Szégyen, mintha kikaptak volna

Budpaest. A szerdai labdarúgó Eb-selejtezőket követően a világ figyelme Nagy-Britannia felé fordult. A brit csapatok közül Anglia meglepetésre döntetlenre tudta csupán menteni a macedónok elleni találkozót, míg Wales hatalmas meglepetésre legyőzte az olasz együttest.

Határtalan a macedónok öröme, vezetést szereztek az angolok elleni meccsenTASR/EPA-felvételDöbbenet. Ez a legtalálóbb kifejezés az angol kudarcot illetően. A britek akkora szégyenként élik meg a hazai pályán, Macedónia ellen elért 2:2-es döntetlent, mintha kikaptak volna a gyengécskének tartott, lesajnált csapattól. A mérkőzés negatív hőse – ismét – a veterán kapus, David Seaman volt, akiről úgy tartják, ez a találkozó volt a búcsúfellépése. S van is miért szégyenkeznie: a 11. percben ugyanis a macedónok szereztek vezetést, Sakiri egy szögletet csavart az angol kapuba. Ez annyira megzavarta a hazai együttest, hogy Beckham, illetve Gerrard révén mindkétszer csupán az egyenlítésre futotta erejéből (a másik macedón találatot Trajanov lőtte).

„Milyen esélye lehet egy olyan kapusnak, aki már a lábát sem bírja megmozdítani? Egyszer meg lehet bocsátani David Seamannek, de kétszer nem. Hibája révén jutott Macedónia vezetéshez, ez kísértetiesen hasonlított a világbajnokságon, Brazília ellen bekapott góljához. Nagyon meg lennék lepve, ha még egyszer felvenné a válogatott mezét” – írta keserűen Alan Hansen, a BBC publicistája. A kapus számlájára az elmúlt hét év alatt három kapitális bakit írnak. 1995-ben Nayim felezővonalról leadott lövését nézte be, ezzel az Arsenal elbukta a KEK-döntőt. A világbajnokságon Ronaldinho távoli szabadrúgása hullott be a kapuba – Anglia ezzel kiesett. S most Artim Sakiri szöglete... Az utóbbi két esemény időben is olyan közel van egymáshoz, hogy a szakemberek és a szurkolók úgy vélik, mindez kétségbevonhatatlan jele annak: Seaman kiöregedett a nemzetközi élvonalból.

„Macedón-mizéria Angliának, Eriksson Seaman mellé állt” – írja a Sky Sports. „Újabb kellemetlenség. Seaman hibázott, de Eriksson nem szabadul meg tőle” – harsogja a The Sun. „Az angol futball egyik legkínosabb estéjén nem volt vörösebb ember Seamannél. Hetvenöt válogatott szereplés után ideje, hogy búcsút intsen neki Sven-Göran Eriksson” – fogalmaz szerkesztőségi cikkében a Daily Mirror, s a címlapon egy szójátékkal jellemzi a kapus helyzetét, illetve állapotát: „Sea Sick” („Seaman beteg” vagy „tengeribeteg”). A skót The Herald kissé gúnyosan jegyzi meg a hálóőr hibáját „Seaman Bakiországban” című cikkével.

Kiválóan szervezett csapattal, alázatos játékkal, s mellesleg két lőtt góllal nyerte meg az olaszok elleni Eb-selejtezőt Wales csapata. Mark Hughes szövetségi kapitány nem győzte fogadni a gratulációkat, a dicsérni a cardiffi Millennium-stadionban kiválóan játszó támadókat, Ryan Giggset, Simon Daviest, John Hartsont és Craig Bellamyt.

„Győzni akartunk, érreztem, hogy remek fegyvereink vannak, csak azon aggódtam, hogy hogyan érvényesítsük akaratunkat. Ehhez hasonló teljesítményt még soha nem látott ez a stadion. Egy nagyszerű csapat ellen leszűkítettük a területet, mindössze néhány lehetőségük adódott, aztán remek támadásokkal megzavartuk őket. Játékosaim büszkék lehetnek magukra. Nem emelek ki senkit, mindenki szenzációs volt. Nem hiszem, hogy mi vlennénk a csoport favoritjai, még csupán két mérkőzést játszottunk. Hideg fejjel kell tovább dolgoznunk” – mondta az egykori manchesteri klasszis.

A Sky Sports nem fukarkodik a dicsérő jelzőkkel, cikkének címe (Hughes a walesi varázslók előtt tiszteleg) is jelzi, mekkora fegyvertényt hajtott végre a csapat. A Times szerint „Hughes hangosan dicsérte csapata erőfeszítését a jelentős estén”. A lap szerint a találkozó lefújását követően a stadion hangosbemondója percekig üvöltözte: „Barátaim, walesi honfitársaim, hallgassatok rám! Jöttünk, láttunk, győztünk!” A győzelemtől (és alkoholtól) megmámorosodott szurkolók spontán felvonulással ünnepeltek Cardiffban, ahol éltették csapatukat, s „Látod, Anglia?” kiáltásokkal üzentek honfitársaiknak.

Eriksson edző arca mindent elárulTASR/EPA-felvétel Az olasz sajtó leszedte a keresztvizet a válogatottról. A La Gazzetta dello Sport megkérdezte Giovanni Trapattoni kapitány arról, hogy ezek után megfontolja-e, távozik a csapat éléről. „Csak egy mérkőzést vesztettünk el, hibáztunk, amiért drágán megfizettünk. De ne felejtsük el, hogy Vieri, Inzaghi és Totti is hiányzott, nem beszélve Pessottóról vagy Zambrottáról. Most lemondani? Az nem én lennék... Miért, ön felgyújtaná magát, ha három cikke sem úgy sikerülne?” – vágott vissza a tréner az őt faggató újságíróknak.

„Elsüllyedt Trap válogatottja” – ál-lapítja meg a La Stampa. „Súlyos vereség Walesben, veszélyben Trapattoni hely” – írja a La Reppublica. „Trapnak mennie kell?” – teszi fel a költői kérdést a Corriere della Sera.

Ugyan nem tartozik a brit nemzetközösséghez, mégis meg kell említeni ĺrország szereplését. Az utóbbi évtized egyik európai élcsapata, amely a világbajnokságon is kiválóan szerepelt (a nyolcaddöntőben büntetőkkel esett csak ki a spanyolokkal szemben), az Eb-selejtezőket két vereséggel kezdte, Oroszországban 4:2-re, legutóbb pedig hazai pályán 2:1-re kapott ki. A Svájc elleni zakót már Mick McCarthy kapitány is nehezen tudta megmagyarázni, sőt bevallotta, várja a média teljes joggal elvárható kritikáját is. „Szerződésem 2004-ig szól, hacsak valaki nem mond nekem valami mást. Nem szeretnék felállni a kispadról, de ha ez a kérés, teljesítem. És kihúzva, büszkén teszem mindezt, mert én mindig a legjobbat akartam és a legjobbat nyújtottam” – mondta a kapitány. A válogatott 0:1 után a 78. percben tudott egyenlíteni, ám a csereként beálló svájci Celestini a hajrában begyötörte a győztes gólt. „Teljesen csalódott vagyok, nem játszottunk úgy, ahogy valójában tudunk. Bevallom, már egy pontot is elfogadtam volna, de úgy küldtem játékosaimat pályára, hogy tegyenek meg mindent a győzelemért. A tabellára nézve látszik, milyen nehéz a helyzetünk: Svájcban győznünk kell, s itthon meg kell vernünk az oroszokat” – elemezte a közeljövőt McCarthy. „Az útjelző tábla előre mutat” – írja a Neue Zürcher Zeitung, kiemelve, hogy Kobi Kühn kapitány kiváló védekező taktikájának köszönhetően 1948 óta először sikerült nyernie a svájci csapatnak ĺrországban. A Der Bund is lelkendezve adja hírül: „Megmaradt az Eb-esély!”

A hollandok elleni, szerdai mérkő-zésen produkált szörnyűséges szerepléssel végképp bebizonyosodott, hogy a nemrég kinevezett Hans Krankl sem fogja tudni az osztrák válogatottat eljuttatni az Eb-re – írta a hollandok elleni 0:3-as Eb-selejtezőről csütörtökön a Kurier című bécsi lap. A szerző szerint a „törpe Fehéroroszországgal” szemben szombaton elért 2:0 után úgysem hitte senki, hogy a válogatott úton van az „óriások” közé, de az a stílus mégis nagy csalódást okozott, ahogyan az osztrák csapat most megadta magát sorsának. Több éves visszalépést jelentett a szerdai mérkőzés és disznóság azokkal a szurkolókkal szemben, akik a nehéz évek után újra bízni akartak egy kicsit az osztrák labdarúgókban – így a Kurier.

A Die Presse szerint a 0:3 jelentéktelen az osztrák csapat totális lemaradottságához képest, s az egyetlen élvezetet az ellenfél focisulija okozta. A lap idézte Hans Krankl, szövetségi kapitányt, aki megadóan hangsúlyozta, hogy tudomásul kell venni: azzal a holland csapattal szemben, amelyik Bécsben pályára lépett, az osztrákoknak eleve nem is volt esélye. (ORIGO, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?