Rosberg diadala Spielbergben

<p>A német Nico Rosberg karrierje 11. győzelmével zárult a 28. Forma–1-es Osztrák Nagydíj. A második pozícióban csapattársa, a világbajnoki éllovas Lewis Hamilton zárt, a dobogó harmadik fokára idén először Felipe Massa állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzésen Lewis Hamilton végzett az élen. A Mercedes brit pilótája Forma–1-es pályafutása 45. rajtelsőségét könyvelhette el, amivel beérte a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt az örökranglistán. A második rajtkockát csapattársa, Nico Rosberg szerezte meg két tizedmásodperccel elmaradva márkatársa idejétől, de az esethez hozzátartozik, hogy utolsó gyors körén, az utolsó kanyarban hibázott, pedig az első két szektorban a leggyorsabb volt. Igaz, Hamilton is kicsúszott, ő viszont az első kanyarban.

Hiba a Ferrarinál

A harmadik rajtpozíciót a német Sebastian Vettel kaparintotta meg. A tavalyi pole pozíciós Massa a negyedik helyről vághatott neki a 71 körös futamnak. Pazar formáját megőrizte a friss Le Mans-i győztes Nico Hülkenberg, aki az ötödik leggyorsabb időt autózta a kvalifikáción. Az időmérő edzés vesztese Kimi Räikkönen volt, aki már az első szakaszon sem jutott túl. A Jégember neheztelt is csapatára, mivel a Ferrari elszámította magát a Q1 hajrájában. A kommunikációs zavar miatt a finn végül nem futotta le újabb gyors körét, s csak a 18. helyen zárt.

A rajtrács, lassan már megszokottan, különféle büntetések miatt azonban ismét megkeveredett. A két Red Bullba már az ötödik motort kellett beszerelni az idényben, ami automatikusan 10 rajthelyes büntetéssel jár. Az „energiaitalos” csapatnál a folyamatos gyenge szereplés miatt felmerült, hogy jövőre motorszállítót váltanak. A két McLarenben is erőforrást kellett cserélni, de egyéb alkatrészcsere miatt 25 rajthelyes büntetést kaptak. Mivel ezt lehetetlen letölteni, Button tíz másodperces stop and go büntetést kapott, Alonso pedig boxutca-áthajtásosat.

Az első körben eldőlt

A futam előtt gyülekeztek a felhők a spielbergi pálya felett, de az égi áldás nem érkezett meg. A rajtot jobban kapta el Rosberg, meg is előzte Hamiltont. A mezőny hátsó feléből rajtoló Alonso és Räikkönen nagyon csúnyán ütközött. A finn világbajnok irányíthatatlan autója hajmeresztően nyomta fel Alonso McLarenjét a szalagkorlátra, de szerencsére egyik pilóta sem sérült meg. A szétszóródott törmelék miatt a biztonsági autót is pályára kellett küldeni.

Már-már tragikusnak nevezhető a McLaren-Honda szenvedése. Nem elég, hogy mindkét autóban motort kellett cserélni, egyik autójuk sem fejezte be a futamot. Alonso és Räikkönen incidense után Button versenygépe mondta fel a szolgálatot.

Hamilton esélye a futamgyőzelemre akkor úszott el végleg, amikor első kerékcseréjét követően átlépte a záróvonalat, amiért öt másodperces büntetést kapott.

Massa kihasználta a Ferrari csapat hibáját, amit Vettel kerékcseréjénél követtek el, és a német elé került. A kétszeres világbajnok a leintésig nyomás alatt tartotta a brazilt, de megelőzni nem tudta.

„Csak így fogok vezetni”

A 71 körös Osztrák Nagydíjat Nico Rosberg nyerte, aki idén harmadszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Győzelmével tíz pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki összetettben. A második helyen csapattársa, Lewis Hamilton zárt, a pódium harmadik fokára Felipe Massa állhatott fel, aki az aktuális szezonban először ünnepelhetett az emelvényen. További pontszerzőként Vettel, Bottas, Hülkenberg, Maldonado, Verstappen, Pérez és Ricciardo ért célba.

„Innentől kezdve csak így fogok vezetni! Ez egy fantasztikus hétvége volt számomra. Minden tökéletesen ment a versenyen, és a rajtom volt a kulcs a győzelemhez. Onnantól kezdve a saját tempómat futhattam, és végig minden rendben volt” – nyilatkozta a győztes Rosberg Gerhard Bergernek.

A versenyhétvége legfurcsább jelenete az volt, amikor az első szabadedzésen Massa a boxutcában kis híján elütötte a figyelmetlen Ferrari-csapatfőnököt, Maurizio Arrivabenét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?