Székely István kilencvenedik születésnapjára

Szekely

Azon kevés szerencsés emberek közé tartozom, akik behatóan megismerhették életútját. A felsővályi bölcsőtől a somorjai–bakai jelenig. Hosszú beszélgetések során kerültünk közelebb egymáshoz, elmesélte, mi mindent élt át, én meg csak kérdeztem és hallgattam. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtam.

Mert Pista bácsi (polgári nevén Székely István) szinte teljesen megnyitotta előttem belső énjét, őszinteségével, közvetlenségével, mértéktartásával.

Bennem mégis a szerénysége hagyott maradandó nyomokat. Nem tudom, hogy valahol tanítják-e ezt az emberi tulajdonságot az iskolában, de nem ártana a ma emberének legalább néhány leckét venni belőle. Módszertani alapjait Pista bácsi nyújthatná. Mert ezen a területen is jártas, életútja pedig tele van a szerénységre utaló példákkal. Időnként az embernek az az érzése támad, hogy túlságosan megfosztotta, megfosztja magát valós érdemei örömétől.

Középiskolai (testnevelő) tanárként, edzőként rengeteget letett Somorja asztalára. Sportághonosítóként kosárlabdát és kajak-kenut ajándékozott a csallóközi kisvárosnak. Olyan sikersportágakat, amelyeknek mai csúcsaitól már nemigen látni a kezdeteket, a kalandokkal, emberi megpróbáltatásokkal teli évtizedeket. Pedig voltak, és könyörtelen valóságukban fájó sebeket tépnek fel, ha szóba kerülnek.

Életpályája magán viseli a kor társadalmi fordulatait. Református lelkész fiaként a tanulást kapta útravalóul, származása viszont rossz ómen volt abban a világban, főleg a II. világháború után. Rimaszombati–miskolci–komáromi középiskolai éveit követően menő szertornászként a pozsonyi téefre tornázta fel magát. Megszerette ezt a világot, hallani se akart arról, hogy elhagyja a fővárost, mert tanulmányai végeztével is ott maradt. Ám az elvtársi közeg szépen Somorjára terelte, ahol tárt karokkal várták, mert éppen ilyen pedagógusra volt szükségük. Kiérezte az idők szavát, így elfogadta, amit ajánlottak neki. Egyfajta buborékba bújva, de tette a dolgát a számára osztályidegen világban. Pedagógusként és sportághonosítóként is megtalálta sajátos útját, a változatosság, a kísérletezések, segítőtársai felkarolása vitte a nagy tettek felé. Mert amit elvégzett Somorján, arra nincs más minősítés. Bár tudom, ő ezt úgy mondaná: „Valamit azért letettem az asztalra”. De azt is másvalaki szájába adná.

Pista bácsi éppen ma kilencvenéves. Életvidám, hihetetlenül művelt, magával ragadó, a részletekre is jócskán odafigyelő ember. Szerénysége ma sem hagyja cserben, úgy tesz, mintha nem is tette volna azt, amit megtett. „Miért kell ezt nagy dobra verni?” – cseng fülemben várható kérdése. Elnézést, Pista bácsi, de ezt nem hagyhattam szó nélkül. Gratulációnak szántam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?