Šatanéknak nincs vesztenivalójuk a finnek ellen

Helsinki |

<p>Ma játsszák a negyeddöntőket a svéd&ndash; finn közös rendezésű világbajnokságon, a szlovákok 17.30-kor Finnországgal találkoznak.</p>

 

A szlovák és a finn jégkorong-válogatott eddigi 26 egymás elleni meccséből 18-at az északiak nyertek, ráadásul az utolsó szlovák győzelem meglehetősen régi, 2004-es datálású (5:2), s azóta kilenc északi siker következett. A mostani vb csoportmeccsén is legyőzték a finnek a szlovákokat (2:0), ennek ellenére Vladimír Vůjtek szövetségi kapitány szívesen emlékszik vissza a közel két héttel ezelőtti találkozóra. „Eddig az volt a legjobb meccsünk a világbajnokságon. Jobbak voltunk a hazai hokisoknál, csak nem tudtunk gólokat szerezni. Remélem, a negyeddöntőben ez utóbbi megváltozik” – mondta a cseh szakember, aki holnap ünnepeli 66. születésnapját. A tréner véleményét Rastislav Staňa kapus is osztja. „Jót hokiztunk a finnekkel. Most nincs mit vesztenünk, igyekszünk élvezni a negyeddöntőt, nagy élmény lesz a meccs. Az a fontos, hogy az ellenfél ne lógjon meg rögtön az elején, és akkor megnehezíthetjük a dolgát. Úgy fogunk igyekezni, mint azt az USA ellen tettük” – emlegette fel Staňa az amerikaiak elleni 4:1-es győzelmet, amellyel a szlovákok kiharcolták a legjobb nyolc közé jutást. A finnek ellenben simán, a H csoport győzteseként jutottak tovább, Šatanék négy vereségével szemben csak egyszer, az amerikaiaktól kaptak ki (4:1). Keretükben mindössze két NHL-es hokis található (a phoenixi Lauri Korpikoski és a minnesotai Mikael Granlund), az első soruk viszont így is az egyik legjobb a tornán: Janne Pesonen, Petri Kontiola és Juhamatti Aaltonen együttesen 26 pontnál jár. „Ők hárman sok gólt ütöttek a fontos pillanatokban, figyelnünk kell rájuk. Ha nem fogjuk kiállíttatni magunkat, lesz esélyünk. Hazai környezetben a finneken lesz nagyobb nyomás, amit kihasználhatunk” – nyilatkozta Branko Radivojevič. A helsinki Hartwall Arénához egyébként szép emlékek fűzik a Szpartak Moszkva hokisát: 2003-ban Svájc (3:1), tavaly pedig Kanada (4:3) ellen abszolvált győztes negyeddöntőt a világbajnokságon – Miroslav Šatannal együtt, aki ráadásul mindkét említett mérkőzésen betalált az ellenfeleknek. „Kulcsfontosságú lesz, ki üti az első gólt. Ha a finnek vesztésre állnak, bizonytalankodni kezdenek, és gondot okoz nekik megfordítani a meccset” – tette hozzá Tomáš Záborský, az Omszk játékosa, aki három évig légióskodott Finnországban. A norvégok elleni ki-ki meccset magabiztosan (7:0) nyerő csehek azzal a Svájccal találkoznak a mai (14.45) negyeddöntőben, amely a torna meglepetéscsapataként eddig hengerel: a helvétek mind a hét meccsüket megnyerték. „A vb előtt bíztam benne, hogy velük kerülünk össze. Csak éppen úgy hittem, mi leszünk az elsők a csoportban, ők pedig a negyedikek, nem pedig fordítva – mondta az idnes.cz honlapnak Zbyněk Michálek, a csehek védője. – Nem lesz könnyű ellenük, mert nincs mit veszíteniük, de csak rajtunk áll, hogy megmutassuk, a miénk a jobb csapat.” A csehek tavaly Svédországgal játszottak a legjobb négy közé kerülésért, és 4:3-ra győztek. (SITA, TASR, idnes)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?