Sunday Mbia, a vasárnapi hős

<p>Harmadszor nyerte meg Nigéria válogatottja a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáját. A johannesburgi döntőben a szuper sasok 1:0-ra legyőzték Burkina Faso csapatát.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Nigéria ezt megelőzően 19 évvel ezelőtt, 1994-ben nyert aranyérmet a tornán, azóta csak ezüstök és bronzok jöttek a sorban. Az összehasonlítás kedvéért: nem túlzás azt állítani, hogy az előző nigériai győztes csapat volt minden idők egyik legjobb afrikai válogatottja. Hogy kik játszottak benne? Uche Okechukwu, Jay-Jay Okocha, George Finidi, Victor Ikpeba vagy éppen Samson Siasia neve a futballszeretők számára ismerős lehet. Ez a nigériai gárda 1994-ben és 1998-ban is bejutott a legjobb tizenhat közé az aktuális világbajnokságon. S ez volt az a nigériai generáció, amelynek több tagja 1996-ban olimpiai bajnoki címet is szerzett Atlantában.

Az 1994-es kupagyőztesek közül ketten most is ott voltak a csapat körül, a válogatott edzője Stephen Keshi, a kilencvenes évek egyik sztárvédője és az Afrika-kupa-győztes csapat kapitánya, a másodedző pedig Daniel Amokachi. Az azonban kétséges, hogy az általuk edzett csapatra ilyen jó szívvel emlékszünk-e majd vissza. Nigéria tornagyőzelme megérdemelt, hiszen a csapat eltakarította az útból a nagy favoritnak kikiáltott, sztárokkal teletűzdelt Elefántcsontpart gárdáját. Aztán az elődöntőben fölényesen legyőzte az utóbbi évek egyik legerősebb afrikai válogatottját, Malit, a döntőben pedig a torna meglepetéscsapatának, Burkina Fasónak sem kegyelmezett.

Azonban az is látszott, amit a finálé utáni pillanatokban Keshi kapitány nyilatkozott. „Amikor elkezdtem a munkát, nagy nigériai csapatot akartam építeni. Ez még nem az, de jó úton haladunk” – mondta a tréner. Nigéria győzelme a szervezettség diadala, s az is fontos szempont, hogy a zöld-fehéreknek – számos riválisukkal ellentétben – kiváló kapusuk van. Vincent Enyeama (Maccabi Tel Aviv) a döntőben is bizonyított, a hajrában bemutatott egy hatalmas bravúrt Wilfried Sanou lövésénél. A kupa felfedezettje a döntőn győztes találatot szerző Sunday Mbia volt, aki már az Elefántcsontpart elleni negyeddöntőt is eldöntötte egy bombagóllal. Burkina Faso ellen akrobatikus mozdulatsor után talált a kapuba – s várhatóan nem sokáig marad szülőhazájában, a nigériai élvonalban szereplő Warri Wolves 24 éves középpályása kapós lehet az átigazolása piacon.

A torna egészéről nehéz sok jót mondani. A csoportmérkőzések többsége lehangolóan unalmas volt, a torna gólátlaga (2,16) kiábrándító. A csapatok taktikailag fejlődtek, de ez nem vált a játék javára, sőt. A pályák talaja néhol olyan volt, mint a szavannán, de legalább a lelátón feltűnt néhány fura szerzet (idén a színes műanyag szemüveg volt a nyerő kellék). Úgyhogy zárásként inkább dicsérjük Keshi kapitányt, aki 21 év után az első színes bőrű tréner, aki Afrikai Nemzetek Kupáját nyert a játékosaival. És (az egyiptomi Mahmoud El Gohary után) ő lett a második, aki játékosként és edzőként is megszerezte a kontinensbajnoki címet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?