RÖVIDEN

Végre beengedték az ellenőröket
Pozsony. Tegnaptól a számvevőszék emberei ellenőrzik a Szlovákiai Nemzeti Emberjogi Központot. A könyvvizsgálók már évek óta próbáltak bejutni az intézménybe, ám az előző igazgató, Ján Srebala nem engedte be őket.

Végre beengedték az ellenőröket

Pozsony. Tegnaptól a számvevőszék emberei ellenőrzik a Szlovákiai Nemzeti Emberjogi Központot. A könyvvizsgálók már évek óta próbáltak bejutni az intézménybe, ám az előző igazgató, Ján Srebala nem engedte be őket. Miután módosult a központról szóló törvény, és az igazgatótanács új vezetőt választott, Srebala a múlt év végén nem volt hajlandó átadni a helyét, utódját egyszerűen kizárta az épületből. Az új igazgató azóta felbontotta a munkaviszonyt Srebalával, tegnap pedig beengedte a számvevőszék embereit a központba. A polgári szervezetek többször kifogásolták, hogy Srebala rosszul gazdálkodik az állami költségvetésből kapott milliókkal. (sza, s)

Január 23-áig várják a nevezéseket

Pozsony. A Dôvera Kölcsönös Egészségbiztosító kezdeményezésének célja az emberi segítségnyújtás, az életmentés díjazása. Mert, amint Branislav Hološ vezérigazgató hangsúlyozta, nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat, akik emberséges cselekedetekkel, akár szervadományozással, akár saját testi épségük kockáztatásával életeket mentettek, de elismerést érdemelnek azok is, akik emberi hozzáállással, szaktudással enyhítették a betegek kínjait. Nemcsak szervezetek és társulások, hanem egyének is benevezhetik január 23-áig az általuk díjazásra érdemes életmentőket, szervadományozókat, orvosokat vagy más emberséges cselekedeteket végzőket a biztosító címén: VZP Dôvera, Špitalská 35, P. O. BOX 230, 810 00 Bratislava 1. (erf)

Módosul a pályázati határidő

Pozsony. Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a kulturális minisztérium kisebbségi kultúrák főosztálya kiírta pályázatait a 2004-es évre. A főosztályon tegnap megtudtuk, hogy a pályázatok leadásának határideje módosul. Január 31-e helyett február 16-ig lehet beadni a kérvényeket. Ezeket kétféleképpen lehet benyújtani: egyrészt postán, a minisztérium címére: Ministerstvo kultúry SR, SNP 33, 813 31 Bratislava. Másrészt személyesen a minisztérium iktatójában. Bővebb felvilágosítást az [email protected] e-mail címen vagy a 02/593 914 45-ös telefonszámon kaphatnak az érdeklődők. (tébé)

Václav Klaus Szlovákiába látogat

Pozsony. Holnap hivatalos látogatásra Szlovákiába érkezik Václav Klaus cseh köztársasági elnök. Kassán találkozik szlovák kollégájával, Rudolf Schusterrel, majd együtt felkeresik a kassai városházát, majd találkoznak az Alkotmánybíróság elnökével, Ján Mazákkal is. Csütörtökön a cseh elnök találkozik az Eperjesi kerület elöljáróival. Látogatásának harmadik napját Klaus a Magas-Tátrában tölti. (SITA)

Politikamentes titkosszolgálatot

Pozsony. A Szlovák Információs Szolgálatnál olyan embereknek kell dolgozniuk, akik nem érdekeltek a parlamentben vagy a koalíciós politikában – mondta Bruce Jackson, az amerikai NATO-bizottság elnöke. A tekintélyes nonprofit szervezet vezetője kifejtette, az amerikai titkosszolgálat ügynökei szigorúan politikamentesen működnek. A szlovák ügynökség pedig a nyugati titkosszolgálatok közé tartozik, így politizáltsága valamennyi hírszerző szervezetet érintheti. Az amerikai politikussal Viliam Soboňa, a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke is egyetért, ám szerinte ehhez felelős kormányfőre volna szükség. (SITA)

Nincs kompenzáció a katonáknak

Pozsony. A védelmi minisztérium nem fogja kompenzálni a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő szlovákiai katonák veszteségét, mely a 19 százalékos egyenadó bevezetésével éri őket – mondta Juraj Liška tárcavezető. A pénzügyi tárca még december végén kifejtette, helytelen és nem hatékony, ha viszonylag szűk rétegeket előnyben részesítenek. A tárca szóvivője, Peter Papánek elmondta, a január elsején életbe lépett adótörvény egyenlőséget teremtett az adózók között, megszüntetve egyesek fizetési mentességét. A külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonák illetménye 500 és 3000 dollár között mozog. (TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?