Tíz érmet vár a kapitány

Budapest |

<p>Három-négy aranyat és összességében tíz érmet vár a magyaroktól a budapesti vizes-világbajnokság vasárnap kezdődő úszóversenyein Sós Csaba szövetségi kapitány</p>

Sós szerint a budapesti vb-n ritka helyzet áll elő abból a szempontból, hogy a magyar csapatban együtt fognak szerepelni két generáció tagjai: azok, akik az elmúlt másfél évtizedben szállították és azok, akik reményei szerint a következő 10–15 évben szerzik majd az érmeket.

Mind a 42 számban lesz magyar induló, közte mind a nyolc váltóban. Hosszú Katinka szereplésével kapcsolatban Sós annyit mondott: azt kérte a háromszoros olimpiai bajnoktól, úgy állítsa össze a programját, hogy minél több aranyat, illetve minél több érmet nyerjen. Hozzátette: Hosszú kérése az volt, hogy a váltókban csak a döntőben kelljen úsznia, és Sós ezt elfogadta.

„Tudjuk, hogy Katinka mikor úszik, de menet közben is meggondolhatja magát – jelentette ki a kapitány, aki szerint a vb-n a múlt, a jelen és a jövő is ott lesz a magyar úszócsapatban. – Több olyan szám van, ahol idén nagyobb a konkurencia itthon, mint a világon.” Például Milák Kristóf 200 méter pillangón elért juniorvilágcsúcsa a második legjobb idő a világon, miközben a debreceni felnőtt ob-n nem tudott bekerülni az első kettőbe.

Már a vasárnapi nyitónapon komoly esély van a magyar éremszerzésre, ugyanis 400 méter gyorson Kapás Boglárka a szám felnőtt, Késely Ajna pedig junior Európa-bajnokaként állhat rajtkőre. A favorit ugyanakkor az ötszörös olimpiai bajnok, 400-on, 800-on és 1500-on is világcsúcstartó amerikai csodaúszó, Katie Ledecky. A vb egyik slágerszáma a férfi 200 méter pillangó lesz, amelyben a címvédő Cseh László mellett az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, illetve a korábbi világ- és olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos csaphat össze. Kérdéses, mire megy Gyurta Dániel 200 méter mellen: a szám londoni olimpiai bajnokát, évekig verhetetlen világbajnokát és volt világcsúcstartóját két évvel ezelőtt Kazanyban letaszították trónjáról, majd Rióban csak a 17. helyen végzett. Azóta edzőt váltott és gőzerővel készül, azonban nagy kérdés, hogy miképpen tud megküzdeni hátfájdalmával, amely néhány hete kínozza. Hosszú Katinka várhatóan 200 m vegyesen, 200 m gyorson, 200 m háton és 400 m vegyesen áll rajthoz, a 100 m hát még bizonytalan.

A legutóbbi, kazanyi vb-n három arany-, három ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyarok, előtte Barcelonában négy–egy–kettő volt a mérleg.

A szlovák küldöttség héttagú, a döntőbe jutásra egyedül Richard Nagynak lehet reális esélye.

(MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?