Sport

Programszerűen doppingolt

A sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki Lance Armstrong és volt kerékpáros klubja, a US Postal az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 12. 19:00

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az USADA augusztusban jelentette be, hogy örökre eltiltja az amerikai kerekest, egyúttal megfosztja hét Tour de France-diadalától.

Az ügynökség a nyomozás lezárultával megküldte a Nemzetközi Kerékpáros (UCI) és Triatlon Szövetségnek (WTC) a bizonyítékokat, amelyek pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaznak a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról.

Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt az USADA-tól, hogy saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről. A kerékpárosként már visszavonult Armstrong egészen nyárig mindenkit beperelt, aki csak doppingolással megvádolta, amint azonban az ügye polgári bíróság elé került – ahol már neki kellett volna bizonyítania ártatlanságát a felhozott vádakkal szemben –, elállt ettől és hagyta, hogy az USADA megfossza minden eredményétől 1998 augusztus elsejétől kezdve. Akkor úgy fogalmazott, már belefáradt az állandó védekezésbe, ezért nem nyújt be keresetet. Armstrongot örökre eltiltották a hivatásos versenyeken való részvételtől, csak olyan sporteseményen indulhat, amely nincs az adott sportágban regisztrálva a nemzeti szövetségeknél.

A 41 éves egykori sztár 1999 és 2005 között rekordot jelentő módon egymás után hétszer nyerte meg a világ legrangosabbnak tartott országúti kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t.

Lance Armstrong a Twitteren kommentálta, hogy az USADA nyilvánosságra hozta az ellene összegyűjtött, közel 1000 oldalnyi bizonyítékot. „Hogy mit csinálok ma este? Lazítok a családommal, ez az ügy nem érint meg” – írta a kerekes.

Az USADA nyomozati anyagából és bizonyítékaiból kiderül, hogy Armstrong EPO-t és tesztoszteront szedett, s többször vértranszfúzión esett át. Az ügyben összesen 26-an tanúskodtak, köztük 15 versenyző, akik nagy többsége beismerte, maga is doppingolt.

Megszólalt George Hincapie, Tyler Hamilton és Floyd Landis, de vallomást tett Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters és David Zabriskie. Ők mind elismerték, tiltott szerekkel éltek. Az USADA kiemelte bátorságukat, s hangsúlyozta, vallomástételükkel hozzájárultak a sportág megtisztításához. „Lance Armstrongnak is megvolt a lehetősége, hogy elénk álljon, és elmondja az igazságot. Ő nem ezt tette” – áll a jelentésben.

Az egykori csapattársak vallomásaiból kitűnik, hogy Armstrong nemcsak azt várta el tőlük, hogy a versenyeken segítsék, hanem azt is, hogy a jobb eredmény érdekében doppingszereket használjanak. Ha valaki vonakodott, megfenyegette, hogy lecseréli. Az egykori csapattársak közül többen magától Armstrongtól is kaptak tiltott szert (ezt általában nizzai villájában tárolta, s a biztonsági rendszer kijátszásával juttatta el a Tour de France-helyszínekre), néhányan azt is látták, amint Armstrong magának szúrta be a doppinglistán lévő szereket.

Az USADA megerősítette, hogy a US Postal két további tagja, Michele Ferrari és Garcia del Moral orvosok szintén életük végéig tartó eltiltást kaptak. Három további csapattag, Johan Bruyneel csapatvezető, Pedro Celaya csapatorvos és José Martí edző a bíróság előtt kíván védekezni a vádak ellen. (MTI, bbc)

Önnek ajánljuk

Jobban bízunk az EU-ban

VIDEÓ: Ez történhet, ha balesetet szenved, és nincs bekötve a biztonsági öve

A DAC-ban Jedlička, a Slovanban Moha volt a legjobb - osztályozókönyv a derbi után

AKO-felmérés: Šefčovič végezne Mistrík és Čaputová előtt az első fordulóban

Dior-álmok a londoni múzeumban

Leszakadt a kultúrház mennyezete Tiszacsernyőben, öt sérült van

Legfrissebb galériák
Olvasta már?