Swiatek győztes antréja

Swiatek

Hétfőtől hivatalosan is lengyel teniszező áll a női világranglista élén, Iga Swiatek sorrendben a 28. listavezető.

Az ausztrál Ashleigh Barty váratlan visszavonulása után a miami torna volt hivatott dönteni az új világelső kilétéről. Ez már Swiatek második fordulóbeli győzelmével ismertté vált, ám a lengyel teniszező rögtön bizonyította, nem csak az ölébe hullott az elsőség: Miamiban azt a Naomi Oszakát verte a fináléban 6:4, 6:0-ra, akit – jelenlegi 35. helye ellenére – hosszabb távon a legfőbb riválisának tartanak a szakértők.

Végre van egy kis időm, hogy felfogjam, mit értem el, eddig csak a munkára koncentráltam. Az elmúlt néhány nap eléggé stresszes volt számomra. Jó irányba halad a teniszem, a célom pedig, hogy még sokáig én legyek az első. Tudom, hogy most egy különleges helyzetben vagyok, az emberek körülöttem pedig nagyon izgatottak. Korábban igazán sosem gondoltam, hogy idáig elérhetek, szóval eléggé szürreális számomra a helyzet” – nyilatkozta a tenisztörténelem első lengyel ranglistavezetője, aki elárulta, Barty döntése után vagy 40 percig sírt.

A 20 éves Swiatek pazar formában van, Doha és Indian Wells után Miami volt az idei harmadik 1000-es tornagyőzelme, ilyen idénykezdet még soha senkinek nem jött össze a női mezőnyben. De Mats Wilander, korábbi svéd teniszező már a 2020-as Roland Garros-sikere után fényes jövőt jósolt neki. „Iga hosszú ideje arra készül, hogy ő legyen a legjobb, nagyon tudatos a mentális felkészülése. A tenisz – csakúgy, mint az élet – a problémák megoldásáról szól, ő pedig nagyon jól felkészült az ismeretlen helyzetek kezelésére is. Nagyon bátor döntéseket hoz, hajlandó kockáztatni és felfedezni azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne” – méltatta Swiateket a legendás játékos.

Swiatek apja evezősként ott volt a szöuli olimpián, a gének mellett azonban fejben is nagyon rendben van a raszyni lány, aki fiatal kora ellenére évek óta dolgozik együtt sportpszichológussal. „Tudom, hogy akkor játszom a legjobban, amikor nem figyelek az eredményre, és minden egyes pontot ugyanúgy kezelek” – árulta el sikere egyik titkát Swiatek.

A pályán egyre agresszívebb és bátrabb teniszt bemutató Swiatek ütésvariációi nehezen olvashatóvá teszik a játékát, legalábbis utolsó 17 ellenfelének nem sikerült rá ellenszert találnia. „Az utóbbi hetek megmutatták, hogy bízhatok a képességeimben, és a legjobb teniszemet tudom nyújtani” – tette hozzák Swiatek.

Előtte egyébként a 2018-ban visszavonult Agnieszka Radwanska számított a legjobb lengyel teniszezőnek, 2012-ben a második helyen állt a világranglistán.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?