Révész Ferenc hét és fél évtizede

Révész Ferenc
Ipolyság |

Jubilált Révész Ferenc, az ipolysági sportélet kiemelkedő alakja.

Az éveknek nem lehet parancsolni. Jönnek egymás után. Révész Ferenc szerdán ért 75. születésnapjához. Az ipolysági nyugdíjas tanár négy évtizednél hosszabb ideig tanított a mai Szondy-gimnáziumban, többnyire testnevelést. Örökmozgó lévén mindig talált sajátos utat hétköznapjai gazdagítására. Szervezett, és elindított olyan eseményeket, melyek a mai napig léteznek.

Nevéhez fűződik az Ipoly-kupa életre hívása. A középiskolások évente ismétlődő nemzetközi labdarúgótornája ősszel már 48. felvonásához érkezett. Egy ideje egyben Daučík-emlékkupa. Összehozza Csehország, Magyarország és Szlovákia focizó diákjait. Ünnepeltünk örömére korábbi iskolája továbbviszi ezt a hagyományt.

Révész Ferenc vezetésével indult be annak idején a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. Az ipolysági bölcsőben rakták le az alapjait, aztán módosítottak a lebonyolításon, és azóta váltakozva fogadja egy-egy iskola valamelyik kijelölt sportág versenyzőit. Az ötletgazda évekkel ezelőtt átadta koordinátori szerepkörét, de még mindig éberen figyel a bajnokság történéseire.

Szokolyi Alajos, az ipolysági szervezett sportélet elindítója Révész kutatóvilágába is betekintést adott. Az 1896-os olimpián a 100 méteres síkfutásban bronzérmes egykori atléta, majd sportszervező és -mecénás életét tán ő ismeri Ipolyságon a legjobban. Nemegyszer bukkant korábban ismeretlen tényekre, összefüggésekre. És, hogy neve tovább éljen a sportvilágban, a honti város olimpiai klubja is Szokolyi Alajos nevét vette fel, s ki más lenne a vezetője, mint Révész Ferenc, aki olyan korba ért, amikor a kedves szó, az érezhető tisztelet örömteli érzéseket vált ki belőle. A szervezésbe belemélyedő testnevelő tanár, ma is bármit kérdezek tőle, néhány mondat után terveiről, megvalósításra váró ötleteiről kezd beszélni. Arról, mivel tudná még gazdagítani Ipolyság sportéletét, a múlt emlékeiből is merítve. Pedig már eddig is annyi mindent és mindenkit odavitt közéjük, hogy sok lenne felsorolni. Révésziesen gyarapította városa olimpiai és egyetemes sportarculatát.

Születésnapi köszöntésekor ezért is köszönet jár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!