Procházková szíve a fülében dobogott

kiska olimpikonok
Pozsony |

Andrej Kiska államfő és több miniszter jelenlétében az egykori parlament épületében tették le ma az olimpiai esküt a pjongcsangi ötkarikás játékok és az azt követő paralimpia szlovák résztvevői.

Az 56 szlovák olimpikon közül 13-an tudtak eljönni az ünnepélyes eskütételre, melyet Anton Siekel, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnökének szavai nyitottak. „2018-ban lesz 25 éve, hogy szervezetünk a NOB teljes jogú tagja lett. A mostani a 13. alkalom, hogy olimpiára indíthatjuk útjára legjobbjainkat. Az ünnepélyes eskütétellel megmutathatjuk a közvéleménynek, hogy egy nagy családot, egységes teamet alkotunk” – mondta Siekel, utalva arra, hogy az ép sportolók Torino után ismét a paralimpikonokkal közösen vették át olimpiai „megbízatásukat”.

Ján Riapoš, a Szlovák Paralimpiai Bizottság elnöke is hangsúlyozta, a szép hagyományokat meg kell tartani. Ugyanakkor rámutatott, hogy a sport jelenleg csak sokadrangú kérdés a közügyek terén. „Ezért szeretném kihasználni a jelenlétét és megkérni Martina Lubyová oktatási minisztert, hogy próbáljon meg javítani a helyzeten” – fogalmazott Riapoš.

Az olimpikonok esküjét Alena Procházková sífutó és Martin France paralimpikon (alpesi sí) olvasta fel. A 33 éves Procházková negyedik olimpiáján vesz részt, és most először érte ilyen megtiszteltetés. Bár még a hivatalos eseményeket követően is sokáig tördelte a kezét és láthatóan izgult nyilatkozás közben, a hangja egyszer sem remegett meg az eskü felolvasásakor. „Pedig a szívem a fülemben dobogott” – árulta el az ünnepi pillanatokról Procházková.

Andrej Kiska államfő leszögezte, néhány nap múlva egyesek akár olimpiai érmekért küzdhetnek, de lesznek olyanok is, akik „csak” egész eddigi karrierjükre teszik fel azt a bizonyos koronát. „Nem mindenki lehet dobogós, de arra szeretném megkérni a sportolókat, hogy tegyék ki szívüket-lelküket a versenyek során. Mert ha ez így lesz, az egész ország büszke lesz rájuk, mégha épp elpártol is tőlük a szerencse” – jegyezte meg Kiska, aki személyesen fogja felavatni a pjongcsangi Szlovák házat február 9-én.

Az olimpikonok és paralimpikonok jutalmazása emelkedett a szocsi játékokhoz képest: az akkori 45 ezerről 50 ezer euróra nőtt az aranyéremért járó prémium, az ezüstért 40 ezer (korábban 35 ezer), a bronzért 30 ezer euró (korábban 25 ezer) jár. A csapatsportokban minden egyes csapattag 15 ezer eurót kapna az olimpiai bajnoki címért, s a hatodik hely is 4000 eurót érne fejenként. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?