilla

2013. október 4. 17:50

Provokatív kérdéssel indult a vita: szükség van-e Magyarországon profi futballra? Hegyi Iván szerint Magyarországon már hosszú évek óta nincs profi labdarúgás – egyrészt azért, mert a szocializmus és a profizmus eleve kizárja egymást, másrészt az, ami jelenleg az NBI-ben futball címén folyik, egy másik sportág, mint amit a világ többi részén játszanak. Az amatőrnek nevezett magyar futballnak viszont hatalmas tradíciói voltak, de ezek a mai, „profi” világban eltűntek.
 
A kommunisták bűne?
Szöllősi szerint kell profi futball, de fontos, hogy felállítsuk a diagnózist, pontosan milyen állapotban is van a magyar labdarúgás. A felcsúti Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója szerint a fociból nem lehet kihagyni a politikát. „A futball olyan hatású jelenség, amely mindig nagypolitikai kérdés lesz. A foci olyan társadalmi élményeket szül, amelyek semmi máshoz nem hasonlíthatóak” – mondta Szöllősi, aki a közelmúltban hosszú blogbejegyzésben taglalta, hogy a magyar futball hanyatlásáért a kommunisták a felelősek, s ezt a nézetét Komáromban is kifejtette. Szöllősi szerint a szocializmusban a labdarúgás tudatos leépítése folyt, s az Aranycsapat sikerei (olimpiai győzelem 1952-ben, a 6:3, illetve a 7:1 az angolok ellen, valamint az 1954-es vb-döntő) még a korábbi rendszerben gyökereznek. A szocialista államhatalom a FourFourTwo főszerkesztője szerint két okból próbálta leépíteni a futballt: az egyik az emigráns játékosok sikeres pályafutása külföldön, ami Magyarországon tabutémának számított, a másik pedig egy személyes ellentétben keresendő – Kádár János ugyanis pont akkor volt börtönben, amikor az Aranycsapat a csúcson volt, vagyis a futballeufória élete legrosszabb időszakával köthető össze. Mindez persze, ahogy Szöllősi is hangsúlyozta, csak feltevés, a kutatások egyelőre nem támasztották alá, de mint Szöllősi kiemelte, Kádárt valóban Rákosi futballfelelőse, Farkas Mihály juttatta börtönbe.
 
Az érdeklődés hiánya
Hegyi Iván inkább arra mutatott rá, hogy a nagyközönség fokozatosan elfordult a futballtól. „Mi még félistenekként tekintettünk a játékosokra, ehhez képest ma az NBI-ben 2200-as a nézőszám. De az érdeklődést nem lehet felkelteni igazi futball nélkül – mondta Hegyi, aki úgy véli, a rendszerváltás a lehető legrosszabbkor érte a magyar labdarúgást. – 1988-ban kirobbant egy teljesen felesleges bundabotrány, aminek nem volt semmilyen következménye, 1992-ben pedig jött a hazai vereség Izlandtól. Az első Orbán-kormánytól kapott a futball 21 milliárd forintot, de nem látni a hozadékát.” Hegyi nem vitatja, hogy a szocializmus meghatározta a magyar futball fejlődési irányát: „Fel sem merült, hogy a magyar klubokban légiósok játsszanak, s az sem, hogy a magyarok külföldre menjenek. Ehhez képest a Real Madrid már az ötvenes–hatvanas években is úgy épült fel, mint most, 11 játékosból 7 külföldi volt.”
 
Mire jók a stadionok?
Szöllősi szerint a stadionprogramra szükség van: „A rendszerváltás óta 1000 pálya szűnt meg Magyarországon. Ha az MLSZ évi 100 pályát ad át, akkor is csak 10 év alatt jutunk el az 1990-es állapotig, vagyis tulajdonképpen adósságot törlesztünk.” A FourFourTwo főszerkesztője is elismeri, hogy a stadionoktól önmagában nem lesz jobb a futball, de „épkézláb stadionok nélkül ne is próbáljunk futballra gondolni”.
 
Hegyi Iván szerint viszont a játék minősége egy felújított stadionban is épp olyan, mint a régiben. „A Puskás-stadionnal kapcsolatban viszont mást gondolok, egy nemzeti stadionra szükség van, még akkor is, ha nem tartom valószínűnek, hogy a 60 000-es létesítmény gyakran meg fog telni” – tette hozzá a Népszabadság rovatvezetője.
 
Megmenthető-e?
A magyar futball jelenlegi helyzete nem túl reménykeltő. A klubcsapatok már nyár elején kizúgtak az európai kupákból, a válogatott szégyenteljes vereséget szenvedett Bukarestben. Egy esetleges amszterdami bravúr ugyan jelentősen javítana a közhangulaton, de a fogadási csalás problémájára még egy vb-győzelem sem jelentene megoldást. Biztató zárszóval sem Hegyi, sem Szöllősi nem tudott szolgálni. A szurkolóknak így marad a letargia vagy a minden racionális alapot nélkülöző reménykedés.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csirke

Ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

Zoch utcai gázolás
Frissítve

Az ügyész indítványozta a Zoch utcai gázoló vizsgálati fogságba helyezését

fd

A pozsonyi gázoló több politikust is ismert

Vlagyimir Putyin

Putyin aláírta az ukrán megyék elcsatolásáról szóló törvényeket

A pozsonyi gázolás áldozataira emlékeztek kedd este Pozsonyban (FOTÓK)

A pozsonyi gázolás áldozataira emlékeztek kedd este Pozsonyban (FOTÓK)

komárom

Az EU-csatlakozás nyertesei: a két Komárom

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.