Räikkönen-baleset, Hamilton-diadal

<p>Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat, és Rosberg kiesésének köszönhetően négy pontra megközelítette riválisát, egyben csapattársát. A dobogó második fokára Valtteri Bottas állhatott fel, a pódium legalsó fokát Daniel Ricciardo foglalta el. Räikkönen balesete miatt megszakadt a futam.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzés változó időjárási körülmények mellett zajlott, aminek áldozatául esett a két Williams és a két Ferrari, akik már a Q1-ben búcsúztak. A kvalifikáció utolsó szakaszában Hamilton nagy hibát követett el. Azt gondolta, hogy a pálya állapota már nem javul, ezért már nem futott több gyors kört. Tévedett, így öten is elé kerültek. A leggyorsabb időt végül Rosberg autózta.

Nico Rosberg jól kapta el a rajtot, azonban a második helyről induló Vettel beragadt, ezzel Jenson Button egy pozíciót nyert. A hatodik pozícióból induló Lewis Hamilton két helyet javított. Az ötös kanyarban Kimi Räikkönen kisodródott az aszfaltozott bukótérbe, majd amikor megpróbált visszatérni a pályára, a fű megdobta autóját, korlátnak csapódott, ami visszadobta a pályára. Felipe Massa megpróbálta elkerülni az ütközést, de amint fékezett, keresztbe állt, majd a finn Ferrarijának csapódott. A szalagkorlát megrongálódása miatt a futamot piros zászlóval szakították meg. Räikkönent az ütközés után kivizsgálásra a silverstone-i pálya kórházába szállították. Később kiderült, hogy Kimi Räikkönen jól van, de zúzódásokat szenvedett. Massa 200. futama balul sült el, nem tudta folytatni a versenyzést. Max Chilton áthajtásos büntetést kapott, amiért a piros zászlónál a boxutcába hajtott. Az 52 körös verseny egy óra szünet után a biztonsági autó mögül folytatódott, amely egy kör után visszatért a boxba, így ismét szabaddá vált a versenyzés. Lewis Hamilton gyorsan átlépett a két McLarenen, és elkezdte a felzárkózást csapattársa mögött.

A tizedik körben Gutiérrez és Maldonado ütköztek, a Lotus venezuelai pilótájának autója egy pillanatra elemelkedett az aszfalttól. A mexikói számára véget ért a futam. Két körrel később Ericsson autójának futóműve megsérült, ő is kiszállt. Eközben Fernando Alonso öt másodperces büntetést kapott, amiért indulás előtt rosszul állt fel a rajtrácsra.

Féltávnál Rosberg hat másodperccel vezetett csapattársa, Hamilton előtt, a harmadik helyen Bottas autózott, az ő hátránya már huszonkét másodperc volt. Pontszerző helyen autózott még Button, Alonso, Vettel, Magnussen, Ricciardo, Hülkenberg és Kvyat. A 29. körben Nico Rosberg sebességváltója elromlott, az első pozícióból kénytelen volt kiállni. A világbajnoki éllovas megpróbálta újraindítani autója rendszerét, de nem sikerült.

Az ötödik helyért öldöklő csatát vívott Alonso és Vettel, mindketten panaszkodtak a másik vezetési technikája, illetve védekezése miatt. Az előtte zajló eseményeket a háttérből Magnussen figyelte. A Ferrari spanyolja a 48. körig bírta a rá nehezedő nyomást, több kanyaron keresztül autóztak egymás mellett, mire a négyszeres világbajnok megelőzte. Pastor Maldonado autója egy körrel a leintés előtt elfüstölt.

Az 52 körös futamot a brit Lewis Hamilton nyerte, aki legutóbb 2008-ban ünnepelhetett hazai környezetben. A Mercedes pilótája idei ötödik győzelmét aratta. Ismét dobogóra állhatott a finn Bottas, aki a 14. pozícióból rajtolt, ezúttal a második pozícióban zárt. Harmadik helyen az ausztrál Ricciardót intették le. Pontszerző helyen ért még célba: Button, Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Kvyat és Vergne.

A világbajnoki pontversenyben győzelmével Hamilton négy pontra megközelítette csapattársát.

A száguldó cirkusz július 20-án folytatódik a németországi Hockenheimringen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?