Szenzáció: győztek a magyarok, Szalai a mennybe ment

<p><span style="font-size: 12px;">Fantasztikus 2:0-s győzelemmel kezdte a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságot: a papíron sokkal esélyesebb osztrákok ellen a másfél éve gólképtelen, sokszor kifütyült Szalai Ádám lőtte az első gólt, Stieber Zoltán állította be a végeredményt.</span></p>

A magyar válogatott 44 év után lépett pályára Európa-bajnokságon, és 30 év után szerepelhet nagy tornán.

Az osztrákok elleni találkozón rekorder lett Király Gábor, aki 40 évesen és 74 naposan a legidősebb játékos, aki valaha az Eb-k történetében pályára lépett. A legendás mackónadrágos kapus azonban már majdnem 30 másodperc után gólt kapott: Alaba 28 méteres lövése a kapufán csattant. (A magyarok az utolsó Eb előtti felkészülési meccsükön, a németek ellen szintén majdnem vesztésre álltak már az első percben, de akkor a bíró les miatt nem adta meg a találatot.)

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"235297","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Az első magyar lövés Kleinheisler nevéhez fűződik, de nem volt veszélyes, Almer kapus könnyedén összeszedte. Alaba továbbra is aktív volt, a 10. percben Királynak kellett védenie a lövését. Kleinheisler is próbálkozott, de Dzsudzsák átadása után nem találta el a kaput.

Kádár Tamás, akinek játéka bokasérülés miatt kérdéses volt, kapott egy nagy rúgást, a magyar kispad mellett azonnal elkezdtek többen melegíteni, de a magyar hátvédet nem kellett lecserélni.

A magyarok jól tartották magukat, többször eljutottak az osztrák tizenhatosig, de nagy ziccert nem alakítottak ki.

Félóra játék után két nagy helyzetet is elpuskáztak az osztrákok, Junuzovic lövését Király nagy bravúrral védte, majd egy kontra végén Arnautovic átadását követően Harnik rettenetesen rosszul találta el a labdát.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"235298","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A magyar válogatott legnagyobb helyzete a 43. percben egy gyors akció végén Dzsudzsák előtt adódott, de a magyar csapatkapitány a rosszabbik, azaz a jobb lábával nem is találta el a kaput. Az első félidőben így nem született gól.

Az 54. percben Dzsudzsák Balázs megmutatta, mire képes a bal lába, távoli löketét Almer szögletre öklözte. Két perccel később Dzsudzsák jól ívelt be egy szabadrúgást, de az osztrák védők fel tudtak szabadítani.

A 62. percben azonban tombolhattak a magyar drukkerek: Kleinheisler kényszerítőzött Szalaival, majd ismét visszaadta a Hannover csatárának a labdát, aki a földön csúszva rúgta el Almer alatt a labdát – 0:1, vezet Magyarország! Szalai Ádám, akit a szurkolók olyan sokszor kifütyültek, most a mennybe ment, együtt ünnepelt a szurkolói kemény maggal. Szalai ezt megelőzően utoljára 2014 októberében, a Feröer-szigetek ellen talált be címeres mezben.

NÉZZE MEG A MAGYAR GÓLOKAT! KATTINTÁS UTÁN VIDEÓINK. 

És még nem volt vége: a 66. percben Dragovic szabálytalankodott Kádárral szemben, és mivel már volt egy sárga lapja, kiállították, így a magyarok emberelőnyben futballozhattak.

Szalai helyett Bernd Storck Priskin Tamást hozta be, a magyarok pedig még nagyobb elánnal támadtak: Németh Krisztián lövését a kapus szögletre ütötte. Egymás után következtek a magyar szögletek, pontrúgások, az osztrákok nem nagyon tudtak kitörni a szorításból.

Az utolsó tíz percben az osztrákok kinyíltak hátul, ezt pedig kihasználták a magyarok: a 87. percben Priskin remek passza után a csereként beállt Stieber gyönyörű mozdulattal átemelte a kapust – 0:2!

Az osztrákoknak a szépítésre sem volt esélyük, Király Gábor rendkívül magabiztosan fogott meg minden labdát.

Bernd Storck szövetségi kapitány újfent bizonyított: az osztrákok ellen remek taktikát dolgozott ki, Szalaihoz való ragaszkodása értelmet nyert, és ismét remekül cserélt.

A magyar válogatott ezzel a győzelemmel óriási lépést tett a továbbjutás felé, a bordeaux-i stadionban pedig hosszan zengett: „Szép volt, fiúk!”

Ausztria–Magyarország 0:2 (0:0)

Góllövő: Szalai (62.), Stieber (87.).

Sárga lap: Dragovic, ill. Németh.

Piros lap: Dragovic (66.).

Játékvezető: Turpan (francia).

AUSZTRIA: Almer–Klein, Dragović, Hinteregger, Fuchs–Baumgartlinger, Alaba–Harnik (78. Schöpf), Junuzović (59. Sabitzer), Arnautovic–Janko (65. Okotie).

MAGYARORSZÁG: Király–Fiola, Guzmics, Lang, Kádár–Gera–Németh (89. Pintér), Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák–Szalai (69. Priskin).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?