Új cég kaszál jövő májustól Dunaszerdahelyen

undefined |

<p>&nbsp;</p><div>Történelmi jelentőségűnek nevezte Dakó Sándor és Ravasz Marián, a Híd két helyi politikusa a dunaszerdahelyi képviselő-testületnek azt a döntését, amelynek értelmében 2013 májusának elejétől városi tulajdonú cég veszi át a zöldövezet- és közterület-karbantartást. Becslések szerint a kiadások 2014-től így jelentősen csökkenthetők.</div><div>&nbsp;</div>

 

A képviselő-testület október 30-i soros ülésén egyebek mellett terítékre került a Municipal Real Estate Kft. ügye, amelyet a város vezetése eredetileg a Perfects Rt. feladatkörének átvételére, az általa kezelt ingatlan felújítására hozott létre. A testület a korlátolt felelősségű társaság ügyvezetőjévé Kürthy Sándor mérnököt, felügyelőbizottsági tagjává pedig Bugár Zoltán (független) és Érsek Rudolf (Híd) képviselőt választotta meg. Mint kiderült: időközben bővítették a cég tevékenységi körét – a jövőben így nemcsak ingatlankezelőként és energiaszolgáltatóként, hanem zöldövezet- és közterület-fenntartóként is jelen lesz a piacon. Erre azért van szükség, mert Dunaszerdahelyen e munkálatokat jelenleg egy magánkézben lévő cég végzi, Hájos Zoltán (MKP) polgármestert idézve „borsos áron”. „A város évente 360-tól 520 ezer euróig terjedő összeget fizetett ki évente ennek a magáncégnek – közölte a plénumot követő sajtótájékoztatón Ravasz Marián képviselő –, ami azt jelenti, hogy Dunaszerdahelyen legalább háromszor annyiba került a fű nyírása, a hó eltakarítása vagy az utca seprése, mint más városokban. Számításaim szerint évente mintegy 270 ezer eurót lehetett volna megtakarítani ezen a tételen.” Dakó Sándor képviselő elmondta: az új társaság 2013. január elején kezdi meg gyakorlati tevékenységét. „A ma kinevezett menedzsment dolga, hogy lépésről lépésre felépítse a céget, illetve hogy három héten belül felállítson egy szerkezeti és pénzügyi tervet. Január 1-jétől elindíthatja a beszerzési folyamatokat, s ha az ésszerűség megkívánja, szerződést köthet beszállítókkal is.” A város 2013-as költségvetése a zöldövezet és közterület fenntartására ugyanannyi pénzt szán, mint idén, a Municipal Real Estate Kft. kezdőtőkéje 200 ezer eurót tesz ki. Ravasz Marián számításai szerint 2014-től már komoly, akár 75%-os megtakarítás várható e téren. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Dunaszerdahelyen a zöldterület négyzetméterének karbantartása 1,46 euróba kerül, míg Nagymegyer 0,72, Komárom 0,27, Vágbeszterce pedig 0,49 eurót fizet ezért külső cégeknek. A városi céggel kaszáltató Somorja 0,39 euróból oldja meg a zöldterület négyzetméterének karbantartását, Trencsén esetében pedig ez mindössze 0,27 euróba kerül. A Dunaszerdahelyen kaszáló magáncéggel kötött szerződés 2013 április végén jár le; a város vezetése ezt követően nem ír ki versenypályázatot, hanem saját cégével végezteti majd el a zöldövezet- és közterület-karbantartási munkálatokat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?