Terjed a floorball-őrület

Napjainkban számtalan új sportág üti fel a fejét, legtöbbjük azonban nem nyeri el az emberek érdeklődését, mert nehezen hajlanak az új, ismeretlen dolgok felé. Ezért meglepő a floorball szárnyalása, amely hazánkban is sikerrel bontogatja szárnyait.
<foto>18_1.jpg##A floorball egyfajta életfelfogást, fair play-küzdelmet jelképez##Reuters-felvétel##left</foto>Vedd a jégkorongot, szűrd ki belőle a keménységet és a test-test elleni küzdelmet, keverd össze gyeplabdával, és kész a floorball. A sportág nevének egyelőre nincsen magyar megfelelője, nevezhetnénk teremhokinak vagy palánklabdának is, de ez inkább legyen a nyelvészek gondja.

Svédországból indult

A hatvanas években indult útjára az amerikai földrészről a svéd bevándorlóknak köszönhetően, hogy kerülő úton visszatérjen az őshazába, és szédületes karriert fusson be. Az északi országokban nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül nyerték meg tavaly a svédek a Svájcban megrendezett világbajnokságot. A szimpatikus sportág azóta túlnőtte Skandinávia határait, és Közép-Európa is a floorball lázában ég. Csehországban futótűzként terjedt el, és a válogatott röpke tíz év alatt a világbajnokság döntőjébe verekedte magát.

Valami hasonló eredményre számítanak a sportág szlovák megszállottjai is. „Ahhoz a mondáshoz tartjuk magunkat, hogy jobb egyszer látni, mint tízszer hallani. Igyekszünk minél több szemléltető mérkőzést rendezni a nagyobb városokban. Eddig nagyon jók a tapasztalataink, külön örülünk, hogy a fiatalabb nemzedék körében remek visszhangra találtunk” – mondta Miroslav Jelínek, a Szlovák Floorball-szövetség főtitkára.

Říha hozta be hozzánk

Érdekes, hogy néhány éve a Slovan jégkorongcsapatának volt edzője, Miroslav Říha hozta be a sportágat Szlovákiába, amolyan kiegészítő gyakorlatként a nyári alapozást végző hokisok számára. Nem meglepő, hogy az országos ifjúsági floorball-bajnokságnak a védnöke Richard Kapuš, a Slovan egykori csatára. „Remek sportágnak tartom, bár nekünk hokisoknak kicsit nehéz átállni, hiszen tilos ütközni, ráadásul az ellenfél ütőjét sem szabad lefogni vagy megemelni. A jégkoronggal ellentétben csak úgy „siklani” sem lehet, gyors játékról lévén szó, állandóan mozgásban kell lenni. Annyit azért elárulhatok, mi nem teljesen a szabályok szerint játszunk...” – mondta az ismert jégkorongozó.

A honi szövetség 1999-ben alakult, és mára ötven klubot s több mint 2000 játékost vezet nyilvántartásában. „Minden kezdet nehéz, egy új, ismeretlen sportágra ez kétszeresen is érvényes. Szerencsére az érdeklődésre nem lehet panaszunk. Csehországi kollégáink tapasztalataira is építhetünk, ők tíz év alatt a világ élvonalába verekedték fel magukat. A hibáikból is okulva mi akár rövidebb idő alatt is megjárhatjuk ezt az utat. Nagyon jók a kapcsolataink nyugati szomszédunkkal, segítik munkánkat, az első palánkot is ők adták nekünk” – tudtuk meg Daniel Granec alelnöktől.

Anyagilag sem igényes

De mitől is érdekes ennyire ez a sportág? „Valahol egyfajta életfelfogást, fair play-küzdelmet jelképez. Ráadásul anyagilag sem igényes (az ütők 300-400 koronába kerülnek a szerk. megj.), ezért kisebb városokban is sikeres, ütőképes csapatok alakulhatnak, az együttes felszerelése sem kerül több mint ötezer koronába. A komolyabb tételt csak a palánk jelenti, ez körülbelül 150 ezer korona, de nélküle is lehet játszani – persze nem versenyszerűen – hiszen csak a játéktér körülhatárolására szolgál. „Egyelőre az államtól nem kapunk olyan anyagi támogatást, mint Csehországban, pedig elsősorban a fiatalokat karoljuk fel. Kassán és az Árvában már-már floorball-őrületről beszélhetünk. Remélem, a sikeres fellépésekkel és a nagyobb érdeklődés hatására az illetékesek is ráébrednek, nagy jövő előtt áll a sportág, rászolgál a támogatásra” – jelezte a szövetség második embere, aki bízik benne, rövidesen be tudják indítani az országos bajnokságot az ifjúsági korosztályban is. Az érdeklődők a szövetség honlapján (www.floorball.sk), vagy a 0905 554 245-ös telefonszámon juthatnak több információhoz.

Európában a második

A hétvégén Pozsonyban rendezték immár 6. alkalommal a Slovak Opent, amely a második legnagyobb floorball-vetélkedés az öreg kontinensen. A külföldi sztárcsapatokkal is megtűzdelt rendezvényen az egyes kategóriákban összesen hetvennyolc csapat közel 1200 játékosa szállt harcba a győzelemért. A torna fényét emelte, hogy a mérkőzések finn játékvezetők felügyelete alatt zajlottak. A férfiaknál a győzelmet a Kučera-tím, a hölgyeknél pedig a brünni Buldogs együttese szerezte meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?