Százéves a FIFA

Ma száz éve, hogy Párizsban hét ország (Svájc, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország és Svédország) megalapította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), amely ma az Egyesült Nemzetek Szervezeténél is több, 204 tagot számlál. Az első elnöknek 1904.

Ma száz éve, hogy Párizsban hét ország (Svájc, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország és Svédország) megalapította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), amely ma az Egyesült Nemzetek Szervezeténél is több, 204 tagot számlál. Az első elnöknek 1904. május 23-án a francia Robert Guerint választották.

Az alapítás ötlete akkor merült fel, amikor az első válogatott mérkőzést akarták megrendezni az európai kontinensen. Nagy-Britannia már jóval korábban, 1863-ban megalapította a maga szövetségét. Anglia 1905-ben lépett be a FIFA-ba ĺrországgal, Skóciával és Walesszel együtt, majd 1920-ban a britek elhagyták a szervezetet, tiltakozva a német tagság ellen. Nagy-Britannia képviselői így csak 26 év után, 1947-ben lettek újra FIFA-tagok.

Az alapítást követően öt évig csak európai szövetségek alkották a FIFA-t, de az 1954-es vb idején már 85 tagországgal büszkélkedhetett a szövetség.

Az eddigi nyolc FIFA-elnök közül Jules Rimet és Joao Havelange tevékenysége tekinthető korszakosnak. A francia Rimet 33 éven át irányította a szervezetet, az ő nevéhez fűződik az első, 1930-as uruguayi világbajnokság létrehozása és az, hogy a második világháború után ismét felélesztette a szövetséget. Tiszteletére 1946 és 1970 között a Rimet-kupáért küzdöttek a világbajnokságon a csapatok, míg a háromszoros győztes Brazília végleg elnyerte a trófeát.

A FIFA modern időszámítása tulajdonképpen 1974-ben, a brazil Joao Havelange megválasztásával kezdődött. Az első nem európai elnök tevékenysége alatt gazdaságilag rendkívül megerősödött a nemzetközi szövetség, a közvetítési és marketingjogok értékesítésének, illetve a szponzori szerződéseknek köszönhetően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?