Szotnyikova nyert, de a fő téma a pontozás

<p>Mindenhonnan azt érezte, ő csak a második számú orosz korcsolyázó. A magazinokról csapattársa fotója mosolygott rá, a csapatversenyre nem nevezték. Miközben mindenki Julija Lipnyickajáról áradozott, Agyelina Szotnyikova feldühödött, és megfogadta, csak azért is megmutatja.<br />&nbsp;</p>

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNKTÓL

Meg is mutatta. A szocsi téli olimpia női műkorcsolyaversenyét az orosz Agyelina Szotnyikova nyerte a címvédő koreai Juna Kim és az olasz Carolina Kostner előtt.

Nem omlott össze

A rövidprogram után a három éllovas egy ponton belül állt: Kim vezetett, őt követte Szotnyikova és Kostner. Szotnyikovánál azonban egy jó rövidprogram még semmit nem jelent – kétszer is állt már az élen Európa-bajnokságon a verseny első felét követően, de egyszer sem tudott nyerni. Tavaly Zágrábban sokat hibázott, idén Budapesten már kevesebbet, de ahhoz eleget, hogy kicsússzon a kezéből az arany.

Most nem omlott össze. Tizenhét évesen akkor nyújtotta élete legjobbját, amikor erre a legnagyobb szükség volt – az olimpiai döntőben, tizenkétezer fanatikus néző előtt.

Dühből aranyat

Az olimpia előtt Julija Lipnyickaja nevétől volt hangos a sajtó. A tizenöt éves orosz korcsolyázó megnyerte az Európa-bajnokságot, és a csapatversenyben is két kiváló programot futott, ezzel hozzásegítette az oroszokat az aranyéremhez.

A csapatversenyt Agyelina Szotnyikova csak a tévében nézte, mert kimaradt az orosz együttesből. „Nagyon rosszulesett, hogy nem számítanak rám. Tudtam, hogy a csapat nagy valószínűséggel érmes lesz, hiszen minden szakágban nagyon erős versenyzőink vannak. Én viszont nem kerültem be a csapatba. Sértve éreztem magam. Dühös voltam. De talán jobb is, hogy így alakult, mert ez a düh segített hozzá az aranyhoz” – nyilatkozta a moszkvai születésű versenyző, aki több mint 18 ponttal megjavította egyéni legjobbját, s alig maradt el Juna Kim 2010-es vancouveri világrekordjától.

Felháborodás

Sokaknak éppen ez a látványos javulás szúrt szemet. Szotnyikova győzelmével többen nem értettek egyet. A női kűr végeztével az egykori és jelenlegi korcsolyázók bejegyzései elöntötték az internetet.

„Haha?” – írta a kétszeres Európa-bajnok spanyol Javier Fernandez. „Kimnek kellett volna nyernie az olimpiát” – mondta ki nyíltan a már visszavonult brit jégtáncos, John Kerr. „Már tudom, mire költötte Putyin az 50 milliárd dollárt” – jegyezte meg a török Tugba Karademir, aki Vancouverben hazája zászlóvivője volt.

A legendás Michelle Kwan pedig csak ennyit írt Juna Kim üzenőfalára: „Hihetetlen!”

A pontozás a verseny utáni sajtótájékoztatón is téma volt, Kim azonban nem akart állást foglalni. „A bírók adják a pontokat. Számomra az a legfontosabb, hogy itt lehettem. Négy éve úgy mentem Vancouverbe, hogy mindent megadnék az aranyért. Most ezt nem éreztem. A motivációval volt probléma, úgy gondolom” – mondta a 23 éves koreai szupersztár, akinek ez volt az utolsó versenye.

Petíció

Másnapra a felháborodás még nagyobb méreteket öltött. Az amerikai Ashley Wagner, aki soha nem rejti véka alá a véleményét (az amerikai küldöttség tagjai közül egyetlenként emelte fel a szavát a melegellenes törvények ellen a játékok előtt), úgy érzi, „át lett verve”, amiért hibátlan programjával sem tudta megelőzni a hazai Lipnyickaját, aki a rövid után a kűrben is elesett.

„Meg kell reformálni a pontozást. A nézők nem akarnak olyan sportot nézni, ahol valaki, aki tiszta programot fut, hátrébb végez, mint az, aki rontott” – nyilatkozta Wagner.

A pontozás kivizsgálását sürgető internetes petíciót nem egészen egy nap alatt másfélmillióan írták alá, a Nemzetközi Korcsolyázószövetség Facebook-oldalát ellepték a zúgolódó kommentek.

Kostner bronza

Sokaknál főleg az verte ki a biztosítékot, hogy a második pontszámban Szotnyikova alig maradt el Kimtől, sőt, jobb volt mint a szezon két legemlékezetesebb programját bemutató Carolina Kostner.

Kostner technikában nem ért fel az első két helyezetthez, ám rövidprogramja, az Ave Maria és kűrje, a Boleró fantasztikus élményt nyújtott. Éppen ennek kellene tükröződnie a második pontszámban, de nem így történt.

Kostner azonban a bronzéremnek is nagyon örül – Torinóban és Vancouverben teljesen szétesett, jóval tudása alatt korcsolyázott, most végre olimpián is megmutatta mire képes.

Kétes alakok?

A legvérmesebb drukkerek Szotnyikovát kritizálják, a visszafogottabbak a pontozási rendszert. A jelenlegi pontozás legnagyobb hibája, hogy nem lehet tudni, melyik bíró hogyan pontozott, a protokollokon név nélkül, véletlenszerű sorrendben vannak feltüntetve a pontszámok. Ezáltal esély sincs arra, hogy ha valakinél felmerül az elfogultság gyanúja, felelősségre lehessen vonni.

A szocsi kűr bírói között pedig két kétes múltú pontozó is volt – az ukrán Juri Balkov, akit a naganói olimpia után egy évre eltiltottak, mert azzal gyanúsították, hogy manipulálni próbálta az eredményt, illetve az orosz Alla Sehovcova, az orosz szövetség elnökének a felesége.

A verseny után mindketten boldogan ölelgették Szotnyikovát – ami abból a szempontból teljesen érthető, hogy bizonyára gyerekkora óta ismerik, de a már amúgy is megtépázott hitelű műkorcsolya általános megítélésén egyáltalán nem segítettek. (bt)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?