Serena Williams 11 év után ismét Roland Garros-győztes

GYÖRGY NORBERTTizenegy évvel első Roland Garros-sikere után Serena Williams másodszor is megnyerte a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesét, miután a szombati döntőben 6:4, 6:4-re legyőzte a címvédő Marija Sarapovát.A világranglista-vezető amerikai hölgy 31 évesen és 247 naposan az „open éra

GYÖRGY NORBERT

Tizenegy évvel első Roland Garros-sikere után Serena Williams másodszor is megnyerte a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesét, miután a szombati döntőben 6:4, 6:4-re legyőzte a címvédő Marija Sarapovát.

A világranglista-vezető amerikai hölgy 31 évesen és 247 naposan az „open éra” legidősebb GS-bajnoka lett. Ez volt teniszkarrierjének tizenhatodik Grand Slam-trófeája, aktuális formáját látva viszont különösebb kockázat nélkül kijelenthetjük, nem az utolsó.

Favoritként érkezett

Serena Willamsnek nem a salakborítás az erőssége. Nem véletlen, hogy amíg az AusOpenen és Wimbledonban eddig öt-öt, a US Openen pedig négy győzelmet is bezsebelhetett, addig a párizsi salakon (a szombati fináléig) csak a már említett tizenegy évvel korábbi diadal (akkor nővérét, Venust győzte le) jutott neki. És emlékszünk még a tavalyi blamára is, amikor éppen itt, a Garroson, mindjárt az első körben alulmaradt a világranglista akkori 111.-je, a francia Virginie Razzano ellenében. A hosszú sérülés után visszatérő, formáját kereső amerikai tenisznagyasszonyra akkor senki nem tett volna egyetlen petákot sem, de aztán tudjuk, mi történt: élete formáját hozva győzött Wimbledonban, aranyérmet nyert a londoni olimpián, megnyerte a US Opent, s néhány kisebb torna mellett az évadzáró WTA-világbajnokságot is. S bár az idei AusOpenen bokasérülés miatt már a negyeddöntőben búcsúzott, korábbi lendületét hamar visszanyerte. A dohai torna döntőjét Viktorija Azarenkával szemben ugyan elvesztette, de így is újra (az „open éra” legidősebb teniszező hölgyeként) a világranglista élére került. Aztán jött az obligát miami győzelem (hatodszor nyerte meg éppen a viadalt, ami rekordbeállítás), végül, hogy ne legyenek illúzióink Serena Williamsnek a leglassúbb talaj iránt mutatott türelmetlenségével, ergo: gyengeségeivel kapcsolatban, végig uralta a tavaszi salakszezont. Nyert Madridban, nyert Rómában, és a Garrosra már úgy érkezett, mint első számú favorit.

Mindenkin átgázolt

Serena Williams 31 éves korára eljutott odáig, hogy teljesen mindegy neki, milyen talajon teniszezik. Jelenleg nincs hozzá mérhető kaliberű játékos a női mezőnyben, s ha további egészségi problémák nem merülnek fel, egy-két évig még könnyedén a topon maradhat. És oktathatja a teniszt a feltörekvő generációnak, mint ahogy tette ezt az idei Roland Garroson is. Egyedül a korábbi Garros- és US Open-győztes orosz Szvetlana Kuznyecova tudta őt úgy-ahogy megszorítani a negyeddöntőben, amúgy különösebb megerőltetés nélkül gázolt át mindenkin. A döntő kétszer 6:4-es végeredménye is inkább a Floridában élő, amúgy igen tehetséges Marija Sarapovára nézve hízelgő. Amíg Serena pl. a döntőben a 29 nyerő ütése mellé 21 önhibát vétett (ami viszonylag sok, de talán egyértelművé teszi, hogy ki is volt az, aki jobban akarta a győzelmet), addig ez az arány Sarapovánál 10:17. A bréklabdák tekintetében még markánsabb a különbség: míg Sarapova a két kínálkozó lehetőségből mindkettőt kihasználta, addig Serena 15-ből mindössze négyet tudott értékesíteni. Igen, a fiatalabbik Williams-lány eléggé idegesen teniszezett, főleg az első játszmában, de egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, ki lesz az idei Roland Garros-bajnok.

A nagy négyes méltó tagja

„Rázós meccs volt. Az elején nagyon ideges voltam, nagy volt a tét. Furcsa érzés 11 év után újra nyerni Párizsban, és megszerezni a 16. Grand Slam-trófeát. El sem tudom mondani, mit érzek, elég hihetetlen. Jövőre újra itt akarok lenni, hogy megvédjem a címet, mert imádom a párizsiakat, ezt a hangulatot, mindent. Köszönöm a buzdítást, a közönség egyszerűen fantasztikus volt. Annyi biztos, hogy rendesen meg fogom ünnepelni ezt a győzelmet, csak még nem tudom, hogyan” – nyilatkozta a győztes közvetlenül a mérkőzés után afféle bájosan-tört franciasággal és boldogan.

Steffi Graf, Martina Navratilova és Chris Evert után Serena Willams a negyedik női teniszező, aki a négy nagy Grand Slam-torna mindegyikén legalább kétszer nyerni tudott. Tizenhat GS-győzelmével ugyancsak a negyedik helyen áll az említett hölgyek mögött (Graf 22, Evert és Navratilova egyaránt 18-18) az örökranglistán. És a néhány hét múlva kezdődő wimbledoni tornának is topfavoritként vág majd neki. Most éppen ott tart, hogy 31 mérkőzést nyert zsinórban. A gyepborítás pedig, tudjuk, nagyon fekszik neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?